Halvorsen hardt ut mot Statsbygg

Før sommeren vant entreprenøren Econor og Filter arkitekter anbudskonkurransen om prosjekteringen av et nybygg for lærerutdanning og pedagogikk (ILP) ved Universitetet i Tromsø. Konkurranseformen var totalentreprise med løsningsforslag, og det var seks arkitektkontor som kjempet om den store kontrakten. Blant dem var Stein Halvorsen arkitekter, som ble evaluert som tredje beste forslag.
I mars i år sendte entreprenøren Peab, Stein Halvorsens samarbeidspartner et klagebrev til Statsbygg med tøff kritikk av juryens arbeid og valget av vinnerutkast. Klagen er lang, og Stein Halvorsen arkitekter har bidratt med en merknad hvor de blant annet kritiserer vinnerprosjektet og sammenlikner det med sitt utkast.
– Vet UiT hva de får?
I et åpent brev til Universitetet i Tromsø, sendt for tre uker siden, forsterker arkitekt Stein Halvorsen kritikken av Statsbygg, og han anklager den statlige forvaltningsbedriften for slett juryering og generelt dårlig konkurransehåndtering i forbindelse med nybygget for lærerutdanninga ved universitetet.
– Statsbygg forstår ikke hvor viktig det er å ha gode arkitekter med i juryer i denne type konkurranser. Dette er demotiverende for arkitekter som vurderer å være med i denne type konkurranser, sier Halvorsen til Arkitektnytt.
– Lemfeldig juryering
Han kaller juryeringen av anbudskonkurransen om lærerutdanninga i Tromsø lemfeldig og mener Statsbygg håndterer konkurranser på en måte som gjør det enkelt å spekulere i å levere billige forslag for å komme til forhandlingsbordet.
– Som bransje må vi stå sammen mot en slik utvikling og ikke spekulere i at det sitter dårlige juryer i denne type konkurranser. Når Statsbygg er så åpenbart inkompetente på konkurranseavvikling, må vi som fagstand fortsette å levere konkurransebidrag som holder høy kvalitet innenfor kriteriene.
I brevet til Universitetet i Tromsø konkluderer Halvorsen med å spørre universitetsledelsen om de i det hele tatt vet hva de får, og hva de har gått glipp av. Brevet har også vært på trykk som debattinnlegg i lokalavisa Nordlys.


– Noe må ha gått galt
Stein Halvorsen skriver i brevet at arkitektenes umiddelbare reaksjon etter å ha sett nøye på vinnerutkastet fra Econor og Filter, var at noe i juryeringsprosessen måtte ha gått fullstendig galt.
Arkitekten beskriver Filters vinnerprosjekt som «et mørkt og trist bygg med et lite gjennomarbeidet konsept, en dårlig planløsning, mørke og smale korridorer, alt for små fellesarealer og uformelle møteplasser, og en tankeløs fasade.»
Halvorsen poengterer også at juryen har sett bort fra at kriteriet om å integreringen av den såkalte Farmasiaksen, en gangforbindelse som strekker seg gjennom og forbinder hele campusområdet, måtte integreres i nybygget.
«Juryen har imidlertid hatt så store skylapper at et bygg der vareleveringen blokkerer denne aksen stikker av med seieren(!),» skriver Halvorsen.


«Vet dere hva dere får?»
Han mener vinneren har løsninger som vil trenge omfattende bearbeidelse for å leve opp til det som ligger i konkurransegrunnlaget.
«I verste fall resulterer det i at det blir oppført en bygning som ikke vil fungere slik brukeren hadde håpet og trodd, fordi brukeren selv ikke har mulighet til - eller forutsetninger for å forstå og bedømme planene for et stort og komplekst universitetsbygg. Brukeren vet i så fall rett og slett ikke hva de får,» skriver arkitekten.
I brevet understrekes det også at juryen selv skriver at vinnerutkastet har «middels bra arealfordeling og studentarealer», «middels bra samspill med uteområdene» og «utendørsarealer med lavt opparbeidelsesnivå».
Halvorsen kommer altså med krass kritikk av Statsbyggs forvaltning av konkurransekriteriene. Han skriver: «Hvis vektingen av de ulike parameterne ikke er fullt ut gjennomtenkt kan man fort ende med en situasjon hvor nettopp tekniske løsninger for ventilasjon og kjøling til syvende og sist teller mer enn brukbarheten av selve bygningen – eller at prisen vurderes som viktigere enn at brukeren faktisk får de arealene de trenger. Når anbudskonkurransene juryeres på denne måten åpner man opp for at tilbydere kan spekulere i de ulike vurderingskriteriene.»
Arkitektnytt har vært i jevnlig kontakt med Filter arkitekter i sakens anledning. Filter arkitekter ønsker ikke å kommentere Stein Halvorsen arkitekters klagebrev eller det omtalte brevet til Universitetet i Tromsø. De viser til Statsbyggs svar på klagen fra mars i år.


Statsbygg kommenterer ikke
Statsbyggs informasjonsdirektør Hege Njaa Aschim skriver i en epost at Statsbygg er kjent med at Stein Halvorsen har sendt et brev til Universitetet i Tromsø.
«Det har vi ingen kommentarer til. Utover det viser vi til vårt svar på klagen fra Bjørn Bygg fra 30. mars i år,» skriver Hege Njaa Aschim.
I svaret på klagen fra mars i år, datert 30. mars, skriver Statsbygg blant annet at de «har vurdert tilbudene ut fra oppgitte tildelingskriterier og fastsatte vekttall, og innenfor rammen av den skjønnsfrihet vi har i slike konkurranser. De fleste av argumentene som fremføres i klagen mener vi også inngår i evalueringsgruppens drøftelser.»
Videre skriver Statsbygg blant annet at Peab og Halvorsens forslag riktig nok ble vurdert som bedre enn forslaget til Filter og Econor med henblikk på arealfordeling og studentarealer. Forslaget er «like fullt vurdert å ha gode kvaliteter mhp. åpne studentarbeidsplasser og uformelle møteplasser. Inviterende hovedadkomst og felles vrimleområde har fått gode karakteristikker for begge løsningsforslagene,» skriver Statsbygg i svaret.
– Helhetlig vurdering er foretatt
I en oppsummering i svarbrevet presiserer Statsbygg at evalueringsgruppen har satt seg nøye inn i de ulike forslagene og hatt «inngående drøftinger av deres individuelle kvaliteter og svakheter.» De understreker at gruppen har bedømt forslagene ut fra en helhetlig vurdering, og at evalueringsgruppen ikke har hatt kunnskap om tilbydernes prismessige rangering før innstillingen ble laget.
«Statsbygg finner at innstillingen på valg av løsningsforslag/tilbud er gjort innenfor rammene av tildelingskriteriene, og finner derfor ikke grunnlag for å etterkomme klagen.»
Statsbygg inngikk kontrakt med Entreprenørcompaniet Nord AS i april i år, og optimaliseringsfasen er etter det Arkitektnytt erfarer gjennomført.
