Organisasjonsliv

NAL kjemper for Arkitekturmuseet

Usikkerheten rundt Nasjonalmuseet – Arkitekturs framtid gjør NAL bekymret. Denne uka sender forbundet en resolusjon til Kulturdepartementet og uttrykker ønske om fortsatt drift av et arkitekturmuseum.

Framtiden til Nasjonalmuseet – Arkitektur er usikker. Direktøren for det hele har ikke kunnet love at museet skal forbli på Bankplassen. Foto: Nasjonalmuseet

Arkitekturmuseets historie

1975 – Norsk Arkitekturmuseum opprettes av Norske arkitekters landsforbund (NAL) i Josefines gate 32.

1978 – Museet er med på å stifte International Confederation fo Architectural Museums (ICAM).

1989 – Museet får egen post på statsbudsjettet.

1994 – Museet flytter til Kongens gate 4.

1997 – Museet løsrives fra NAL og Stiftelsen Arkitekturmuseet blir opprettet.

2003 – Arkitekturmuseet blir del av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

2005 – De ansatte får arbeidsplass i Kristian Augusts gate 23.

2008 – Det nye museumsbygget på Bankplassen 3 åpner dørene.

Kilde: Nasjonalmuseet

 

 

Etter at det ble kjent at Nasjonalmuseet omorganiserer og fjerner tre avdelingsdirektører, har det vært bekymring i arkitektmiljøet for arkitekturmuseets videre drift og status.

Norske arkitekters landsforbunds representantskap tok denne bekymringen opp til behandling i sitt siste møte før sommerferien. Nå sender NAL resolusjonen som ble vedtatt på møtet til Regjeringen og kulturminister Trine Skei Grande.

President i NAL, Alexandria Algard, uttaler i en pressemelding at et eget museum for arkitektur er viktig for fagformidlingen.

– Kunnskap om og formidling av hvordan vi former våre omgivelser er viktig for samfunnsutviklingen. Derfor er også arkitekturkompetansen i Nasjonalmuseet, og ikke minst en styrking av museet på Bankplassen, viktig. Vi håper at kulturministeren og Nasjonalmuseet ser viktigheten av dette og legger til rette for et styrket arkitekturmuseum, både faglig og fysisk, sier Algard i pressemeldingen.

«Uttrykker bekymring»

I resolusjonen skriver NALs høyeste organ følgende: «Representantskapet i Norske arkitekters landsforbund er kjent med at det foregår en omorganisering av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Representantskapsmøtet, samlet 15. juni 2018, uttrykker bekymring for at dette kan føre til at arkitektur blir nedprioritert som eget fagfelt. Representantskapet mener Arkitekturmuseet må videreføres – som en egen organisatorisk og faglig enhet – innenfor den nye organisasjonen.»

Foto: Nasjonalmuseet

Berre deler bekymringen

Arkitektnytt skrev i juni om omorganiseringen og intervjuet forhenværende direktør for Nasjonalmuseet Arkitektur, Nina Berre. Hun sluttet i stillingen i juni og blir ikke erstattet i den nye organisasjonen.

I intervjuet med Arkitektnytt uttrykte hun bekymring for hvor prosessen lander for arkitekturfeltet.

– Når arkitektur ikke lenger er en organisatorisk enhet, med budsjettansvar, er jeg redd feltet går en usikker tid i møte i diskusjoner om prioriteringer framover, sa hun.

Karin Hindsbohar ikke kunnet svare på hvor eller hvordan Arkitekturmuseet skal videreføres i det omorganiserte Nasjonalmuseet. Foto: KODE/Dag Fosse

– Vi skal satse på arkitektur

Direktør for Nasjonalmuseet, Karin Hindsbo, ble også intervjuet av herværende blad i juni, og uttalte at det var for tidlig å si hvorvidt Bankplassen 3 fortsatt vil være Arkitekturmuseets tilholdssted.

– Når vi åpner det nye bygget på Vestbanen vil vi ha arkitekturmuseet, Villa Stenersen og Nasjonalgalleriet i vår portefølje. Hvordan vi får de historiske byggene til å spille sammen med det nye bygget på Vestbanen og bevare en egen identitet for byggene, er noe vi skal se på over tid, sa Hindsbo.

På spørsmål om Nasjonalmuseet vil satse mer eller mindre på arkitektur etter 2020, svarte Hindsbo slik:  

– Nasjonalmuseet skal etter 2020 satse mer på alle fagområdene, inkludert arkitektur. Vi ønsker å løfte forskning, og vi ønsker å løfte formidling. Vi har et nytt bygg med uendelige muligheter, og vi har historiske bygg som skal fungere i samspill med dette, men også med egne identiteter. Så ja, vi skal også satse på arkitektur.