Nyheter på en iskald fredag
Det åpner utstilling om byutvikling og Jan Tore Sanner får råd av NAL. Det er noen av sakene i ukas fredagskavalkade.

Trist endelikt for Nytorget-paviljongen
I mai 2011 kunne Arkitektnytt melde at Stavanger arkitektforening markerte 75-årsjubileet sitt med høytidelige åpning av en jubileumspaviljong. Det var «champagne, taler og snorklipping,» skrev daværende redaktør Grete Kristin Hennissen, som var tilstede ved åpningen.
Betongpaviljongen fikk tittelen «SAF Lounge» og ble gitt i gave til Stavanger kommune av arkitektforeningen. Paviljongen var et resultat av en konkurranse om en temporær paviljong på Nytorget i Stavanger. 17 prosjektforslag kom inn og vinneren ble Kontor for Arkitektur og Plan, bedre kjent som KAP Arkitekter.
Betongpaviljongen var tenkt som et ledd i medvirkningsprosessen i en videre utvikling av Nytorget. Nå går det dessverre mot slutten for «SAF Lounge».
Etter bare ett år på Nytorget, ble paviljongen flyttet til stranden i Godalen, knappe tre kilometer sør for Stavanger sentrum. Der raste deler av paviljongen sammen da en fotturist klatret i konstruksjonen i fjor sommer.
Til Rogalands avis forteller park- og veisjef Torgeir Sørensen at reparasjon ville kostet nærmere 500 000 kroner og at den nå vil bli knust og kastet.
I slutten av neste uke skal kommunen ha møte om den videre ferden til «SAF Lounge».
– Da vil vi bestemme når den skal fjernes, hvor vi skal kaste den og hvordan vi skal få det til, sier Sørensen til Rogalands avis.

Utstilling om Brakkebygrenda
Lørdag åpner Interkulturelt Museum i Tøyenbekken i Oslo dørene for utstillingen «Brakkebygrenda: et sted i byen som ble borte». Brakkebygrenda var navnet på en samling brakker, campingvogner og selvbyggete skur på en okkupert tomt midt i Gamlebyen i Oslo. Etter over ti års såkalt «tålt okkupasjon» ble beboerne bedt om å forlate stedet i 2014. Det skjedde etter at beboerne i flere år hadde jobbet inn mot myndigheter og investorer for å kunne bli på tomta.
Kurator Anita Hillestad har satt sammen en utstilling med film, foto, graffiti og installasjoner som presenterer Brakkebygrenda, men som også tematiserer konsekvenser av gentrifiseringen i hovedstaden og andre vestlige byer. I tillegg vises en samling arbeider som samlet gir en oversikt over ulike okkupasjoner, boligaksjoner og kreative initiativer i Oslo de siste årene.

NAL med råd til Sanner
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har annonsert en stortingsmelding om politikk for bærekraftige byer og sterke distrikter som skal legges fram tidlig i 2017, skriver Norske arkitekters landsforbund på sine nettsider.
Sanner har bedt om innspill til den kommende stortingsmeldingen, og ønsker å lage et diskusjonsnotat av materialet han får inn. NAL gir innspill på felt som byutvikling og distriktspolitikk, skriver NAL.
President Alexandria Algard var denne uka på Arendalskonferansen, hvor hun møtte kommunalminister Sanner og overrakte det første av flere innspill til regjeringen.
Organisasjons-nytt: Beslutningsgrunnlag til RS
Fredag 29.01 skal NALs representantskap behandle nytt revidert beslutningsgrunnlag. Dokumentet har nå blitt redigert for å ta opp i seg innspill fra lokalforenings-workshopen i NAL i oktober 2015. Blant de vesentlige forandringene i grunnlaget er en omskriving av kapitlet om lokalforeningene og at man har fjernet de omstridte «frie representantene» fra RS.
Revidert konkurranse om Nydalsveien 32 b
Eiendomsselskapet Avantors arkitektkonkurranse om utvikling av det gamle industribygget Nydalsveien 32B til boliger fikk krass kritikk av Byantikvaren i Oslo da den ble utlyst i fjor. Byantikvaren mener utbyggingen frontkolliderer med verneinteressene. Kritikken har fått bred medieomtale i Aftenposten.
Konkurransen er nå justert fra å be om et bestemt antall kvadratmeter bolig- og næringsarealer til å spørre etter en vurdering av hvor mange kvadratmeter nybygg tomten og situasjonen «tåler», skriver NAL på sine nettsider. I denne vurderingen vil både vernespørsmål, utnyttelsesgrad, prosjektøkonomi og forventet reguleringsmessig godkjenning måtte inngå.

