HLM vant Sentralbadet
Sentralbadet scenekunsthus i Bergen sentrum skal tegnes av HLM Arkitektur. – Et knallgøy prosjekt å vinne, sier partner Gudrun Molden.

Tirsdag denne uken ble det klart at prosjektet «Flyt» ble valgt som løsning for prestisjeprosjektet Sentralbadet i Bergen sentrum. Det gamle badeanlegget like ved Bergen kino, skal bli scenekunsthus for dansekompaniet Carte Blanche og teateret BIT Teatergarasjen.
Bak «Flyt» står entreprenørbedriften Constructa, i samarbeid med HLM Arkitektur, britiske Haworth Tompkins, Smedsvig Landskapsarkitekter, IARK og Nærø interiør.
«Jippiii!!!», står det bare til overskrift i en kort melding på HLM Arkitekturs hjemmeside. «Vårt team vant Sentralbadet. Wow, for en oppgave!», står det videre. For Gudrun Molden, arkitekt og partner i HLM, er dette et viktig prosjekt å få lov til å tegne.
– Dette er et knallgøy prosjekt å vinne. Carte Blanche er Norges nasjonale kompani for samtidsdans, og sammen med Bergen Internasjonale teater, BIT, er de to kraftfulle kulturbærere langt utover landets grenser. De har vært på flyttefot i mange år og nå skal de få et feiende flott sted å være – vårt kjære sentralbad, sier Molden.

– Leverte på arkitektur
Oppdraget med scenekunsthuset Sentralbadet er blitt utlyst i en såkalt samspillenterprise, hvor arkitekter, interiørarkitekter, landskapsarkitekter og entreprenører har samarbeidet om ulike forslag. Det var totalt fem team med i konkurransen, men siden det ikke var en åpen arkitektkonkurranse, vet vi ennå lite om de andre forslagene.
Vektingen Bergen kommune har gjort i sin utvelgelsesprosess, har vært 40 prosent pris, 40 prosent prosjektkvalitet og 20 prosent oppgaveforståelse. Prosjektleder Inge Mundal, senioringeniør i kommunen, ønsker foreløpig å holde kortene tett til brystet.
– Her er det konkurransevinnerne som har gått ut med at de er vinnere. Av respekt for dem som ikke vant, og karenstiden på tre uker, vil jeg foreløpig ikke si så mye om valget vi har tatt, sier Mundal.
– Kan du likevel si noe om vinneren «Flyt»?
– De var best på det som handlet om prosjektkvalitet, altså det mer arkitektoniske. Vi var veldig fornøyd med løsningen for inngangspartiet, som åpner bygget mot byen og skaper en fin plassdannelse mot gatene Teatergaten og Komediebakken. Det ble også godt likt at de fikk plass til hele programmet innenfor dagens bygning, samt at de åpner for at det er mulig for folk å gå gjennom bygget og ut til en solfylt terrasse. I tillegg leverte de på pris.
– Hva er videre fremdrift nå?
– Vi starter med innledende tilpasning av prosjektet sammen med vinnerne, straks bystyret gir klarsignal i løpet av høsten. Videreutviklingen av prosjektet vil ta ett års tid, så blir det riving og forhåpentligvis ferdigstillelse og innflytting i 2023-24.

Fri flyt av mennesker
Sentralbadet et et tidstypisk modernistisk bygg, tegnet av Halfdan Grieg (1925-2001), som sto ferdig i 1960. I visjonen til prosjektet «Flyt» ønsker de å ta vare på byggets kvaliteter og historie, samtidig som de vil åpne det opp innvendig og gjøre det optimalt for at BIT Teatergarasjen og Carte Blanche kan være et godt vertskap.
«Sammenstillingen av rasjonell forflytning og visuell flyt er nøkkelen for koblingen mellom program og eksisterende bygg. Vår visjon er at prosjektet Flyt 2 blir et eventyr av muligheter med en stadig foranderlig sammenkobling av rom, forbindelser og aktiviteter», heter det i beskrivelsen av prosjektet.
– Sentralbadet er viktig i alle bergenseres bevissthet. Her lærte vi oss å svømme i en urban kontekst, flytende i bassengrommet med de store vindusfeltene mot byen og fjorden. Sentralbadet ligger i dag viktig plassert langs Bergens kulturakse. Plasseringen mot havnen og kveldslyset samt kulturinstitusjonene som skal inn i bygget, gjør denne oppgaven helt unik. Seieren smakte ekstra godt fordi løsningsforslaget veide tyngst i denne pris- og designkonkurransen, sier Molden.

Blankofullmakt
For HLM blir Sentralbadet en drøm som går i oppfyllelse og en mulighet til se byutvikling, kultur og transformasjon i ett prosjekt.
– Lenge var det snakk om ganske omfattende endringer i bygget fra 1960. Hvor viktig har en skånsom ombruk vært for prosjektet?
– Skånsomhet har vært viktig, men ikke for enhver pris. Brukernes behov har også vært viktig. Derfor har vi gjort noen grep der vi klarer å utvide arealet uten at det går ut over Sentralbadets ytre form. De romlige sammenhengene, hvor vi gir brukerne funksjonelle rom i fri flyt innenfor Sentralbadets hovedgrammatikk, har vært utfordringen. Vi har samarbeidet med Haworth Tompkins, initiativtagere til Architects Declare, som vi også har tilsluttet oss. Der er gjenbruk og minst mulig CO2-avtrykk et viktig mål.
– Hvilke andre inspirasjonskilder har dere hatt?
– Vi er mest inspirert av forestillingene til Carte Blanche og BIT – så mange ulike forestillinger som gir så mange nye blikk på mikro- og makronivå. Vi har villet gi dansekompaniet og teateret en carte blanche, en fullmakt til å skape det foranderlige stedet hvor tiden opphører og alle kommer i «flyt»-sonen.