Nyheter
Arkitektnytt på sykkel

København viser muskler

Med sitt nye konsept, motorveier for syklister, rykker København et skritt videre mot sitt mål om å bli verdens beste sykkelby innen 2015.


Syklisten har laget sin egen vri på barnesete, i København. Foto: Troels Heien, København kommunes nettsider
Ja til sykkel!

Arkitektnytt bidrar til byutviklingen. Vi mener at sykkel er en uovertruffen transportform. For å bedre syklingens kår i byene starter vi en ny nettserie om sykling i byen.

På torsdag i forrige uke skrev Arkitektnytt om Nasjonal sykkelstrategi 2014–2023. Vegdirektoratet foreslår i rapporten en ambisjon hvor åtte prosent av daglige reiser skal foregå på sykkel. Målet har stått stille siden sist gang rapporten kom ut.

 

I mellomtiden har det prosentvise antallet syklende i Norge sunket fra syv prosent i 1992 til fire prosent i 2009, ifølge Den nasjonale reisevaneundersøkelsen fra 2009.

 

Mot toppen av verden

Til sammenligning viser København høye ambisjoner i sin sykkelstrategi «Fra god til verdens bedste». Per i dag foregår 36 prosent av alle reiser til jobb og utdannelse i København på sykkel, ambisjonen er å øke tallet til 50 prosent. Samtidig ligger Oslo på fem prosent syklende med en mål om tolv prosent.

 

12. august publiserte tu.no en artikkel om hvordan København handler for å nå målet. Nå tilrettelegger byen for mer sykling ved å bygge egne motorveier for syklistene.

 

Ifølge tu.no er det snakk om 26 nye supersykkelstier som skal få 15 000 syklister ut på veiene. Tiltaket er forventet å redusere CO2-utslipp med 7 000 tonn i året. I tillegg forventer de at utgifter i helsevesenet vil minke som en følge av at folk kommer i bedre form.

 

Første sykkelmotorvei, fra Albertslund til København sentrum, er åpnet og til høsten står neste strekning ferdig. Alle de 26 sykkelveiene skal stå ferdig innen ti år. Prislappen ligger på mellom 407 og 863 millioner kroner, avhengig av hvordan man bygger dem.

 

Grønt lys hvis du er kjapp

Hva er så annerledes med en sykkelmotorveien enn en vanlig sykkelvei? De skal ha tett og god asfalt, servicestasjoner med luftpumper og fotstøtte ved trafikklys og de som sykler 20 kilometer i timen eller raskere vil få automatisk grønt lys i lyskryss, mens bilene må vente.

 

Prosjektet har vakt oppsikt langt utenfor landets grenser og er fanget opp av The New York times som har uttrykt sin begeistring.