Nyhet

Åpen by

Open House Oslo 2019 setter fokus på det grønne skiftet, og lover mange godbiter for det arkitekturinteresserte Oslo-publikummet.


Nylig åpnet Amerikalinjen ved Jernbanetorget, etter at Kritt arkitekter hadde transformert kontorbygningen om til hotell. Amerikalinjen befant seg nylig på magasinet Times' liste over 100 steder i verden å besøke. Foto: Francisco Nogueira / Amerikalinjen

I fjor tok arkitekt og byaktivist Dana Jdid over som prosjektleder i Oslo Open House, og mener at man allerede i år vil merke forskjellen på konseptet, der et stort utvalg bygninger, boliger, offentlige institusjoner og landskapsprosjekter åpnes for publikum. Dørene åpner lørdag 21. september, klokken 10.00.

– I år samarbeider vi med både Oslo bys arkitekturpris og med miljøhovedstaden, og vi har vært opptatt av hvordan vi kan sette fokus på bærekraft og det grønne skiftet. Det vil være mye å glede seg over for publikum med interesse for disse feltene, gjennom visninger av både rehabiliteringsprosjekter og landskapsprosjekter, forteller Jdid.

– Vi har sydd sammen en fin, eksklusiv arkitekturpakke, der man blant annet kan besøke de ti finalistene til Oslo bys arkitekturpris, men også over femten private boliger over hele byen. Jeg er veldig glad for at programmet dekker alle bydelene i Oslo, fra øst til vest, som også strekker seg ut til Asker og Bærum.

Enebolig Stabekk er tegnet av Crux Arkitektur og Franz Messel-Jenssen, og er at av byggene som åpnes for publikum kommende helg. Foto: Ragnar Hartvig

Fellesskap gjennom arkitekturen

Fjorårets publikumstall lå på rundt 30 000 og Jdid håper at enda flere vil ta turen i år. En av de store attraksjonene er det nye Nasjonalmuseet, som holder åpent både lørdag og søndag, med tre innslipp per dag (NB! Forhåndspåmelding).

  – Vi har det samme formålet som hvert år, nemlig å sette pris på og legge vekt på god arkitektur og design, og at det har en verdi i seg selv. Men så handler det også om stadig større deltagelse i medvirkningsprosessene, der flere engasjerer seg og lager et felleskap gjennom arkitekturens unike språk. Vi gjør ikke dette alene, det er femti andre byer over hele verden som er med i samarbeidet, og jo mer vi gjør ut av det, desto sterkere vil dette samarbeidet være med å påvirke arkitektur-industrien, sier Jdid.

"æStudio er kontoret til æHouse – et prosjekt som tar for seg grensene til bygge- og anleggsplasser gjennom fysiske intervensjoner og teoretisk dykk," heter det i programmet. Eksakt lokalisering er mellom Jordal ungdomshall og Oslo Bokseklubb. Foto: Antipodes Café Studio
Gjengen bak Open House Oslo jobber hardt med å vise frem byens mange sider. Over 100 frivillige stiller opp for byens arkitektur. Foto: Open House Oslo

Favoritter

Selv trekker hun frem kunstnerhjemmet til Dag Hol og Yachi Shian-Yuan på Ullevål, Kvinneklinikken – The Sweet leilighetshotell i Josefines gate (for øvrig nybakt vinner av Frogner Historielags rehabiliteringspris) og Enebolig Stabekk (tegnet av Crux Arkitektur og Franz Messel-Jenssen) som gode stalltips. På det nyrenoverte hotellet Amerikalinjen (Kritt arkitekter) på Jernbanetorget inviteres det til Open House Oslo-fest for alle deltagere, arkitekter, frivillige, entusiaster og besøkende.

– Vi opplever overveldende respons, og fremdeles er det mange som ringer og vil være med. Dessuten ringer både arkitektkontorer og innbyggere og etterspør ulike prosjekter de har lyst til å besøke. Sånt gjør frivillighetsarbeidet med dette verdt innsatsen, når man ser hvor stor betydning Open House Oslo har fått. Når det er sagt kan vi aldri bli for mange, hverken utstillere, publikum eller frivillige. Det er bare å ta kontakt, avslutter Dana Jdid.

Hele programmet for Open House Oslo 2019 finner du her.

Middelthunsgate 29 ble oppført 1962- 64 som Administrasjonsbygg for Norges Vassdrags- og elektrisitetsvesen (NVE) og er tegnet av Brødrene Fr. Lykke-Enger og Knut Enger, med kunstneristisk utsmykning av Odd Tandberg og Nic Schiøll. Bygget regnes som et sentralt kulturminne i etterkrigstidens Norge, og kan ses både lørdag og søndag. Foto: Dark Arkitekter AS / Nils Petter Dale