– Umulig å videreføre norsk byggeskikk
I Teknisk Ukeblad er arkitekt Harald Martin Gjøvaag i Alliance Arkitekter bekymret for hva slags arkitektur endringene i Byggeteknisk forskrift og byggesaksforskriften fører med seg. Endringene gjelder fra 1.1.2016.
Ifølge Gjøvaag er det ikke de nye energireglene i seg selv som er problematiske, men dogmet om at byggenæringen skal dirigeres frem til én «korrekt» måte å bygge på, skriver ukebladet.
– Det er et paradoks at det snart blir umulig å videreføre norsk byggeskikk med dagens regler, og at det siste hensynet byggeforskriftene synes å ta er til arkitekturen som sådan. Som arkitekter reagerer vi selvsagt på dette, og vi må jobbe knallhardt videre med å yte en saklig kritisk motstand mot kontraproduktive regler, sier Gjøvaag.
Arkitekten benytter anledningen til å fremheve Gaia arkitekters langvarige arbeid for at byggeforskriftene skal være mer åpne for mangfold og fleksibilitet i valg av tekniske løsninger.
Torskeskulptur utløste estetikkforslag
Forslaget om en skulptur på Torget i Svolvær har utløst et ønske om at kommunen Vågan nedsetter et utvalg med estetisk kompetanse. Tre innbyggere har sendt et brev til ordfører Eivind Holst, hvor de foreslår at utvalget skal bestå av en billedkunstner, en arkitekt og en representant fra teknisk avdeling, da gjerne en ingeniør.
De tre forslagsstillerne Grethe Winther-Svendsen, Ieva Zule og Yngve Henriksen mener både plassering, dimensjoner, materiale og uttrykk kan gjøre at den foreslåtte skulpturen kommer dårlig ut i forhold til det moderne byrommet.
– Man ser jo hele tiden - og særlig nå når byen vokser - at det ville vært interessant med et slikt utvalg. De vil kunne se ting i sammenheng. Slik unngår vi at vi sitter alle på hver vår holme og tenker og kommer på ting, sier Grethe Winther-Svendsen til Lofotposten.

Folkemøte om Trondheims byutvikling
300 interesserte møtte denne uka opp på Trondheim folkebibliotek for å høre arkitekt Ole Wiig fortelle om byutviklingsplanen «Trondheim 50/50», som gir en oversikt over hvordan det er mulig å bygge nye boliger for 50.000 mennesker i Trondheim sentrum innen 2050.
Planen er utarbeidet av Narud Stokke Wiig, der Ole Wiig er daglig og faglig leder, i samarbeid med boligbyggelaget TOBB. I desember holdt han et innlegg for næringslivet i Trondheim og fikk i etterkant mye oppmerksomhet i pressen. Mandag ble planen presentert for et bredere publikum under tittelen «Hvordan utforme fremtidens Trondheim», i regi av Trondheim folkebibliotek, Kunnskapsbyen Trondheim og Litteraturhuset.
De mange frammøtte fikk innblikk i hvordan de fleste av de nye boligene kan bygges på Nyhavna og Brattøra, men også i Midtbyen. Trondheim vokser nå med 3000 innbyggere i året, noe som innebærer 100.000 innen 2050.
– Det er et paradigmeskifte på gang. Folk er i ferd med å bli mer urbane og sultne på å ta i bruk Midtbyen og havneområdet. Det er en stor interesse for urbanisering av byen, og det er mange spennende muligheter som åpner seg, sier Wiig til bygg.no.
Wiig ser for seg at de nye boligområdene bindes sammen med en kanalbåt, i tillegg til et godt nett av sykkel- og gangvei.
– Jeg vil gjerne utfordre Trondheim-politikerne til å komme med større visjoner og ambisjoner for byen. Jeg har utfordret rådmannen til å komme med et forslag til handlingsplan innen første april, sier Wiig til bygg.no.

