Full høyhus-krangel i Svolvær

Debatten rundt det 14 etasjers høye hotellet på den såkalte Jern og Bygg-tomta i Svolvær sentrum har gått friskt siden planene ble offentliggjort i våres. Christian Ringnes i Eiendomsspar AS la tidligere i august fram ytterligere skisser av hotellet i Svolvær havn, og har blitt møtt med høylytte protester.
«Jeg anbefaler Ringnes å komme ned på jorda, og se hvor høy bygghøyden er i området, respektere det, byen og Lofoten», sa blant annet Ole Wiig til Lofotposten den 25. august.
Uharmonisk
Wiig trakk fram den gamle reguleringsplanen til professor Sverre Pedersen, utarbeidet for byen i 1923, og mente at Eiendomsspars planer går fullstendig på tvers av denne.
- Får Christian Ringnes gjennomslag for dette, skaper han ubalanse. Jeg mener at man må lytte til Sverre Pedersen som staket ut kursen og la grunnlaget for den flotte byplanen som Svolvær hadde inntil revideringen. Man må ikke behandle denne saken, hvis den avviker fra dagens byplan, sa Wiig til Lofotposten.

Blant smukke fjell
Ringnes uttalte til samme avis at «Ole Wiig er en respektert og flink arkitekt, som det er verdt å lytte til. Men nå synes jeg han klamrer seg vel mye til fortiden med å referere til byplanen som ble laget for nesten 100 år siden».
– Vårt hotell blender seg pent inn blant de smukke høye fjell i Lofoten, la han til.
Ole Wiig har som faglig leder i NSW Arkitektur hatt arkitektkontor i Svolvær de siste elleve årene. I et tilsvar til Ringnes i gårsdagen utgave av Lofotposten skriver han:
«Jeg vil ikke begi meg inn på en vurdering av den arkitektoniske utformingen i Ringnes' forslag, annet enn å påpeke at bygget langt fra «blender inn blant de smukke fjell». Byggets avslutning mot himmelen skal visstnok være en tolkning av tørrfisken som henger på hjellene med halen i været! En slik pretensiøs analogi vil kanskje være interessant i noen sammenhenger, men fremstår her mer som et banalt fremmedelement i forhold til Svolværs avstemte bebyggelse.»
Konstruktiv samtale
«Ringnes bør heller spørre seg selv: Hva er det som gjør at et lite bysamfunn nord for polarsirkelen, med røtter tilbake til vikingtiden, trenger tilfeldig plasserte høyhus for å gå inn i fremtiden?» skriver han og legger til at nå vil han invitere Christian Ringnes til en konstruktiv samtale om fremtidige utfordringer, som inspirasjon til et bedre forslag på Jern og Bygg- tomten.
Kommunen har foreløpig ikke tatt noen beslutning i den betente høyhus-saken.
– Det er en avveining i alle slike saker hva man oppnår. Hvis man skal legge opp til for eksempel større høyde, er det nettopp dette man må veie mot hverandre med ringvirkninger for samfunnet og estetiske krav, sa ordfører Eivind Holst (H) til Lofotposten tidligere i år.