Nyhet

Men hvor skal kulturhuset ligge?

I Gjøvik går debatten høyt om nytt kulturhus. Og hvordan skal byen utvikle seg? «Alle har en mening,» skriver Oppland Arbeiderblad.


HER? Det danske arkitektkontoret Urban Power vant i fjor høst konkurransen om et nytt kulturhus på Huntonstranda i Gjøvik. Illustrasjon: Urban Power

I følge Oppland Arbeiderblad raser nå debatten i Gjøvik om byens nye kulturhussatsing. Skal det bygges på Huntonstranda ved Mjøskanten, eller skal det bygges høyt på Shell-tomta i sentrum?

– Med den begrensede befolkningsveksten vi har i Gjøvik, må vi utvide byen innefra og utover, ellers risikerer vi en kannibalisering, sier Arne Jørgen Berg til OA. Sammen med Arne Otto Aarsbyeier han Shell-tomta i Gjøvik sentrum. 

18 etasjer

Allerede i 2016 ble det tegnet et utkast på 18 etasjer på Shell-tomta av JAF arkitektkontor, som eierne nå foreslår at skal romme utvidet kulturhus, en konsertarena, et ungdomshus, bibliotek, serveringssted, kunst- og kulturskole, hotellrom og leiligheter.

– Det var kommunen som tok kontakt med oss. De ønsket å lage en mulighetsstudie med tanke på plassering av kulturhus på Shell-tomta som et av flere alternativer. Vi så etterpå muligheten av plassering av boliger, samt utvidelse av hotellkapasitet i samme konsept. Vi ønsket å få drøftet et mulig høyhus i byen, på lik linje med det Arthur Buchardt nå bygger i Brumunddal, sier Berg til OA.

Avgjørende grep

Samtidig går planene om et kulturhus på Huntonstranda videre. I fjor vant de danske arkitektene Urban Power en internasjonal konkurranse med et forslag som kan utføres etappevis og bestå av flere bygg, bundet sammen av gangstier og grøntarealer. Eierne av tomtene her er GOBB og Betonmast Eiendom (Mjøsstranda), samt Topp Eiendom, Roald Holding og Bakke Eiendom. Gjøvik kommune eier 20 prosent. 

Leder i GOBB, Tom Søgård, kalte i en kronikk i OA et kulturhus langs Mjøsa for et avgjørende grep:

– Med kommunens store investeringer på Huntonstranda, er det opplagt at kommunen også må bidra til en helhetlig utvikling av området og bidra til et variert tilbud for allmennheten. Innbyggerne må rett og slett få mest mulig igjen for kommunenes penger. Da er lokalisering av et framtidig kulturhus langs Mjøsa et avgjørende grep, skrev Søgård.

ELLER HER? Shell-tomta ligger kun få meter fra Gjøviks viktigste kollektivknutepunkt, og kan, i følge utbygger, være med å hindre en kannibalisering av Gjøvik sentrum. Illustrasjon: JAF arkitektkontor

For voldsomt med opera

Sentrumsalternativets talerør, Arne Jørgen Berg, sier til OA at de nå avventer kommunal behandling. Han advarer samtidig Gjøvik mot å havne i bakevja i forhold til nabobyene Hamar og Lillehammer.

– Å tenke en «opera»-løsning på Mjøsstranda i Gjøvik blir for voldsomt, mener jeg. Kommunen må passe seg for at det ikke blir et luftslott. Det er lett å bruke andres penger. Et kulturhus skal også driftes når det står ferdig bygget. Jeg mener at byen må finne ut hva et kulturhus skal inneholde. Det er mulig at lokaliseringen da gir seg selv, ut i fra behovet. Jeg mener at kommunen må sette foten i bakken og tenk økonomi i sammenheng med ny kulturarena. Lillehammer blir film-byen, Hamar blir teater-byen. Nå må Gjøvik passe seg for at Hamar ikke tar rotta på oss også med musikkby-satsing. De har en tendens til å grafse til seg det meste. Som part i saken vil vi som eiere av tomta delta i prosessen videre, sier Berg til OA.

Debatten går også friskt i avisens debattspalter, der utbyggerne på Huntonstranda har blitt beskyldt for å kuppe kulturhus-debatten og å opptre truende. Samtidig er det mange som mener det ikke tenkes høyt nok i Gjøvik: 

– Hvordan kan det ha seg at vi nærmest slakter alt som er av ekstraordinære ambisjoner og visjonære tanker? Bidrar det til innovasjon og nytenkning å kalle de som vil satse for bøller, kritisere de for at prosessen er feil og å være usaklig kritiske i kommentarfelt på Facebook, spurte senterleder på CC Gjøvik, Vibeke Askevold, og sjef på Samfundet, Kjersti Linnerud, i et leserinnlegg i OA denne uken.