Trondeims Bys hederspris 2016 til Svein Skibnes
Arkitekten som er født og oppvokst i byen var ferdig utdannet arkitekt i 1976. Åtte år senere startet han kontoret Skibnes Arkitekter. Kontoret står blant annet bak Dokkhuset, Dokkparken og Byhaven. I 2011 og 2012 mottok kontoret Trondheim kommunes byggeskikkpris. Først for rehabilitering og nybygg i Recidenskvartalet og så for to barnehager , en på Lohove og en på Kyvann. Han har satt stort preg på byen og er spesielt kjent for sin dristige fargebruk. Arkitekten har også vært professor ved NTNU.
– Han skulle egentlig ha prisen hvert år, sier Finn Hugan, formann i Selskabet for Trondhjems Bys Vel, i et intervju til adresseavisen.
Det er Selskabet for Trondhjems Bys Vel som står bak prisen. Den utgis hvert år og tidligere var det en arkitekturpris. For 15 år siden bestemte de at den skulle gå til en person som har betydd spesielt mye for byen. I fjor var det ekteparet May-Britt og Edvard Moser som mottok prisen.
Fredrik Shetelig skal lede campusprosjekt
Dekan ved Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU, Fredrik Shetelig, skal jobbe midlertidig for NTNUs campusprosjekt i vårsemestret. Annemie Wyckmans, prodekan for forskning, skal være fungerende dekan i Sheteligs fravær, melder NTNUs nettside.
Shetelig skal lede arbeidet med underlagsrapporten om konsept for ny campus, en rapport man regner med å overlevere til regjeringen før sommeren. Shetelig startet i jobben mandag 18. januar.
– Valg av konsept for ny campus har høy prioritet ved NTNU. Fredrik Shetelig har de aller beste kvalifikasjoner for å lede arbeidet, og jeg har derfor bedt ham om å påta seg jobben, sier rektor Gunnar Bovim.
Shetelig uttaler følgende i sakens anledning:
– Oppgaven er stor og utfordrende, og det er viktig å komme raskt i gang. Jeg gleder meg til arbeidet og planlegger å trekke store veksler på fagkompetansen ved AB-fakultetet, sier Shetelig.
Annemie Wyckmans har allerede overtatt som fakultetets fungerende dekan.
TV2 til Diagonale-bygget i Bjørvika
Redaksjonen holder i dag til på Karl Johan og har i lengre til vært på utkikk etter nye lokaler. Blant 48 potensielle aktører valgte tv-kanalen til slutt Diagonale-bygget i Bjørvika. Tv-redaksjonen skal flytte inn i 2,5 etasjer på totalt 6000 kvadratmeter i det nye bygget. Det ni etasjer store bygget ligger mellom Munch-museet, Operaen og Deichmanske bibliotek i Bjørvika og blir ferdigstilt i 2017/18. Diagonale består av to bygg, det ene skal romme kontorer og et er satt av til studentboliger. Arkitekter er Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo, utbyggere er HAV Eiendom og Olav Thon-selskapet Thongård AS. Etter planen skal tv-kanalen flytte inn i bygget i begynnelsen av 2018 og leiekontrakten er på 12 år.