Nyhet

OAT – Fra A til Å

(Nesten) alt du trenger å vite om høstens store arkitekturbegivenhet i hovedstaden. Oslo arkitekturtriennale åpner torsdag den 26. september.


Det planlegges for harde livet før Oslo arkitekturtriennale åpner torsdag 26. september. Her er det hovedutstillingen "Biblioteket" som finner form. Foto: OAT

Arkitekturdagen + 2019 = Degrowth: Fredag 27. september samler arkitekter, fagfolk og bransje seg på The Hub i Oslo til seminar, mingling og faglig input til den årlige Arkitekturdagen. Temaet er degrowth – nedvekst. Det meldes om rekordpåmelding, men det er fortsatt mulig å melde seg på.

Biblioteket: Biblioteket er OATs hovedutstilling, der kuratorene har tatt over Nasjonalmuseet – Arkitektur for å hylle fellesskapet. Biblioteket skal være et åpent og inkluderende rom for å dele imaterielle goder, tanker og ideer, heter det. Adresse: Bankplassen 3.

City on the Move: En byvandringsserie gjennom Oslos arkitektur i endring, i regi av +Kote og OAF. 1. oktober sparkes serien i gang ved den veldebatterte Y-blokka, før man går via Deichmanske bibliotek, Munch videregående, Nationalgalleriet til Sentralen i Kvadraturen. Gode sko anbefales.

Dealing with it: En internasjonal studentworkshop i regi av Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Workshopen tar utgangspunkt i tomme bygninger i Oslo og forsøker å finne nye metoder for å jobbe med eksisterende arkitektur og å gjenoppdage tilnærminger som er blitt glemt i løpet av de siste tiårenes hektiske utvikling. Det vil også bli arrangert en serie åpne publikumsmøter, som inviterer til samtaler og samarbeid mellom fagfolk, studenter og publikum. Mer info her.

Essays: For den leselystne har OAT og e-flux Architecture laget en digital essayserie med tittelen «Overgrowth», som tar for seg problemstillinger knyttet til temaet arkitektur og nedvekst.

Folk: En veldig lang rekke nasjonale og internasjonale aktører er i sving for å lage OAT. Se den komplette listen over bidragsytere her.

Game: No Money, No Cry: Organisert som et spill er dette en workshop som konstruerer en situasjon blant brukerne for å samhandle og forhandle om delte ressurser. Målet er å fremme samarbeidende forbruk, distribusjon av tjenester og deling som en livsstil. Prosjektet er en del av Future Architecture Platform, og ledes av Klodiana Millona fra Rotterdam-kontoret millonaliu. 

Historie: OAT har hatt følgende utgaver siden åpningsåret:

Hils på kuratorene: F.v: Phineas Harper, Matthew Dalziel, Cecilie Sachs Olsen og Maria Smith. Foto: Istvan Virag/Oslo arkitekturtriennale

Interrobang: Det er det London-baserte arkitektur- og ingeniørkontoret Interrobang som kuraterer OAT i 2019. Teamet består av Maria Smith, arkitekt og grunnlegger av Interrobang; Matthew Dalziel, arkitekt og partner i Interrobang; Phineas Harper, kritiker og tenketank-direktør; Cecilie Sachs Olsen, kunstner og byforsker. Konseptet Degrowth ble valgt ut blant 71 forslag som kom inn i en åpen internasjonal konkurranse i 2017.

Jane Yeh, Jo Lindsay Walton, Joel Blackledge +++: Gross Ideas - Tales of Tomorrow's Architecture: Årets publikasjon er ikke som andre triennale-publikasjoner. «Gross Ideas» er nemlig en samling fortellinger om livet i alternative og fremtidige «nedvekstbyer». Med bidrag fra arkitekter, science fiction-forfattere, poeter og miljøforkjempere skal boken bidra til en tverrfaglig samtale om hvordan vi mennesker kan ta ansvar for fremtiden sammen. Formatene spenner fra tegneserier til dikt og essayer. Mer info.

