Nyheter

Munchmuseet ved ny korsvei

– Diskusjonen om Munchmuseets framtid må løftes opp av skyttergravene og settes inn i et helhetlig byutviklingsperspektiv.


Illustrasjon: Mir
NALs president Kim Skaara. Foto: Cecilie Klem
NALs president Kim Skaara. Foto: Cecilie Klem

Dette sier NALs president Kim Skaara. Han understreker samtidig at Norske arkitekters landsforbunds prinsipielle standpunkt fortsatt er som følger: Når en arkitektkonkurranse er gjennomført, og en vinner er kåret, så er det uakseptabelt at forslaget ikke realiseres.

 

Men når dette er sagt, oppfatter Skaara at striden om Munchmuseet har havnet i en slags uavgjortsituasjon.


– Etter at resultatene av alternativutredningene for Nasjonalgalleriet/Tullinløkka-området og for Tøyen ble levert 14. september, dreier saken seg mer og mer om lokaliseringsspørsmålet. For å komme oss ut av denne floken er vi nødt til å drøfte, på grundig vis, og en gang for alle, hvor museet bør plasseres.

 

OAF må engasjere seg

Derfor har NAL-presidenten lyst til å sparke ballen over til Oslo Arkitektforening (OAF), i og med at det nå i stor grad handler om hvor i hovedstaden Munchmuseet bør ligge.


– Jeg vil oppfordre OAF til å ta opp denne  diskusjonen, kanskje i form av et folkemøte, og jeg har noen ledende spørsmål til foreningen i den forbindelse.

OAF må spørre hva som er best for byen, og ikke bare for museet i seg selv, foreslår Skaara. Og i samme byplanmessige ånd bør man spørre om Oslo er noe større og mer enn Bjørvika.

Kan det være fruktbart å forestille seg at Tøyenparken omdøpes til Munchparken og den synergi man vil kunne få ved å se for seg Naturhistorisk Museum, det planlagte drivhuset – og det nye Munchmuseet – i en overordnet landskapsmessig og funksjonell kontekst?

– Kan et nytt museum på Tøyen være den samme motoren i byutviklingen som operaen ble for Bjørvika?

Tvilsomme utredningstall

– Vi må komme oss opp av skyttergravene og forsøke å konkretisere den foreliggende byplanproblematikken, nå som utredningene viser at de tre utbyggingsalternativene har omtrent like kostnadsrammer på 1,7 milliarder kroner, mener Skaara.


Han stiller seg tvilende til utredningenes konklusjoner når det gjelder tidsrammer for ferdigstillelse og for forventet besøkstall.
 
– Jeg undres over beregningene om at en beliggenhet i Bjørvika vil kunne oppnå 500 000 besøkende årlig, mens Tøyen må nøye seg med maks 220 000, særlig når Naturhistorisk Museum med Botanisk hage opererer med besøkstall på cirka 500 000 for 2011.

Vilkår for ny konkurranse

Uansett utfall av den forestående prosessen, med fagdebatt og meningsutveksling i det offentlige rom og politisk behandling, så ønsker presidenten å presisere følgende: 


– NAL vil ikke støtte eller samarbeide om en eventuell ny arkitektkonkurranse uten at lokaliseringen får en bunnsolid politisk forankring.