Nyheter

Magasin i kartformat

Magasinet Kote geleider deg rundt i byen til lyden av Karpe Diem og oksenes dødsralling fra fordums Oslo-slakterier.


Kaja Kittang Kvande og Helle Lind Storvik er prosjektledere i Herfra og redaksjonsmedlemmer i Kote. - Vi håper å skape refleksjoner rundt folks tilhørighet til byen, sier Storvik. Foto: Ingebjørg Semb

Du sitter kanskje på T-banen østover i Oslo og lurer på hvordan det var å vokse opp på Lindeberg på 1980-tallet? Eller du går gjennom Kværnerbyen på vei til Alnaelva og vil vite mer om de nye boligprosjektene? Kanskje du rusler i Grønlandsleiret en sein lørdagskveld, og lurer på hvordan det var å gå der for hundre år siden?

 

Plattform for byhistorier

I alle disse situasjonene kan du, fra i morgen, ta opp telefonen og med applikasjonen «Herfra» oppdage nye ting. Det er magasinet Kotes hørbare bidrag til Oslo arkitekturtriennale, og består av et digitalt kart omskapt til en plattform for publisering av historier om byen. Hvert markerte punkt på kartet inneholder en lydfil eller en tekst: intervjuer, anekdoter, musikk og lydkulisser. Hvert journalistiske produkt er knyttet til et geografisk område, og skal handle om tilhørighet i Oslo.

 

De to prosjektlederne i Herfra, Kaja Kittang Kvande og Helle Lind Storvik, er også redaksjonsmedlemmer i Kote. De forteller til Arkitektnytt at prosjektet handler om ulike former for tilhørighet.  

– Vi håper å skape refleksjoner rundt folks tilhørighet til byen, og håper vi har greid å formidle historier folk klarer å relatere seg til, sier Helle Lind Storvik.

Hun mener Kote som studentdrevet magasin har en litt annen faglig tilnærming å by på enn de etablerte publikasjonene og institusjonene.

– Det å knytte tekstene og lydklippene til spesifikke steder er en litt ny innfallsvinkel til arkitekturjournalistikken og formidlingen av faget, poengterer hun.

 

Tilhøriget i lydformat

Kote har for anledningen utvidet magasinredaksjonen sin noe voldsomt.

Blant historiefortellerne finner vi hip-hop-artister, arkitekter og historikere. Embret Rognerød har utforsket Oslos rapscene, og man kan lese en tekst om nybygde boligområder. Er man på Grønland, kan man bruke dyrehylene fra fortidens slaktehus som lydspor til spaserturen sin. Noe så enkelt som å høre Karpe Diems «Byduer i dur» kan vekke til live dyptfølt bypatriotisme, og journalist Øyvind Holen forklarer hvordan det med tilhørighetsfølelse fungerer når man kommer til Lindeberg.

 

Blant menneskene som forteller om hjembydelen sin i lydsporene, er en skomaker på Grorud og en lokalpatriot på Lilleaker. Intervjuene er gjort av masterstudentene i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, Brita Brekke, Hannah Eline Ander og Sigurd Olan Nedrelid. En annen bidragsyter er forfatter Siri Katinka Valdez, som har skrevet og lest inn teksten «Oslofølelsen» på oppdrag fra La La Tøyen, eksklusivt for kartapplikasjonen.

 

Prosjektet er et samarbeid mellom Kote, produsenten Lutter øre og teknologileverandøren Lilly Labs, som har utviklet appen. Kote er dessuten OATs mediepartner, det vil si at de rapporterer bredt fra triennalens hoved- og sideprogram i ukene og månedene framover.

 

Slippfesten for Herfra foregår på galleri ROM, torsdag 15. september fra klokka 19.00. Fra i morgen vil det være mulig å oppleve applikasjonen på www.oslohistorier.no/herfra.