Nyheter

Oppsummering på en fredag

Nyoppusset ambassade i Helsinki, arkitekturdebatt i Grimstad og sentrumsplan i Vestby i ukas kavalkade.


Reiulf Ramstad Arkitekter mottok publikumsprisen i kategorien for religiøse bygg og monumenter for nye Knarvik Kirke under A+Awards i New York. Foto: Hundven-Clements
Norges ambassade i Helsinki, ferdig oppusset. Foto Ivan Brodey/Statsbygg
Norges ambassade i Helsinki, ferdig oppusset. Foto Ivan Brodey/Statsbygg

Ansiktsløftning i Helsinki

Norges ambassade i Helsinki er ferdig pusset opp og Utenriksdepartementet fikk overrakt bygningen fra Statsbygg forrige fredag, da assisterende utenriksråd Christian Syse tok imot den symbolske nøkkelen fra Statsbyggs avdelingsdirektør Johanne Melø.

 

Også statssekretær Stenlund fra finsk UD og viseborgermester Sauri fra Helsingfors var blant de 40 gjestene som hadde møtt opp på åpningsfesten som markerte gjeninnflyttingen, etter over ett år med ombygginger.

 

- Vi som bor og arbeider her i den norske ambassadebygningen i Helsingfors, setter stor pris på våre nyoppussede lokaler, sa ambassadør Jørg Willy Bronebakk. – Mest av alt synes vi det er flott at bygningen nå er gjort tilgjengelig for alle, og i tillegg setter vi stor pris på de nye fargene som lyser opp lokalene.

 

Det finske arkitektkontoret ALA Architects har stått for oppgraderingen og ombyggingen. I tillegg til blant annet installasjon av heis, ramper og kontrastfarger som skal gjøre det enklere for alle å ta seg inn og rundt i bygningen, har Statsbygg også byttet ut radiatorer og ventilasjonsanlegg. Alle flater er malt i farger som skal reflektere det nordiske lyset, og nye møbler er satt inn.

 

Byggeprosjektet ble påbegynt i februar 2014 og prislappen var 29,7 millioner kroner. Bygningen fra 1964 er tegnet av Retzius & Bjoland Arkitekter.

Bydebatt i Grimstad

Grimstad Adressetidende skrev i går om byutvikling på lederplass, i forbindelse med at det samme dag arrangeres arkitekturdag på byens universitetscampus. De berømmer et spennende og allsidig program med profilerte deltakere, før de forteller om arrangementets bakgrunn, som ifølge initiativtaker Kjetel Vidar Kittelsen er avisens dekning av Skolegården-utbyggingen i øvre sentrum. Han uttalte i et intervju med avisen lørdag at han «ble så skuffet og irritert over at det i lokalavisen skulle fremstå som at den hadde enerett på den arkitektoniske sannhet, uten arkitektfaglig kompetanse».

Vi gjengir like gjerne resten av lederen, siden det alltid er hyggelig når lokalaviser skriver om byutvikling:

«Avisen hadde klare meninger om Skolegårdens utforming og størrelse i det gamle bygningsmiljøet i øvre sentrum. Utbyggingen var omstridt og førte til en bred politisk debatt.

Det kan ikke være slik at man må være arkitekt eller utbygger for å kunne hevde sin mening om et stort utbyggingsprosjekt. Et bysentrum er et felles eie som også folk flest må kunne ha synspunkt på utviklingen av.

Når det er sagt, gir vi mer enn gjerne anerkjennelse til Kittelsens initiativ og det arkitekturdagen kan anspore til: Debatt om byutvikling på bakgrunn av kjente arkitekters innlegg om aktuelle temaer. 

De tradisjonelle sørlandsbyene er under press fra flere hold. Handelen svekkes av konkurransen fra kjøpesentre ved E18. Grimstad, som de andre byene på Sørlandet, trenger fornyelse, flere beboere og mer aktivitet i sentrum. Men nye utbygginger må samtidig ta hensyn til det historiske særpreget og strukturen. 

Jo tettere man kommer på gamle, identitetsskapende bygningsmiljø, jo mer nennsomhet kreves det av utbyggere. Derfor trenger utbyggingssaker i slike områder ikke bare faglige innspill, men også en åpen debatt,» skriver altså Grimstad Adressetidende.

Reiulf Ramstad Arkitekter mottok tidligere denne måneden utmerkelsen Firm of the Year Award under Architizers A+ Awards-utdeling i New York.
Reiulf Ramstad Arkitekter mottok tidligere denne måneden utmerkelsen Firm of the Year Award under Architizers A+ Awards-utdeling i New York.

Årets kontor

Reiulf Ramstad Arkitekter mottok tidligere denne måneden utmerkelsen Firm of the Year Award. Blant verdens ledende arkitektfirmaer fra over 100 land blir kontoret fra Oslo tildelt hedersprisen for 2015. Bak utmerkelsen står arkitekturnettstedet Architizer som årlig gir priser til verdens beste innen arkitektur og design.

 

Prisutdelingen fant sted på en festgalla i New York torsdag 14. mai, også kalt «The Oscars of Architecture», der arkitekt Reiulf Ramstad og daglig leder Kristin Stokke Ramstad også mottok publikumsprisen i kategorien for religiøse bygg og monumenter for nye Knarvik Kirke.

 

I fjor høst ble faglig leder Reiulf Ramstad tildelt Jakob-prisen, som er Norsk design- og arkitektursenters høyeste utmerkelse til aktive formgivere i Norge.

