Nyhet

Ny urban uke

Ukraina-besøk, 24-timersbyen og uformelle «Negroni Talks». Oslo Urban Week 2022 ser på byutvikling, urbanisme og arkitektur på ulikt vis.


Maren Bjerkeng er leder av programkomiteen i Oslo Urban Week og utviklingsdirektør og arkitekt hos Aspelin Ramm Eiendom. Foto: Oslo Urban Week

Tirsdag 13. september starter Oslo Urban Week (OUW) i Tullinområdet midt i Oslo sentrum. I tre dager skal den urbane uken utfolde seg på ulikt vis – fra rapport fra hva Russlands krig i Ukraina gjør med landets byer, til det uhøytidelige samtalekonseptet «Negroni Talks».

– Vi går bredt ut tematisk for å være interessant for alle bransjer. Ikke bare for arkitekter og byplanleggere, men også alle aspekter innenfor byutvikling, inkludert aspekter av økonomisk og juridisk karakter, sier Maren Bjerkeng, leder av programkomiteen i OUW, arkitekt og direktør for utvikling hos Aspelin Ramm Eiendom.

Motstandsdyktige byer

Oslo Urban Week ble første gang arrangert i Bjørvika i fjor av Oslo Metropolitan Arena (OMA). Den urbane uken er en fortsettelse av byutviklingskonferansen Oslo Urban Arena og OMAs deltagelse ved eiendomsmessen MIPIM i Cannes, Frankrike, som ble begrenset på grunn av pandemiårene.

Uken er bygget opp litt etter samme lest som Arendalsuka. Under Oslo Urban Week har du et hovedprogram, men samtidig er ulike aktører invitert inn til å ha sine egne arrangementer.

I år er dagene delt inn i de tre temaene den ville byen, delekultur og 24-timersbyen.

– Under paraplyen «Den ville byen» ser vi på byens motstandsdyktighet .Vi ønsker å være aktuelle i tiden og ta de store diskusjonene, og i en verden hvor klimakrise, krig og pandemi truer oss er det naturlig å ta opp hvordan en verden i endring påvirker oss som arkitekter og utviklere. Overordnet handler det om hvordan vi bør planlegge byene våre slik at de kan være mere motstandsdyktige mot de ulike krisene og hvordan de kan bli mer robuste i fremtiden. En viktig del av OUW er også at vi innenfor alle temaene søker å hente inn relevant ekspertise fra andre land, slik at vi lærer av hva som gjøres, tenkes og planlegges andre steder, sier Bjerkeng.

Oleg Drozdov, ukrainsk arkitekt, kunstner og rektor ved Kharkiv arkitektskole, gjester Oslo Urban Week. Foto: Kharkiv arkitektskole

Besøk fra Ukraina

Som en del av dette programmet er også Oleg Drozdov invitert. Drozdov er arkitekt, kunstner og pedagog, og ble intervjuet i Arkitektnytt i vår, da han som rektor for Kharkiv arkitektskole måtte evakuere Kharkiv og flytte skolen til Lviv. Han er også kjent som grunnlegger av kontoret Drozdov&Partners.

– Dette blir et høydepunkt under OUW. Med Drozdovs besøk får vi virkelig et unikt innblikk i hvordan det er for en by å bli satt under press. For norske arkitekter kan det bli en «eye-opener» å få innblikk i denne sentrale problemstillingen, hans engasjement, og hva og hvordan vi kan bidra med. Det er viktig at vår bransje løfter blikket fra den ilandsboblen vi lett sitter fast i der vi er oss selv nærmest og der strømpriser får større overskrifter enn krig og flom andre steder i verden, sier en tydelig Bjerkeng.

Drozdov deltar på arrangementet «Under pressure: Motstandsdyktige byer» 15. september.

- Vi merker at dette besøket også er noe som får oppmerksomhet politisk. Drozdov skal under besøket blant annet møte Internasjonalt Kontor på Rådhuset for å fortelle kommunen om hvordan de best kan være med på gjenoppbyggingen av de ukrainske byene.

«Negroni Talks» blir arrangert tirsdag 13. september under Oslo Urban Week. Her fra fjorårets versjon, ledet av arkitektene Thomas Stokke (Haptic) og Maren Bjerkeng (Aspelin Ramm Eiendom). Foto: Torleif Kvinnesland/ OUW

Negroni-samtalen

Tydeligheten fra forrige svar tar arkitekten også med seg inn i tirsdagens «Negroni Talks». Bjerkeng vil her, sammen med Thomas Stokke fra Haptic Architects, lede et uformelt samtalekonsept hvor publikum inviteres til å diskutere eiendomsbransjens «vaskekultur»

Konseptet var en suksess i fjor og er hentet fra lignende arrangementer i London. Det har fått navnet fra drinken hvor et stort whiskyglass fylles med isbiter, rød vermut, Campari Bitter og gin, som selvsagt også serveres under arrangementet.

– Her skal vi være lettbeinte, men også litt strenge i tonen og gå i oss selv som bransje. Vi snakker grønnvasking, sportsvasking, pink-vasking, kulturvasking, medvirkningsvasking, gjenbruksvasking, smultringvasking. Hvilke synder er det vi som bransje prøver å vaske bort med fancy begreper og konsepter? sier Bjerkeng.

– Nøkkelen her er en stor grad av publikumsmedvirking, så her er det veldig åpent for at også arkitektstanden kan melde seg på og utfordre litt.

Utenfrablikket

Når Bjerkeng tenker på byutvikling dukker en linje i Coldplay-låten «Fix you» opp i tankene: «When you try so hard but you don´t succeed, when you get what you want but not what you need”

– Coldplays tekst kan ofte føles som en passende beskrivelse på endel av utfordringene innen byutvikling I Oslo. Vi har derfor invitert inn et knippe utenlandske eksperter som skal hjelpe oss å fikse utvalgte problemer.

Kristian Ahlmark (SHL), Brent Toderian (tidligere byplansjef i Vancouver) og Christian Pagh (OAT) blir derfor på arrangementet «Fix you: Internasjonale eksperter fikser Oslo» utfordret av Gro Sandkjær Hansen (Oslomet) til å hjelpe Oslo med å finne løsningene.

– Brent Toderian som tidligere også har markert seg med klare meninger om Oslos byutvikling, kommer til å delta i flere seanser som et nyttig og kritisk utenfra-blikk, og vi gleder oss til å ha ham med oss under hele OUW.

I tillegg til faglig program for arkitekter og planleggere, blir det mingling, fest, lunsjer og jazz. Les mer om OUW-programmet her.