Parallelloppdrag om byutvikling på Hamar
Tre arkitektkontorer har levert sine visualiseringer til kommunen om utvikling av sjøfronten og alternativ lokalisering av ny jernbanestasjon ved Vikingskipet på Hamar.

De tre arkitektgruppene er Dyrvik Arkitekter med AtSite, trioen Plan Urban, Architectopia og Vista Analyse, samt spanske Salcedo.Brossa med Arup og danske Entasis.
Gruppene fikk i oppdrag å komme med to visualiseringer for den nye jernbanestasjonen, som vurderes flyttet til et nytt område ved Vikingskipet. Dette skal utredes videre i kommunedelplan med konsekvensanalyser før det tas en beslutning. Ny stasjon er visualisert i to ulike høyder, den laveste på flomsikkert nivå for 200-års flom, den andre 7 meter over eksisterende bakkenivå.
Offensivt grep
Dyrvik arkitekter fremhevet at det å flytte stasjonen til området ved Vikingskipet er et offensivt grep som forutsetter sterk vekst. Det bør da etableres arbeidsplasser nært det nye stasjonsområdet og mellom ny stasjon og nåværende sentrum. De hevder at dette er nødvendig for å oppnå en troverdig sammenknytning av nytt og gammelt sentrum. I overordnede føringer for intercity-utbyggingen og i nasjonal transportplan er fortetting rundt knutepunkter for kollektivtrafikk en forutsetning for målet om at trafikkveksten skal tas gjennom økt kollektivtransport, syklende og gående.
Samtlige arkitektgrupper var tydelige på at de mener at ny jernbanestasjon ved Vikingskipet bør ligge hevet over eksisterende terreng med syv meter, slik Jernbaneverket foreslår.
Mulighetsstudiene skal brukes som bakgrunnsutredninger for det videre arbeidet med kommunedelplan med konsekvensutredninger.
Folket har talt
Det har i lengre tid vært debatt rundt stasjonslokalisering og jernbanekorridor gjennom Hamar. Blant annet har Disen Hagebys Vel levert et protestbrev med 248 underskrifter til kommunen, der de kritiserer både stasjonsplasseringen og jernbanetraséen gjennom Disen. Tidligere visualiseringer av dobbeltsporet med eksisterende stasjonsplassering ble presentert på et folkemøte i februar. Det ble der uttrykt ønske om visualiseringer også av stasjonen plassert ved Vikingskipet, og det er disse som har blitt lagt frem nå.
Da kommunen inviterte til folkemøte 21. oktober, der de tre konsulentgruppene presenterte sine forslag, ble disse godt mottatt. Det hevder Simen Stori, sivilarkitekt i arealplanavdelingen i Hamar Kommune.
-- Jeg tror de som var til stede på folkemøtet forsto og satte pris på den innsatsen som er lagt ned i arbeidet med de ulike visualiseringene, sier han til Arkitektnytt.
Stort inngrep – nye muligheter
– Under møtet kom det klart frem at et såpass stort byplanmessig grep som å flytte stasjonen åpner for store muligheter, men også byr på utfordringer. Forslagene til plassering av en stasjon ved Vikingskipet ble tatt godt imot av de som ønsker å unngå ny utbygging i dagens trasé. Men det viser seg også i avisdebatter i etterkant av folkemøtet at «begge sider» føler at forslagene kan tas til inntekt for deres syn. Dette mener vi er positivt, da det betyr at vi har fått belyst både muligheter og utfordringer på en god måte, fortsetter Stori.
Stasjonen skal være felles for Dovrebanen og Rørosbanen. I visualiseringene har jernbanesporet fått en bredde på 50 meter med åtte spor. Hvor mange spor som vil kreves på stasjonsområdet skal avklares i den videre prosessen.
Veien videre
Stori forteller at Jernbaneverket nå skal gjøre ferdig forslag til planprogram for kommunedelplan med konsekvensutredning sammen med kommunene Hamar, Stange og Ringsaker. De tar sikte på at dette kan legges ut til offentlig ettersyn rundt desember. Etter at planprogrammet er vedtatt, skal alternative traseer utredes nærmere i kommunedelplanen.
– Ingen ting er besluttet, dette er en lang og tidkrevende prosess. De som er for og imot skal få god tid til å komme med innspill før den endelige plasseringen av jernbanetraseen blir tatt, avslutter Stori.
Planen er at det nye dobbeltsporet til Hamar skal tas i bruk i 2024.
Forslagene til de tre arkitektkontorene samt Dyrvik arkitekters visualiseringer av alternativet med dobbeltspor langs eksisterende linje kan sees på www.hamar.kommune