Museets drømmemuseum
– Vi har fått et bygg som ikke er en stor skulptur. Det er en lettelse.

Seniorkurator ved Nasjonalmuseet, Ulf Grønvold, er glad for at det er Peter Zumthor og ikke Frank Gehry som er de tyske «Forum Artis»-arkitektenes forbilde.
– Vi er ferdig med skulpturelle bygninger. Nå har vi fått en rolig og behersket bygning som setter kunsten i fokus, ikke et bygg som er en merkverdighet i seg selv, sier Grønvold.
Seniorkuratoren hevder «Forum Artis» er det prosjektet som tar hensyn til de eksisterende stasjonsbygningene på Vestbanen på den beste måten. Bygningen er lav og lar Rådhuset dominere i byrommet, mener Grønvold, og minner om at nettopp det hensynet var et sterkt ønske fra Riksantikvaren.
Tar i bruk hele tomten
Løsningene er gode for både publikum og ansatte, mener Grønvold, og fremhever prosjektets løsninger for de produksjonsmessige sidene ved museumsdriften. Lokalene hvor de ansatte skal jobbe er dessuten optimale.
Grønvold liker også den romslige sonen hvor publikum kommer inn: En sjenerøs foyer med en flerbrukshall, et auditorium og god plass til café, butikk og garderober. Utvendig er inngangspartiet markert med en forplass mellom museet og vestbanebygningene.
Kleihues og Schuwerk oppnår den optimale organiseringen av museet ved å legge seg lavt og ta i bruk hele tomten, hevder han.
– Enkelt og praktisk
I første etasje planlegges det utstillingslokaler for design og kunsthåndverk. I etasjen over skal den norske kunsthistorien stilles ut, fra de eldste verkene til den aller nyeste kunsten. Disse utstillingslokalene er dobbelt så store som de nåværende lokalene i Nasjonalgalleriet på Tullinløkka og Museet for samtidskunst på Bankplassen. Biblioteket blir også liggende i andre etasje, med publikumsinngang både fra Dronning Maudsgate og fra den siden som vender ut som Munkedamsveien.
I tredje etasje, hvor alabasthallen er, skal det være skiftende utstillinger. Bak utstillingslokalene i tredje og fjerde etasje, ligger kontorer og verksteder.
I dag har Nasjonalmuseet til sammen 6.835 m2 utstillingsarealer. Nå får vi mer enn 12.000 m2, forteller Grønvold.
– Magasinenes beliggenhet i bygningen gjør at frakt av kunst rundt i lokalene blir enkelt og praktisk, mener Grønvold. – En stor kontrast til dagens situasjon, hvor magasinplassen er spredt og upraktisk.
Det er ett av mange tegn på at Kleihues og Schuwerk er et kontor som vet hvordan man lager et museum, mener han.
Museet går nå inn i etterarbeidet og skal starte en prosess hvor de ansatte skal jobbe med tilpasning av lokalene. Museets ledelse er også i dialog med operaledelsen for å utveksle erfaringer om hvordan det er å flytte fra gammelt og trangt til nytt og stort.
– Det har vært et bredt engasjement blant de ansatte i forarbeidene. Nå gleder vi oss til etterarbeidet, sier seniorkuratoren.