Nyheter

Norge rundt på en fredag i august

Mangel på initiativ i Trondheims i bystyret, rehabilitering av boliger, nytt studenthus på Lillo, seks nye skoler i Oslo, tre nye forskrifter om offentlige anskaffelser, massivtre for studenter i Tromsø i ukas fredagskavalkade.


Foto: Åge Hojem/Trondheim Havn

Bekymringsmelding i Trondheim 

Politisk redaktør Tone Sofie Aglen i Adresseavisen er bekymret på vegne av lokaldemokratiet i Trondheim. Bakgrunnen er at en kartlegging som viser at komiteene i bystyret ikke har fremmet et eneste initiativ i år.

 

Hun trekker fram byutviklingskomiteen, som burde ha nok å ta tak i: «Utviklinga av Spektrum, utbygginga på Overvik-jordet. Grønn strek, Nyhavnas framtid, arkitekturens plass i byen. Hvordan skal vi få liv i det evig utskjelte Torget. Forslag og ideer burde hagle.»

 

Politikerne må bruke makta vi har gitt dem, mener Aglen: «Debatten om hvordan byen skal utvikle seg, koker i Trondheim. Få saker har opprørt folk mer den siste tida enn utbygginga av Spektrum på Øya. Mange mener det er på jordet å bygge boliger på de uberørte jordbruksområdene utenfor byen. Debatten om hva som skal skje med byens havneområder er i startgropa. Midtbyen mangler liv, kjøpesenterområdene utenfor byen vokser, Torget står som det har stått og målene for boligbygging spriker i alle retninger. Det burde sannelig koke på rådhuset også!»

 

Hun mener noe er galt med den politiske kulturen. «Er man ivrige og årvåkne nok? Diskuteres saker bredt nok når det er mulig å endre beslutningene?» En del av årsaken til lammelsen er administrasjonens makt og Arbeiderpartiets dominans i byen over mange år. Noe må gjøres med den politiske kulturen, mener Aglen. «Vi må ikke glemme at bystyret og de ulike komiteene er grunnstammen i lokaldemokratiet vårt.»


 

Tor Brekke, seniorrådgiver i Enova.
Tor Brekke, seniorrådgiver i Enova.

Spilt energi?

For første gang er det målt hvor ofte norske boliger rehabiliteres. En spørreundersøkelse bestilt av Enova viser at 2 av 100 boliger rehabiliteres hvert år, men under halvparten av boligene som rehabiliteres blir energioppgradert samtidig.

 

– Muligheten du har for å heve energistandarden til boligen er desidert best når du uansett skal gjennomføre et større bygningsmessig vedlikehold av boligen. Undersøkelsen vår bekrefter at mange boliger går gjennom en større rehabilitering uten en slik energioppgradering. Mulighetsrommet blir med andre ord ikke utnyttet, og energioppgraderingen av norske boliger går derfor sakte, sier seniorrådgiver Tor Brekke i Enova i en pressemelding.

 

Det er tidligere anslått at alt fra 0,4 til 2,1 prosent av den norske boligmassen blir rehabilitert i løpet av et år. Gjennom å spørre et representativt utvalg av norske husholdninger om hva de faktisk har gjort av tiltak, konkluderer Enovas undersøkelse med at denne såkalte rehabiliteringsraten er på 1,89 prosent.

 

Vel 2600 husholdninger har svart på spørsmål om hvilke av de fire følgende rehabiliteringstiltakene de har gjennomført i boligen sin de siste tre årene: skifte av kledning på minst halvparten av ytterveggene, større arbeider på tak/loft, utskifting av minst halvparten av boligens vinduer og omfattende arbeider på grunnmur eller kjeller.

 

– Kun boliger hvor to eller flere av disse tiltakene er kombinert klassifiseres som rehabilitert. Vi ender da på en årlig rehabiliteringsrate på 1,89 %, sier Brekke.



