Juli-nyheter i en smell
Mens du flatet ut i rekordvarmen, startet arbeidet med det nye regjeringskvartalet og badegjestene på Tjuvholmen ble truet med forbud.

Vi publiserte i går et bilde av stranda på Tjuvholmen sjøbad. Det er ikke dette området konflikten om offentlig bading og tidsbegrensning dreier seg om. Området som er omstridt omfatter flytebrygga og badetrappa ytterst på Tjuvholmen (bildet). Vi beklager feilen.
Mandag 7. juli, da mange av oss hadde vår første feriedag, kom det en pressemelding fra kommunal- og moderniseringsdepartementet om startskuddet for arbeidet med nytt regjeringskvartal. Aftenposten rapporterte at Statsbygg fikk i oppdrag å håndplukke fire til syv team som skal utforme de første skissene.
Ingen åpen idékonkurranse
Sanner ønsker ifølge Aftenposten en åpen debatt i idéfasen. Eventuelle arkitektkonkurranser skal ikke utlyses før etter at de utvalgte gruppene har kommet med ideene sine. Dermed blir det ingen åpen idékonkurranse.
Kim Skaara, president i Norske arkitekters landsforbund (NAL), kommenterte avgjørelsen slik overfor Aftenposten:
– Utformingen av regjeringskvartalet bør svare til den åpenheten som har vært et viktig stikkord siden terroraksjonen
Kim Skaara kommenterte også at dersom man går bredere ut, får man flere og ofte bedre innspill.
– Se på regjeringsbyggene i Berlin. Der er området blitt utformet etter en bærende idé som kom inn gjennom en åpen, internasjonal arkitektkonkurranse. Dette er krevende byutvikling på høyt nivå, og må ikke skje bak lukkede dører, sa Skaara til Aftenposten.
SVs Heikki Holmås var også ute og forsvarte ideen om en åpen konkurranse.
– Vi kan ikke komme etterpå, i 2019, og si at vi har sett for få muligheter. Med et så stort byutviklingsprosjekt er det avgjørende at vi får bredest mulig innspill, ikke smalest, som det legges opp til nå, sa SV-politikeren til Aftenposten.
Avdelingsleder i Statsbygg, Jo Ulltveit-Mo, støttet imidlertid regjeringens metode:
– En åpen idékonkurranse kan lett gjøre at man låser seg til ulike løsninger. På denne måten sikrer vi et bredt tilfang av ideer, så vil eventuelle arkitektkonkurranser kunne komme etterpå, sier han til Aftenposten.
Motstand mot kveldsbading
I løpet av de heteste dagene i juli, dukket det opp et nytt skilt ved den populære badeplassen innerst på Tjuvholmen i Oslo. Skiltet forbød bading etter klokken åtte om kvelden.
På grunn av støy og bråk, sa direktør i Tjuvholmen KS, Gunnar Bøyum til Aftenposten.
Etter flere medieoppslag er skiltet nå tatt ned og byttet ut med det som sto der opprinnelig. Ro etter klokken elleve om kvelden, er det nye budskapet.
Politikerne på venstresiden mener fortsatt at skiltet skremmer bort mange. De velger likevel å tolke skiltet dithen at det er tillatt å bade etter klokken elleve, hvis man er stille.
– Poenget med skiltingen er å gi folk informasjon om hvilke regler som gjelder på stedet. Jeg vil understreke at Tjuvholmen er åpen døgnet rundt, men bading er ikke tillatt etter klokken elleve, sier Bøyum til avisen.
Tilstår underslag i arkitektfirma
Arkitektfirmaet Space Group ble slått konkurs i juli. Samtidig kom nyheten om at en medarbeider skulle ha underslått millionbeløp.
Nå har kvinnen, som hadde ansvar for regnskapene i firmaet, erkjent deler av underslaget, og det vil bli tatt ut en siktelse, ifølge Dagens Næringsliv. Omfanget av underslaget og årsaken til konkursen er fortsatt uklar.
Daglig leder i Space Group, Gary Bates, sier til Dagens Næringsliv at de har brukt sommeren på å berge driften i arkitektfirmaet over i moderselskapet. De tar sikte på å få med så mange som mulig av kundene og selskapets 17 ansatte, men det blir nedbemanninger.
– Vår viktigste kapital er hodene til våre ansatte. Vi har ikke signert nye kontrakter ennå, men så mange som mulig vil få tilbud, uttaler Bates til avisen.
Fortetting eller byspredning?
Det foregår en byutviklingsdebatt i Larvik. Dark arkitekter har tegnet et forslag til utforming av det såkalte Grandkvartalet, og etter behandling i byens planutvalg i juli er forslaget nå ute til høring.
Arkitekt i Dark, Alv Skogstad Aamo, ble intervjuet i Østlandsposten i slutten av juni, og la ikke skjul på hva han mener er Larviks problem:
– Vi må ha en utvikling som ikke genererer mer trafikk, byen må være en sosial arena, et møtested og stimulere til gang, sykkel- og kollektivtrafikk. Å argumentere mot tettere utnyttelse av sentrum og mer byspredning, viser en manglende forståelse for hvordan man burde forvalte byutvikling, sa arkitekten.
Avisdebatten går om høyden på husene i prosjektet og om hvorvidt gjengivelsen i Darks renderinger er tilfredsstillende beslutningsgrunnlag.