Nyheter

Konkurransedebatten hardner til

En intens debatt har oppstått i NAL etter at lederen for Arkitektbedriftene i Norge og NALs felles konkurransekomité, Niels Marius Askim, med sitt kontor Askim og Lantto Arkitekter AS har deltatt i to konkurranser komiteen har unnlatt å oppnevne jurymedlemmer til.


Møter kritikk: Niels Marius Askim, arkitekt og medeier i Askim og Lantto Arkitekter AS, har i seks år vært leder av NAL og Arkitektbedriftene i Norges felles konkurransekomité. Her fra årets Veneziabiennale. Foto: Grete Kristin Hennissen

ARKITEKTNYTT RETTER

 

Det har senere kommet fram at NAL ikke ble spurt om å oppnevne jurymedlemmer til konkurransen om nytt Arkeologisk museum i Stavanger.

Begge er begrensete plan- og designkonkurranser arrangert av Statsbygg: Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg og Arkeologisk museum i Stavanger. 

 

Denne saken er utgangspunktet for en diskusjon i Landsstyrets sitt møte 28. oktober der man skal behandle spørsmålet på et generelt grunnlag.

 

Hvorfor har du som leder av konkurransekomiteen, som har vendt ”tommelen ned” for to Statsbygg-konkurranser, deltatt med ditt kontor i de samme konkurransene?

 

– Før diskusjonen om konkurransen på Kongsberg kom opp i konkurransekomiteen hadde allerede mitt kontor meldt seg på med full prosjekteringsgruppe – også andre i komiteen hadde allerede søkt om deltakelse, forklarer Niels Marius Askim. – Jeg vil også understreke at bak uttalelsene om konkurranser på arkitektur.no står det ikke alltid en enstemmig konkurransekomité. Som prosjekterende arkitekt og medlem av komiteen kan man stille seg bak prinsipielle innvendinger, men man kan ikke gi medlemmene yrkesforbud.

 

Askim fortsetter:

 

– Søkere til Kongsberg-konkurransen i komiteen forholdte seg noe avventende i diskusjonen, men flertallet mente at man ikke burde oppnevne jurymedlemmer til konkurransen. Statsbygg er imidlertid kapable til å finne jurymedlemmer til sine konkurranser selv. NAL må stå på sitt, men det er viktig å komme i dialog med Statsbygg. Det er uheldig at arkitektene ikke får vite sin posisjon under forhandlingene, men så lenge retningslinjene som er beskrevet i konkurranseprogrammet holdes synes jeg det er helt greit. Det er dessuten ikke noe fasitsvar på disse spørsmålene.

 

– Åpner for en generell diskusjon rundt verv i NAL

NALs administrerende direktør, Pål Stephensen, ønsker konkurransedebatten velkommen. Foto: Grete Kristin Hennissen
NALs administrerende direktør, Pål Stephensen, ønsker konkurransedebatten velkommen. Foto: Grete Kristin Hennissen

Administrerende direktør, Pål Stephensen, kommenterer på vegne av NAL:

 

– Denne saken utløser en nødvendig diskusjon rundt hvordan personer som er oppnevnt til verv i ulike komiteer og utvalgt i NAL forvalter sine verv. Denne konkrete saken viser at man kan stille spørsmålstegn ved hvordan Niels Marius Askim har forvaltet sitt verv i konkurransekomiteen og det åpner for en generell diskusjon om hvilke krav vi nå stiller til våre medlemmer som deltar i disse vervene.

 

Arkitekt og komitémedlem Niels Marius Askim forsvarer imidlertid sitt kontors konkurransedeltakelse og sier at NAL ikke nødvendigvis går i takt med sine medlemmer i alle konkurransesaker.

 

– Det er av og til hårfine marginer som avgjør om NAL godkjenner eller ikke godkjenner en konkurranse. At NAL ikke oppnevner jurymedlemmer i en gitt konkurranse betyr ikke nødvendigvis at den er ubrukelig. NAL kan likevel ha prinsipper som bør følges. ”Tommelen ned” illustrasjonen som benyttes på arkitektur.no er uheldig, og gir en tabloid framstilling av sakene. NAL må gi uttrykk for hva forbundet mener er problematisk med en konkurranse på en saklig måte, og det er viktig med presise formuleringer.

 

Synes norske arkitekter det er greit å delta i konkurranser som ikke kårer en klar vinner og som gjennomfører parallelle forhandlinger i etterkant?

 

– Arkitekter kunne nok ønske at det var en rangering med påfølgende sekvensielle forhandlinger, forklarer Askim. – Statsbygg har imidlertid erfart at 2. og 3. rangeringene har trukket seg og ønsker å unngå dette for å oppnå reelle forhandlinger. Forhandlingene handler om gjennomføringsevne, pris, og medgjørelighet i samarbeidet med oppdragsgiver.

 

– Må komme i god dialog med Statsbygg

 

Hvordan skal NAL jobbe for å fremme gode norsk arkitektkonkurranser?

 

– NAL må først og fremst komme i god dialog med Statsbygg og andre relevante aktører når det gjelder konkurranseprosesser. Så langt har ikke NAL oppnådd dette med Statsbygg, sier Askim. – Utover dette må NAL til enhver tid arbeide aktivt for å fremme de gode konkurransene. Jeg har i lang tid bedt NALs konkurransesekretariat jobbe mere aktivt på landsbasis for å fremme dette. Et arbeid som må videreføres kontinuerlig.

 

– Burde NAL ha retningslinjer for deltakelse i sine komiteer?

 

– Du mener bundne mandater? Konkurransekomiteen består av medlemmer med erfaring fra konkurransevirksomhet, og rekrutteringen til komiteen kan bli vanskelig med forbud om deltagelse i konkurranser komiteen eventuelt skulle si nei til. Jeg synes ordningen i dag er uproblematisk. Man kan være prinsipielt uenig i deler av et konkurranseprogram, men det må være opp til hver enkelt om man vil delta i konkurransen eller ikke. 

 

Pål Stephensen forteller at NAL nå ønsker å sette et spesielt søkelys på arkitektenes konkurransevilkår i Norge:

 

– NAL ønsker velkommen en debatt om hva arkitekter synes er gode konkurransevilkår i Norge. Vi ønsker å igangsette en debatt om dette så fort som mulig, avslutter NALs administrende direktør.