 

Nye studentboliger i Lillo studenthus ved Storo i Oslo.
Nye studentboliger i Lillo studenthus ved Storo i Oslo.

Lillo studenthus

Denne høsten flytter studenter inn i nye hybler på Sandaker i Oslo. Lillo studenthus består av 166 boliger, hvorav 42 er 2-roms for par. Arkitekt er Felix Arkitekter og bygget er rehabilitert og ombygd av Backe Forny.

 

Alle leiligheter er umøblerte, og har eget kjøkken og bad.  Leilighetene har en åpen kjøkkenløsning,  utstyrt med komfyr og kjøleskap med fryser.  Alle beboere har tilgang til husets takterrasse som ligger i 8. etasje, med flott utsikt over Oslo. Studenthuset ligger ved Storo, med kort avstand til Handelshøyskolen BI.




Fernanda Nissen i Nydalen er en av seks nye eller utvidede skoler i Oslo denne høsten.
Fernanda Nissen i Nydalen er en av seks nye eller utvidede skoler i Oslo denne høsten.

Seks nye skoler

Oslo får denne høsten hele seks nye skoler. Munkerud barneskole på Nordstrand skal huse 840 elever, mens den nye ungdomsskolen på Tokerud vil ta imot elever fra barneskolene Vestli og Stovner.

Fernanda Nissen i Nydalen skal gradvis utvides til 840 elever, mens Haugenstua i Groruddalen utvides til 900 elever. Også Kringsjå skal utvides, i tillegg til Blindernveien skole, som bytter navn til Elverhøy. Ris ungdomsskole er rehabilitert og utvidet til 600 elever.


Anbudsgrensen heves 

Nærings- og fiskeridepartementet har vedtatt tre nye forskrifter om offentlige anskaffelser,  melder NTB.

– Det blir enklere for offentlige etater å gjøre innkjøp. Det blir også enklere for særlig små og mellomstore bedrifter å delta i konkurransene, sier næringsminister Monica Mæland (H).

 

Anbudsgrensen heves fra 500.000 kroner til 1,1 millioner kroner. Det betyr at innkjøp under 1,1 millioner kroner ikke lenger må kunngjøres og følge detaljerte regler.

En annen endring er at forhandlingsforbudet fjernes. Nå kan leverandører og oppdragsgivere gå i dialog når det er behov for det, for å få en god anskaffelse, melder NTB. 

 

Nye partnere i ARCHUS 

ARCHUS arkitekter har fått tre nye partnere, melder Byggeindustrien. I tillegg til de tre tidligere eierne, Arne Jørgen Haugen, Ketil Kiran og Eirik Arne Søvik, er Tias Berg, Tor Henrik Kronen Sømme og Geir Egil Paulsen blitt partnere og deleiere fra og med 1. juli 2016. Tias Berg og Tor Henrik Kronen Sømme har begge vært ansatt i ARCHUS i ca 15 år. Geir Egil Paulsen har tidligere vært utviklingssjef i Arkitektbedriftene i Norge, han har vært partner og medeier i arkitektkontoret Bølgeblikk og har drevet egen praksis.

 

  

Massivtre for studenter

NRK Troms har huket tak i en av studentene som har fått hybel i øverste etasje på nye hybelblokkene i massivtre ved UiT Norges arktiske universitet.

 

– Dette kan man ikke klage på. Det må være en av Tromsøs fineste utsikter. Det er ikke mange hybler som har denne utsikten, sier Ingrid Beate Fredriksen. Samme med flere andre, fikk hun mandag overlevert nøklene til de nye studentboligene i Dramsvegen.

 

De to blokkene på ti etasjer, tegnet av AT Plan og arkitektur, er blant landets høyeste i massivtre. Totalt består de to blokkene av 225 utleieenheter, fordelt på hybler, ettroms- og toromsleiligheter. Området er regulert for 1.000 boenheter, og man er allerede i gang med neste byggetrinn. Neste høst vil 230 nye boenheter være klar til utleie, melder NRK Troms.