 

Firmaet ble etablert i 1995 og har siden vokst til rundt 20 ansatte med hovedkontor i Oslo og en egen avdeling i Innsbruck. Blant deres mest kjente og prisbelønte bygg er besøkssenteret på Trollstigplatået, nye Knarvik Kirke og en rekke private hytter.

 

«Arkitektbedriftene arbeider for de beste rammebetingelsene for sine medlemmer og de store utviklingstrekkene i bransjen. Derfor ønsker vi å melde oss inn igjen,» sier fungerende administrerende direktør i LINK Arkitektur Rolf Maurseth. Foto: Hundven-Clements
«Arkitektbedriftene arbeider for de beste rammebetingelsene for sine medlemmer og de store utviklingstrekkene i bransjen. Derfor ønsker vi å melde oss inn igjen,» sier fungerende administrerende direktør i LINK Arkitektur Rolf Maurseth. Foto: Hundven-Clements

Missing LINK

Norges største arkitektkontor LINK arkitektur har nå meldt seg inn igjen i bransjeforeningen Arkitektbedriftene. «Arkitektbedriftene arbeider for de beste rammebetingelsene for sine medlemmer og de store utviklingstrekkene i bransjen. Derfor ønsker vi å melde oss inn igjen,» sier fungerende administrerende direktør i LINK Arkitektur Rolf Maurseth i en pressemelding.

 

LINK arkitektur er Norges største arkitektkontor med over 200 ansatte i Norge og 350 ansatte i Skandinavia fordelt på 14 lokale kontor. Selskapet har vokst mye i omsetning de siste årene. I tillegg til bygningsarkitektur har selskapet kompetanse innen plan, landskap, interiør og offshore.

 

Arkitektbedriftene er en uavhengig arbeidsgiver- og bransjeforening for omtrent 90 prosent av landets arkitektkontor.

«Vi er glade for at LINK nå er tilbake i fellesskapet. De er viktige for arkitektenes samlede tyngde inn i byggenæringen,» sier administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene.

 

 

For mye lys?

Søndag ble nye Våler kirke vigslet, tre år etter at arkitekt Espen Surnevik vant den åpne konkurransen. Gamle Våler kirke brant ned til grunnen i 2008. Den nye kirken er på 800 kvadratmeter og har 350 faste sitteplasser. Det er fullt utsmykket av kunstneren Espen Dietrichson. Praktbygget har kostet 62 millioner kroner, en stor mengde med debatt med gjenreisingstilhengere, samt mange dugnadstimer fra kirkelyden.

Når debattene om ny kirke nå endelig har stilnet, er bygget blitt godt tatt i mot, skal man tro lokalpressen. En som derimot var skeptisk til bygget, var Morgenbladets anmelder Gaute Brochmann, som mente at kirken riktignok var et meget godt byggverk, men ikke sakral nok for hans smak -- «lyset renner inn gjennom åpne kraner og drukner mystikken og det åndelige,» mente han. 

 

 

 

Vestby i sentrum

Sentrumsplanen i Vestby kommer opp i plan- og miljøutvalget mandag, melder Vestby avis. Da blir 12 nøkkelpunkter presentert nærmere. Et evalueringsutvalg har i en lengre periode jobbet med sentrumsplanen og leverer nå sin rapport videre til politikerne i kommunen. 

 

- Det er nå opp til kommunen å ta de gode ideene fra besvarelsene videre i arbeidet med sentrumsplanen, og det bør derfor fattes en rekke beslutninger for det videre arbeidet med områdereguleringsplanen for Vestby sentrum, skriver saksbehandler Simon Friis Mortensen. 

 

Utvalget har sendt med 12 råd til prinsipper og innhold i sentrumsplanen, som de mener er nøkkelen for å lykkes med sentrumsplanene i Vestby:

 

1) Utarbeid en klar visjon og avklar hvem det planlegges for 2) Vær tro mot Vestby 3) Styr befolkningsveksten mot sentrum 4) Hvis det kan genere byliv, så legg det i sentrum 5) Gjør jernbanen til origo for utviklingen og etablerer et klart definitert hovedstrøk 6) Knytt IKEA til sentrum 7) Knytt storsenteret til sentrum 8) Bygg gater og ikke veier - prioriter myke trafikanter 9) Unngå store arealer med flateparkering og utarbeid en samlet parkeringsstrategi 10) Sørg for gode møteplasser 11) Sett tydelige klima og energimål - gjør det enkelt å prioritere klimasmarte løsninger 12) Vær et godt eksempel - ta styringen med sentrumsutviklingen 

 

Rådmann Sjur Authen støtter seg til vurderingen og anbefalingene fra evalueringsgruppen, ifølge Vestby avis. For dem som skal fortsette med arbeidet, må en rekke oppgaver nå løses. 

 

- Det må avklares hvilke bygg i sentrum som skal bevares, og kommunen må gå i dialog med Jernbaneverket, skriver saksbehandler Friis Mortensen. Ambisjonen er at en sentrumsplan vedtas i løpet av desember 2016.

 

Evalueringsutvalget har bestått av sivilarkitekt Øystein Bull-Hansen i Norske arkitekters Landsforbund, sivilarkitekt Dag Tvilde hos Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo, sivilarkitekt Morten Ragnøy Ednes i Norsk Design- og Arkitektursenter, overarkitekt Sissel Ribe i Akershus fylkeskommune og trioen Lars Grimsgaard, Bente Lise Stubberud og Simon Friis Mortensen hos Vestby kommune.