Nyhet

Oslo åpner husene

Open House Oslo arrangeres til helgen. – Er det én langhelg arkitekturinteresserte bør finne veien til Oslo, så er det denne, sier arrangørene.


Veterinærhøyskolen på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås holder til i Veterinærbygningen. Med sine 63 000 kvadratmeter er det det største offentlige bygget i Norge. Huset er åpent under Open House Oslo 2022. NB! Publikum vil ikke få møte noen dyr, opplyser arrangøren. Foto: Einar Aslaksen

Vetrinærbygningen på Ås, Drageslott i Bærum, NRKs gaminghus på Ljan og arkitekt Svein Lunds eget hjem – Villa Furulund – er alle på listen når Oslo og omegn åpner dørene til kjente og ukjente arkitekturskatter denne helgen.

– Årets Open House Oslo er omfattende og bredt anlagt, med hundre bygg i programmet og mange av dem aldri vist før. Her kunne vi nok egentlig ha trengt en hel uke for å presentere alt, sier Helle Benedicte Berg, kommunikasjonsansvarlig i Open House Oslo, til Arkitektnytt.

Her er fire tematiske tips for årets «åpne hus»festival:

1: Nybygg på Ås

Nytt av året er at ikke bare Bærum og Asker er inkludert i arrangementet i tillegg til Oslo, men også et bygg på Kjeller og tre helt nylig ferdigstilte bygg i Ås. Disse er Campus NMBU Veterinærbygningen, utviklet for Statsbygg av Multiconsult, Henning Larsen, Fabel arkitekter, Link Landskap og Erichsen & Horgen.

– Anlegget er ett av de største og mest komplekse byggeprosjektene som noen gang er utført i Norge. I Ås finner man også Bikuben, som binder sammen ny og eldre campus ved NMBU samt Ås videregående skole, begge helt nye, tegnet av Fabel arkitekter, forteller Berg.

Villa Furulund, hjemmet til arkitekt Svein Lund, er et av husene som åpnes under Open House Oslo i helgen. Foto: Lundhagem

2: Drageslott og eneboliger

Arrangøren trekker også frem det hun kaller «et par herlige bygg i utpreget og rik dragestil»: Drageslottet Villa Fagerheim i Bærum og Lille Frognerseteren på Sætre. Begge oppført på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet, sterkt inspirert av nettopp Frognerseteren, tegnet av arkitekt Holm Hansen Munthe (1848-1898).

Under årets arrangement er det også flere eneboliger som ikke har blitt vist før, deriblant Villa Blommenholm (Harald B. Lode), Villa Andenæs på Bygdøy, Elmholtveien 6 (NSW), Villa Furulund – Svein Lunds eget hjem.

– Villa Blommenholm, av Harald B. Lode og Anna Zeuthen, svarer på en utfordrende tomt og kombinerer bruken av glass, tre og betong uten dill og med gode overganger mellom inne- og uterom. Villa Andenæs er en sprek fortolkning av 1500-tallets renessansepalass, overført til norsk enebolig-standard, som utfordrer vante syn på proporsjoner og romløsninger, og overrasker i materialbruken.

Villa Furulund beskriver arrangørene som en del av norsk arkitekturkanon, og verdt å se av flere grunner.

– Kanskje spesielt på grunn av tilpasning til tomta og måten huset er tilpasset trær og vegetasjon. I dag er det altfor mye grønt som felles når det bygges nytt, både i enebolig- og hyttebygging, og det er ikke optimalt, så her er det litt å lære, sier Berg.

I tillegg åpnes det futuristiske huset «Langs Linjen 35» på Ljan. Huset er tegnet av Unn Piene, og kjent blant annet fordi NRK har skapt «Gaminghuset», med livestream 24 timer i døgnet, fra huset.

NRKs gaminghus på Ljan er åpnet i anledning Open House Oslo. det futuristiske huset «Langs Linjen 35» på Ljan. Det futuristiske huset er tegnet av arkitekt Unn Piene. Foto: NRK

3: Fra Ulven til Tullin

Open House Oslo har i år også en egen del som er dedikert til byutvikling og transformasjon.

– Her blir det blant annet omvisninger og byvandringer på Ulven hvor det har pågått og pågår boligutvikling med høy tetthet i kombinasjon med store grøntarealer, kunst og kultur, sier Berg.

På den gamle veterinærhøgskolen på Adamstua kan besøkende høre om Oslo kommunes planer for området.

– De har lovet å satse på midlertidige prosjekter underveis i prosessen, og ikke minst anbefaler vi en tur til Tullinløkka, der man både kan utforske et nytt bykvartal mellom indre gårder og kontorbygg og oppleve det mest innovative som finnes i landet i dag innenfor grønt byggeri.

Ulven park er tegnet av Landskaperiet og ble ferdigstilt i 2021. Parken er en del av en sammenhengende bilfri struktur med parker, torg, gatetun og gårdsrom på Ulven. Foto: Obos

4: Mat på taket

Av programmet ser arrangørene helt tydelig hvordan utviklere og utbyggere nå satser sterkere på rehabilitering fremfor nybygg og at det skjer under strenge og skjerpede krav til vern og gjenbruk.

– Vi mener det er mye å lære fra prosjekter som Skur 38, Trekantblokka tegnet av Erling Viksjø, Quality Hotel, Briskeby brannstasjon og Kristian Augusts gate 13, så disse er alle verdt å få med seg.

Et annet tema som går igjen er sosial bærekraft og deltakelse, sier Berg, og trekker frem det omstridte bygget Økern portal. Et bygg som arkitekturanmelder og Arkitektur N-redaktør Gaute Brochmann har omtalt som «porten til helvete». Berg trekker frem helt andre kvaliteter.

– Økern Portal er et forbildeprosjekt. Her finner man faktisk Nord-Europas største «spiselige» takhage, og det er opprettet et eget samdyrkelag som driver med urbant landbruk i høyden og der skoler og barnehager i nærområdet kommer for å lære.

Økern Portal er tegnet av Dark arkitekter, i samarbeid med Zinc interiørarkitekter og Lark landskap (alle del av Dark Design Group).

Takterrassen på Økern Portal blir omtalt som «Nord-Europas største spiselige takhage». Økern Portal er tegnet av Dark arkitekter, i samarbeid med Zinc interiørarkitekter og Lark landskap (alle del av Dark Design Group). Takhagen er åpen under Open House Oslo. Foto: Open House Oslo

Perfekt arkitekturhelg

– Oslo Arkitekturtriennale (OAT) har sin åpningshelg samme helg som Open House Oslo. Det blir ikke for mye arkitektur på en gang?

– Vi mener det er positivt at triennalen faller samtidig som oss. Til sammen trekker vi et stort publikum med mange tilreisende, både fra inn- og utland. Vi har hatt god kontakt med OAT underveis, og programmene våre utfyller hverandre. Er det én langhelg arkitekturinteresserte bør finne veien til Oslo, så er det denne!