Klima: «Et avgjørende spørsmål for arkitekturens samfunnsrelevans, er hvordan den forholder seg til samtidens klimakrise og økende sosiale forskjeller,» heter det i programteksten til OAT 2019. Triennalen leter etter urbane og arkitektoniske løsninger for en verden hvor livskvalitet og klima settes foran økonomisk vekst. 

Lekeplassen: Én av fire arenaer der det skal undersøkes hvordan lek kan fostre nye måter å være i byen på ved å ta tilbake gatene som et sted for leken interaksjon og meningsfulle undersøkelser.

Medlemmer: Oslo arkitekturtriennale ble etablert av Norske arkitekters landsforbund (NAL) i år 2000 og ble i 2009 videreutviklet som ideell forening med NAL, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Design og arkitektur Norge (DOGA), Oslo Arkitektforening (OAF), Nasjonalmuseet – Arkitektur og Oslo Business Region som medlemmer. Siden 2015 er foreningen utvidet med ni assosierte medlemmer – alle organisasjoner med virkefelt innen arkitektur og byutvikling: Arkitektbedriftene, Bergen Arkitekthøgskole (BAS), FutureBuilt, Norske Interiørarkitekter og møbeldesigneres landsforening (NIL), Norske landskapsarkitekters forening (NLA), NTNU Fakultet for arkitektur og design, Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, ROM for kunst og arkitektur og Oslo Byes Vel. (Kilde: OAT)

"Å feire mangfoldet i planteriket betyr å feire mangfoldet av former, kjønn og farger rundt oss." Queer Nature er en kuratert omvisning med den franske landskapsarkitekten Céline Baumann. Foto: Studio Céline Baumann

Nedvekst: Triennaletemaet Degrowth – nedvekst er ord som allerede diskuteres i hele arkitekt-Norge. «Ryggmargsrefleksen oss at uendelig økonomisk vekst er umulig. Vi vet at lykke ikke kan kjøpes for penger. Vi merker at et skifte er på vei. Arkitektprofesjonen har et unikt utgangspunkt for å utfordre vekstparadigmet. På den ene siden er den dypt innviklet i vekstøkonomien gjennom bygge- og eiendomsbransjen. På den andre siden er mange arkitekter mindre motivert av penger enn av sosiale, kulturelle og kunstneriske verdier,» skriver kuratorene i sin programerklæring.

Oslo: Hovedstaden skal vendes på hodet og ses på med nye briller under triennalen. De tre hovedstedene er Nasjonalmuseet – Arkitektur, Doga og AHO.

Program: Ganske enkelt: Trykk her.

Queer Nature: «Å feire mangfoldet i planteriket betyr å feire mangfoldet av former, kjønn og farger rundt oss. Denne kuraterte omvisningen omfavner forestillingen om at planter er våre eldste lærere og deler historier om deres mer enn menneskelige kunnskaper. Den utforsker kraften til trær, busker, blomster og urter som inspirasjonskilde, og gir alternativer til måten vi handler på, enten det er i skala fra et nasjonalt territorium, i et offentlig rom eller i en privat hage.» Omvisningen er en del av Future Architecture Platform og holdes av den franske landskapsarkitekten Céline Baumann.

Rimini Protokoll: Society under Construction (State 2): I samarbeid med Nationaltheatret vises fire forestillinger med den tyske oppsetningen «Society under Construction (State 2)» under triennalens åpningshelg. Forestillingen tar med publikum inn i stykket og leser samfunnet ut ifra byggebransjen. Ifølge programteksten er dette «en performance om vår tids store byggeprosjekter som bilder på samfunnets tilstand i dag.»

Ungdom mellom 15 - 20 år kan tilbringe høstferien med OAT på Stovner i Oslo. Illustrasjon: Astrid Fadnes

Spring Wind House: Arkitektur er mer enn finansielle investeringsobjekter. I nesten ti år har Architecture Uncomfortable i Ungarn bygget «Spring Wind House» for å markere vinterens slutt og vårens ankomst, et kollektivt byggeprosjekt som utføres for sin kulturelle og sosiale verdi. I samarbeid med kunstneren Hanne Borchgrevink kan huset ses i Oslo under triennalens første uke. Sted og tid kommer.

