Nyheter

Futurebuilt-konferansen 2013

– Riv alle motorveiene. Bygg tette bane- og fotgjengerbyer, preker foredragsholder Jeff Kenworthy. Han kaller Norge en etternøler i Europa.


Hvordan skal målet om økt bruk av sykkel i praksis kunne oppfylles? Ny idékonkurranse ble utlyst på FutureBuilt-konferansen. Se link nederst i saken. Illustrasjon: FutureBuilt

Det er første dag på årets Futurebuilt-konferanse. 400 deltagere har Snøhettas kulturkube i Sandvika sentrum, hvor det skal handle om den moderne stasjonsbyen.

 

Solhjell har oppdaget planleggerne

Ministeren er innom og skjenker konferansen tyngde. Han snakker under overskriften «Vi må bygge tett, høyt og smart.»

 

I sitt innlegg omdøper han «tett» til «nært» og opphøyer arealplanleggeren til den bærekraftig byens grunnstein.

 

– Byen har to hovedutfordringer i tiden framover, mener han. Det ene er kvantitet og det andre er kvalitet. 

 

En voldsom økning i befolkningen skal i stor grad håndteres gjennom byvekst – men uten vekst i klimagassutslippene. Det betyr at byen må bli tettere. Og det er for å forskjønne denne prosessen at begrepet «nært» kommer inn.

 

– I den nye byen er alt det man liker nært, sier Solhjell

 

Familie, venner, skole, jobb og servicefunksjoner skal være nært deg. Og det skal redusere behovet for bilreiser og øke andelen gang-sykkelreiser.

 

For at den tette byen skal fungere må den være attraktiv. Det vi bygger må ha god kvalitet. 

 

– Vi skal ikke gremmes over det vi bygger i dag om ti år. For det vi bygger i dag skal stå i hvert fall 100 år, sier han.

 

26 milliarder til storbyene

Arkitektnytt møter ministeren etter foredraget og spør om det i Nasjonal transportplan vil komme et større fokus på fysiske tiltak til fordel for holdningskampanjer og interkommunalt samarbeid. 

 

– Regjeringen har satt av 26 milliarder i en egen storbysatsing for å bidra til gjennomføring av tiltak foreslått i Nasjonal transportplan, svarer Solhjell

 

Han har også tanker om hvordan knutepunktene skal utvikles med variasjon. Nytt skal blandes med gammelt og ulike leilighetstyper skal sikre mangfold blant beboerne.                

 

SV-ministeren har lest seg opp på byproblematikk og treffer arkiteket- og planmiljøet godt med sine innspill om høyre, tettere byer for en mer bærekraftig vekst. Særlig er nok fagmiljøene glad for vektleggingen av kvalitet i både byrommene og byggene. 

 

Underskriftskampanje

Arkitekter for klima, en aksjonsgruppe som jobber for å sette miljøspørsmål på agendaen før Stortingsvalget, benyttet anledningen til å overlevere 400 arkitekter og planleggeres underskrifter til ministeren. 

 

Solhjell viste seg veldig interessert i å høre om hvordan arkitekter kan bidra til å skape byer og bygg som kan bidra til sunnere liv og lavere klimagassutslipp, og avviste sin kommunikasjonsrådgivers forsøk på å avbryte seansen.

 

Idekonkurranse

På slutten av dagen i dag lanserer Futurebuilt en idekonkurransen Get a bike. Break free! 

 

Det tverrpolitiske klimaforliket sier at veksten i persontransporten i storbyområdene skal tas med kollektivtransport i tillegg til gang- og sykkelreiser. 

 

Konkurransen skal gi innspill til hvordan man kan få til dette i praksis. Og de håper at et bredt spekter av fagfolk skal bidra, alt fra arkitekter, og planleggere til samfunnsvitere, design- og kommunikasjonsbyråer.

 

Informasjon om konkurransen er tilgjengelig finner du her