«Mat og jord, der du bor»
Marianne Leisner i GAIA agenda mener urban matproduksjon er sosialt entreprenørskap og at arkitekten spiller en viktig rolle.


Nettverket GAIA agenda arrangerer seminaret «Mat og jord, der du bor 2012» på DogA 30. august.
På seminaret kan du høre om hva kortreist mat kan gjøre for byutvikling, fraflytting fra bygder og om hvordan store matkjeder tenker om kortreist mat. I tillegg vil de vise urbane eksempler på matproduksjon.
Arkitekten må tilrettelegge
Sivilagronom Marianne Leisner jobber i Gaia arkitekter og sitter i sekretariatet for GAIA agenda som arrangerer seminaret. Hun har vært med på og starte prosjektet Majobo – Mat og jord der du bor, som er et prosjekt under GAIA agenda. Arkitektnytt spør henne om hvorfor kunnskap om kortreist mat er viktig for arkitekter:
– Det handler om bærekraftig arkitektur. Oppå, på og inne i. Man kan dyrke på taket, på vegger, i vinduskarmen, på balkongen og generelt i nærområdet til boligen. Derfor mener jeg det er viktig at arkitektene blir bevisst sin rolle. De må legge til rette for slik dyrking. Å planlegge for matproduksjon nær hjemmet er en enkel måte og legge rette til for en aktiv livsstil.
Mat er lavterskel
Leisner mener kortreist mat er en lavterskelaktivitet som engasjerer helt forskjellige typer mennesker. Når man holder på med dyrking møtes man ofte på tvers av generasjoner og sosiale lag og dette bidrar til at det er en viktig sosial møteplass. Det handler om nettverk og at alle kan være med. Det er mye omsorg knyttet til mat og alle kan bidra på et eller annet nivå, mener agronomen og gir et bilde på dette:
– En formiddag vi var nede og jobbet i Ankerløkkahagen (Majobos egen kjøkkenhage nede ved Akerselva journ.anm.) kom en tydelig rusa mann bort til oss. Han vil gjerne hjelpe til, og det viser seg at han kan en del om hagestell for han oppdager lus og foreslår grønnsåpe som insektmiddel. Vi spør om vi kan få ta et bilde av ham i hagen, og da spør han om vi ikke kan sende bildet til moren hans i Sverige så hun kan se at den håpløse sønnen hennes også kan gjøre nytte for seg.
Ikke bare en trend
Majobo-prosjektet har som mål å skape et nettverk av tusen økologiske Majobo-hager i løpet av dyrkningssessongen 2014. De er populære på Facebook, men det er ikke bare grasrota på Facebook som syns de har noe for seg. Både Miljøverndepartementet og fylkesmannen i Oslo støtter dem økonomisk.
Leisner mener at dette har blitt så stort som det har fordi det ikke bare er en trend.
– Det er en framtidig virkelighet vi ikke kommer utenom.