Nyheter

- Grønne daler fulle av byliv

ENQUETE OM REGJERINGSKVARTALET:  Team BIGs forslag er et «urbant landskap som vokser organisk ut av de omkringliggende kvartaler».


Volumene som defineres i fjellkjeden utgjør et fleksibelt rammeverk som med tiden kan forvandles til en rekke bygninger av varierende arkitektonisk uttrykk, ifølge Team BIG. Foto: BIG/Statsbygg
Foto: BIG/Statsbygg
Foto: BIG/Statsbygg

Team BIG: Bjarke Ingels Group, Hjellnes Consult AS, GULLIK GULLIKSEN AS Landskapsarkitekter og Atelier Ten.

 

 

– Fortell kort om tilnærmingen deres til oppgaven/valg av grep.

 

I stedet for et monumentalt og symboltungt regjeringskvartal ønsker vi å skape et byområde som er en forlengelse av den urbane konteksten. Et demokratisk offentlig rom fullt av liv som er lett tilgjengelig fra alle deler av byen. Vi foreslår et regjeringskvartal med en helt ny type byrom, preget både av grønt landskap og et tett befolket bykvartal. En park rundt H-blokka og de verneverdige bygningene blir til et tredimensjonalt landskap som bølger opp og ned og gir rom for byliv med kafeer og restauranter.

 

Y-blokkas minne blir bevart ved at vi gjenskaper den som et skulpturelt byrom som skjærer seg ned i parken og forbinder by og regjering sammen gjennom et nytt inngangsparti som er åpent for offentligheten. Det Y-formede offentlige rommet setter fremtiden i dialog med fortiden og gir historien et fysisk avtrykk i området.

 

På denne måten blir det nye regjeringskvartalet til et urbant landskap som vokser organisk ut av de omkringliggende kvartaler – grønne daler fulle av byliv som gradvis vokser opp og blir til moderne arbeidsplasser i toppene. Fjellkjeden består av en rekke bygninger som ikke er høyhus – snarere høye hus. En form for demokratiske høyhus der man kan se alle arbeidsplassene når man kommer inn på bakkeplan og hvor alle ansatte kan se hverandre. De ulike departementene er også visuelt knyttet sammen gjennom generøse atrium.

Foto: BIG/Statsbygg
Foto: BIG/Statsbygg

– Sammensetningen av teamet — hvem, hva gjør de, hvorfor er det sammensatt slik? 

 

Teamet rundt Bjarke Ingels Group består av Hjellnes Consult AS, GULLIK GULLIKSEN AS Landskapsarkitekter og Atelier Ten. Teamet er sammensatt for på best mulig måte å kunne levere et prosjekt som ikke bare er urbanistisk og arkitektonisk innovativt, men som også svarer på spørsmål om sikkerhet, transport og logistikk, samt bærekraft og byrommets utforming. BIG er et arkitektkontor med om lag 250 medarbeidere  fordelt mellom hovedkontoret i København og et kontor i New York. BIG har hatt det overordnede ansvaret for vårt prosjekt i sin helhet og for konseptutvikling, byplan, arkitektur og funksjonalitet i særdeleshet. Hjellnes Consult er et tverrfaglig rådgivende ingeniørfirma  som i dette prosjektet har fokusert på sikkerhet, transport og logistikk. GULLIK GULLIKSEN AS Landskapsarkitekter har i tett samarbeid med BIG arbeidet med landskapets og byrommets utforming. Atelier Ten er et konsulentfirma som fokuserer på bærekraft i det bygde miljø og har i prosjektet arbeidet med en holistisk bærekraftstrategi.

 

– Hvordan tenker dere om gateplanet og det offentlige rommet? 

 

Et av de viktigste aspektene for oss har vært å skape et regjeringskvartal som blir et godt bykvartal som henger sammen med resten av byen. I dag er området en øy i byen som man helst beveger seg utenom. I vårt prosjekt har vi skapt et område som har aktivitet på gateplan og som har en tetthet som vi finner i resten av sentrum. Vi foreslår å skape et regjeringskvartal som blir en helt ny type byrom – både et grønt landskap og et tett bymiljø.

 

– Hva med sikkerhetsaspektet?

 

Vårt fokus har vært i så stor grad som mulig å integrere sikkerhetsaspektet i utformingen og plasseringen av bygninger, park og byrom. Bygningene er for det meste plassert innenfor sikkerhetssonene i øst langs Møllergata og fasadene er konsekvent vinklet bort fra offentlige gater som i dag sees som den største trusselen. Parken i vest inviterer fotgjengere og syklister inn i regjeringskvartalet, samtidig som en naturlig barriere skapes mot trafikken i Akersgata. Regjeringskvartalet blir i prinsippet en bilfri sone, bare tilgjengelig for autoriserte kjøretøy.

 

Foto: BIG/Statsbygg
Foto: BIG/Statsbygg

– Hvordan har dere tenkt rundt trafikken? 

 

Trafikkløsningene holdes fleksible og robuste for framtidige forandringer og uten å påvirke det omkringliggende lokale trafikknettet nevneverdig, i og med at Ring 1 og Hospitalgata bevares. Ellers stenges området for offentlig motortrafikk.

 

– Symboleffekt?

 

Folkefjellet er et åpent og karakteristisk område, generert ut fra sin umiddelbare kontekst, der fjellkjedens symbolsk profil er en konsekvens av en pragmatisk metode for å skape gode offentlige rom og arbeidsplasser. Symbolikken er en konsekvens av prosjektet og ikke dets formål, men skaper likevel gjenkjennelighet og tilhørighet og blir et nytt innslag i Oslos byprofil.

 

– Hvordan har dere løst volumspørsmålet? Er det mulig å kombinere det store programmet med et åpent og tilgjengelig offentlig rom? 

 

Parallelloppdragets oppgave har vært å få plass til et stort antall kvadratmeter på et relativt lite område i Oslo sentrum. Dette er en kompleks oppgave når ambisjonen samtidig er å skape attraktive byrom, gode og sikre arbeidsplasser, samt et prosjekt som respekterer sin historiske kontekst. Vårt svar på dette er å samle alle arbeidsplasser i øst for å gi plass til en ny park omkring H-blokken og de fredede bygningene. Bygningene i øst, fjellkjeden, består av en rekke krystallignende volumer, skapt av siktlinjene på gateplan, samt optimering hva gjelder oppfanging av solenergi og minimering av vindpåvirkning på gateplan. Ved at volumene trekkes tilbake fra gatemiljøet og nabobygninger, minimeres skyggevirkningen på omgivelsene og den visuelle påvirkningen på den umiddelbare konteksten. I nabolaget oppfattes bygningene, på tross for sin størrelse,  som tilpasset i skala, samtidig som de fremtrer som en ny urban fjellkjede i Oslo bys silhuett. Volumene som defineres i fjellkjeden utgjør et fleksibelt rammeverk som med tiden kan forvandles til en rekke bygninger av varierende arkitektonisk uttrykk.

 

– Annet dere vil legge til?

 

Det er viktig å påpeke at de seks forslagene svarer på to ulike programformuleringer med ulike trafikale og sikkerhetsmessige forutsetninger som får store konsekvenser for mulig plassering av bygningsmasse.