Teateret: Teateret er én av fire arenaer under OAT, og handler om hvordan verden blir konstruert. Her inviteres deltakerne til å undersøke sin egen virkelighet og hvordan man kan skape alternativer til denne.

Utstilling: Sirkulære Oslo: Hva betyr sirkulær ressursbruk i praksis? Hvordan kan vi holde ressurser i et kretsløp, og bruke ressurser igjen og igjen? Det er ByKuben, Oslos senter for byøkologi, som stiller spørsmålene med utstillingen som åpner den 22. november. Og det er byens innbyggere som selv forteller sine historier om dette gjennom egne fotografier. ByKuben, Myntgata 2.

Vandring: Lydspor: Ta på deg hodetelefonene og la fremtiden guide deg gjennom en leken utforsking av fortellinger, meninger og steder fra nåtiden. Lydspor utforsker hvordan lek og lytting kan utvide forholdet mellom mennesker og stedene der de bor, og er utviklet sammen med innbyggere og besøkende i Oslo gjennom en serie lytte-, leke-, og vandreworkshops i mai 2019. Påmelding og info her.

Workshop: Action City: Ungdomsworkshop på Stovner: I høstferien finner OAT veien til Blokk 58 på Stovner Senter, der Growlab Oslo inviterer til workshop for alle ungdommer mellom 15 og 20 år. Her blir det slampoesi, multimedia-transformasjon av nabolaget og et prosjekt om reklame og kunst i det offentlige rom. Påmelding og info her.

Performancegruppen METIS bruker teknikker fra teater og skuespill for å utforske hvilken rolle design og arkitektur kan ha for å skape bærekraftige økonomiske, sosiale og miljømessige verdier for fremtiden. Foto: David Sandison

X-faktor: Oslo arkitekturtriennale har blitt Nordens største samlingssted for fagfolket, og et stort, internasjonalt publikum vil ta turen til hovedstaden. «Vi er stolte av å vise frem Oslo som by, sa direktør i OAT Hanna Dencik Petersson til Arkitektnytt nylig.

Youngs: Dagen etter åpningen (27. september) inviteres det til fredagsheng på utestedet Youngs midt i Oslo. Her vil triennalefolket møtes og snakkes, og dele festivalerfaringer etter de to første dagene av årets triennale. Dette blir også møtepunkt for Arkitekturdagen-folket etter endt program.

Zoë Svendsen og Fremtidsfabrikken: Ved å ta i bruk teknikker fra teater og skuespill former prosjektet Fremtidsfabrikken scenarier som er dypt forankret i folks ønsker, visjoner og drømmer. Fremtidsscenariotenkning er en metode for å utforske hvilken rolle design og arkitektur kan ha for å skape bærekraftige økonomiske, sosiale og miljømessige verdier for fremtiden. Fremtidsfabrikken er et prosjekt av performancegruppen METIS, ledet av Zoë Svendsen. Påmelding og info her.

Ærlig talt: Høsten 2017 inviterte OAT arkitekter og byutviklere til å dele sine visjoner og anbefalinger for byutviklingen i åpne brev til ordfører Marianne Borgen i Oslo. Ordføreren var også tilstede for å svare for seg da brevene senere ble stilt ut på Doga. Rapport med brev og bilder fra "Kjære ordfører: Oslo" finner du her.

Øverstkommanderende: Det er Hanna Dencik Petersson som er direktør for OAT. I forkant av åpningen tok vi en liten prat med henne. Les mer her.

Åpningshelg: Åpningshelgen er en egen triennale i triennalen, der det arkitektur-interesserte publikummet skal kunne gå tørrskodd fra hendelse til hendelse. Åpningshelgens eget facebook-event finner du her.