Håpløse planer i oljeregionen
Lederen i Stavanger arkitektforening vil skrinlegge byutviklingsplan på Sandnes øst og heller bygge by på Forus.

Hva: Regionalplan for Jæren legger regionale føringer for areal, bolig, oppvekst, transport, handel, næring, landbruk og grønt- arealer.
Hensikt: Hovedtema er leve- og oppvekstmiljø, arealbruk, vern av ikke-fornybare ressurser, transport, sentrum og handel.
Når: Den skal oppdateres med nytt vedtak i fylkestinget i 2016. Fylkeskommunen har åpnet for innspill til planen. Det åpnes ikke for å rokke ved langsiktig grense for landbruk.
Fakta er hentet fra Stavanger Aftenblad
Sandnes øst planlegges som et av flere byutviklingsområder på Nord-Jæren. Stavanger Aftenblad skriver i dag at den planlagte bydelen kan bety 10 000 til 15 000 nye boliger på Sandnes øst i løpet av de neste 30-35 årene.
Kritisk arkitektleder
Leder i Stavanger arkitektforening, Alexandria Algard, har kritiske kommentarer til planforslaget. Kommunen prøver å begrense utbyggingen av parkeringsplasser på Forus for å redusere bilbruken. Algard mener dette ikke fungerer når de som jobber der er avhengige av bilen. På Bogafjell og boligutbygging på Lyefjell er bilen det eneste alternativet.
– Bor du på toppen av Bogafjell, må du kjøre bil uansett hva du skal, til og med til nærmeste dagligvarebutikk, sier Algard til Stavanger Aftenblad.
Også i de nye planene legges det opp til nye boligområder langt unna arbeidsplassene, sier Algard. Man kan ikke bygge boligfelt frakoblet alt annet.
Potensial for fortetting
Forus er arbeidsplass for 50 000 arbeidstakere og utgjør en femtedel av Norges nasjonalprodukt. Det er et industriområde bygget ut på samme måte som Los Angeles i USA, forklarer Algard til Arkitektnytt. Utbyggingstettheten i området er på lave 50 prosent, store arealer går med til parkeringsplasser.
Lokalforeningslederen ser et stort potensial for fortetting på Forus. Det ville gjøre det lettere å få til bedre kollektivdekning. I tillegg ville et blandet program, der arbeidsplasser lå tett på boliger, servicetilbud og kulturtilbud, redusere behovet for biltransport, mener hun.
– «Forus-gisler» kaller jeg arbeidstakerne på Forus. De er nødt til å sitte i kø hver dag, de har ingen reelle alternativer, sier hun til Arkitektnytt.
Stavanger øst, et godt eksempel
Arkitektlederen nevner ifølge Aftenbladet Stavanger øst som et mer vellykket eksempel. Ostehuset, kreative bedrifter, park, yogasenter og kulturtilbud har bidratt til å skape et nærmiljø. Området er tilpasset folks behov gjennom alle døgnets timer, mener hun.
Algard vil vekk fra tanken om sentrum som et kjøpesenter til fordel for et blandet urbant program. Sentrum må for eksempel ha barnehage og det må være et helt spekter av tilbud slik at folk kan bo og jobbe der, sier hun. Slik kunne også en ny by på Forus formes.