Nyheter

Hele Norden til Furuset

Torget på Furuset er blant de seks byutviklingsprosjektene som er utlyst i konkurransen Nordic Built Cities Challenge.


Utfordringen på Trygve Lies plass på Furuset er å «finne løsninger som svarer på behovet for å utvikle grønne transportknutepunkter som revitaliserer et drabantbyområde og reduserer sosiokulturelle utfordringer, styrker grønn mobilitet og bidrar til innovative offentlige-private partnerskap for å sikre verdiskaping for fellesskapets beste,» står det i NBCCs utlysningstekst. Foto: Plan- og bygningsetaten F
KONKURRANSENS SEKS URBANE UTFORDRINGER

1. Sege Park i Malmö, Sverige: Et nordisk og bæredyktig bygningskonsept basert på deleøkonomi, samt en modell for overkommelig og klimasmart livsstil.

2. Torget på Furuset i Oslo: En smart, grønn og urban revitalisering av et trafikknutepunkt.

3. Industriområdet Kera i Espoo, Finland: Sirkulære økonomiske løsninger som skal fremme Keras transformasjon fra et industriområde til et «20-minute neighbourhood.»

4. Karsnes havn i Kopavogur på Island: En bæredyktig gjenetablering av havneområdet med fokus på fleksible boliger.

5. Hans Tavsens Park og Korsgade i København, Danmark: Byfornyelse med fokus på klimatilpasning som en sosial og kulturell katalysator for lokal utvikling.

6.  Runavík, Færøyene: Etablere innovative familieboliger, som er tilpasset landskap i et bratt område og som muliggjør urbant landbruk.

 

Les mer om de seks utfordringene på Nordic Built Cities nettsider.

Bak Nordic Built Cities Challenge står Nordic Innovation, en avlegger av Nordisk Råd. De har tatt konkurransen et hakk videre siden 2012, da konkurransen het Nordic Built Challenge. I år skal det konkurreres om byutviklingsprosjekter, ergo tillegget «Cities».

 

De seks bysituasjonene som er valgt ut har til felles at de er komplekse bysituasjoner som sårt trenger en offensiv og klimavennlig løsning. 

 

– De utvalgte prosjektene representerer et bredt spekter av utfordringer, fra klimatilpasning til grønn mobilitet og gjenbruk av eksisterende materialer i urbane områder. Prosjektene skal demonstrere innovative nordiske løsninger som kan eksporteres, sier Kristina Mårtensson i en pressemelding fra Nordic Innovation. Hun er seniorrådgiver og prosjektleder for Nordic Built Cities-programmet.

 

Glede i Futurebuilt

At Furuset er med, er man glade for i FutureBuilt-programmet.

– Vi har et langsiktig engasjement når det gjelder Furuset, og vi vil vise klimavennlig byutvikling i praksis. Når Nordic Innovation etterspurte sentrale og urbane utfordringer, mente vi at vi hadde en god kandidat med Trygve Lies plass og søkte om å bli den norske utfordringen i den nordiske konkurransen, forteller prosjektleder for Futurebuilt i Oslo kommune, Oslo kommune, Eili Vigestad Berge til Akers Avis Groruddalen.

 

For to år siden konkurrerte kontorer i hele Norden om rehabiliteringen av seks utvalgte bygninger, hvorav et var postterminalbygget i Bispevika i Oslo. Et dansk-britisk team vant i 2013 med boligprosjektet Ellebo Garden Room i Ballerup utenfor København.

 

Pengepremie

Årets konkurranse er åpen for arkitekter, ingeniører, entreprenører, gründere, grafikere, byplanleggere, systemutviklere, programmerere, studenter og andre som er opptatt av byutvikling, heter det i pressemeldingen. Vinneren får 1,2 millioner norske kroner.

 

Nordic Innovation oppfordrer både ferske og mer etablerte aktører til å danne team og samarbeide om å utvikle konkurranseforslag. Arrangementet Nordic Matchmaking Event, som går av stabelen i Stockholm i november, har som mål å skape nye konstellasjoner for samarbeid innenfor rammen av konkurransen.

 

Les mer om selve konkurransen og arrangementene i forbindelse med Nordic Built Cities Challenge på nettsidene deres.

 

Oppdatering 12/10-15: Oslo kommune inviterer til informasjonsmøte og befaring torsdag 22. oktober. Konkurranseprogrammet blir presentert og det vil bli gitt en omvisning på konkurranseområdet.