Ny podcast til påske
Oslo arkitektuttriennale tjuvstarter ny podcast i karantenetiden. – Formatet passer til å åpne diskusjonen om arkitektur, sier triennaledirektør Hanna Dencik Petersson.

Egentlig skulle podcasten Arkitekturpodden blitt lansert til høstens 20 års-jubileum for Oslo arkitekturtriennale (OAT). Virus- og koronatid gjør imidlertid at lanseringen fremskyndes, og podcastserien «Samtaler om byen i koronaens tid» i tre episoder slippes allerede 7. april.
– Den ekstraordinære situasjonen gjorde at vi kastet oss rundt, forklarer Hanna Dencik Petersson, direktør for OAT, som for anledningen selv debuterer som programleder.
Vil utvide diskusjonen
Temaet for den første podcastserien er relatert til koronaviruset, og hvordan krisen vi alle står i påvirker diskusjonen om både boligene og byene våre, og samfunnet. De tre første podcastepisodene er sydd sammen som tre enkeltstående intervjuer med henholdsvis Marianne Skjulhaug, førsteemanuensis ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Siri Holmboe Høibo, leder for By- og stedsutvikling ved DOGA og Erling Dokk Holm, statsviter og førsteamanuensis ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
– Selv om vi går ganske mye i dybden i denne første korona-serien, er målet vårt å nå ut til et bredt publikum. Vi ønsker å bidra til diskusjonen om arkitekturen og utviklingen i byene våre. Formatet podcast passer bra for å åpne opp en slik diskusjon.
– Er det mest Oslo-tematikk, eller vil dere nå hele landet?
– Vårt mål er absolutt ikke å bare nå folk i Oslo. Vi er riktignok Oslo arkitekturtriennale, men ser for oss å ta opp tematikk som gjelder folk over hele Norge - fra både storbyer og småsteder.

– Fremdeles i utviklingsfasen
Arkitekturpodden lanseres i første omgang som en serie i tre episoder nå før påske, for å bidra i diskusjonen om hvordan koronavirusets påvirker både oss og arkitekturen rundt oss. Deretter vil nye serier først lages til høsten igjen. Prosjektet er fremdeles i utprøvingsfasen, forklarer Dencik Petersson, og kan i fremtiden ta forskjellig form ved ulikt behov.
– Vi vil gjerne samarbeide med andre institusjoner for å utvikle ideer og produsere innhold. Vi ønsker også oss gjester som ikke bare er arkitekturfaglige stemmer. Det kan også være politikere, filmskapere, utbyggere eller andre som på en eller annen måte er opptatt av hvordan vi forholder oss til byene våre eller påvirker dem.
– Hvorfor trenger vi en arkitekturpodcast?
– Fordi arkitektur er viktig. Det påvirker mennesker hver eneste dag hele livet. Ingen mennesker kommer utenom arkitekturen og den kan gjøre livene våres bedre eller forverre dem. Derfor er det viktig å diskutere hvordan arkitektur påvirker livene våre.
Oslo arkitekturtriennale ble startet i år 2000 og er Nordens største arkitekturfestival. Oslo arkitekturtriennale ble startet i år 2000 og er Nordens største arkitekturfestival.
Arkitekturpoddens første serie «Samtaler om byen i koronaens tid» er tilgjengelig på Podspace og Spotify fra tirsdag 7. april (etterhvert også iTunes, Google med flere).