Nyheter

Forelska i Oslo

«Stakkars oss» er bloggen som vekker vår kjærlighet til Oslo og gir oss muligheten for å utrykke den. Nå inviterer bloggmakerne til fotokonkurranse sammen med Norsk Form og Osloby.


Bildet tatt i Toftes gate på Grünerløkka var en av de første postene på «Stakkars oss» -bloggen. Teksten til bildet lød: «Oslo, vi elsker deg! I fjor, i år, i dag, for alltid.» Foto: Aina Kristiansen
Om fotokonkurransen «Oslobra!»

Ta bilde av sitt favorittsted utendørs i Oslo og del det på Instagram med hashtag #Oslobra, og vær med i kåringen av Oslos beste utebilde.

 

Ta gjerne et bilde som viser folk i aktvitet.

 

Byen vi bor i skal ikke bare være fin, den skal også gi deg lyst til å bruke den. Har du en favorittpark å grille i? En favorittplass å henge rundt? Eller en favorittbenk å kline på? Hvor er det best å skate, leke, gå tur med hunden og møte venner? Hva funker for deg i din by?

 

Konkurranseregler:

En jury velger ut 10 bilder til en leseravstemming på Aftenpostens Oslo-sider Osloby. Vinneren presenteres på arrangementet Pecha Kucha Spesial Oslo vs Bergen under åpningen av utestedet Sukkerbiten 2. mai.

 

Konkurransen arrangeres av Norsk Form og fotobloggen Stakkars oss i samarbeid med Osloby. Frist for innsending av bilder er 29. april. Leserstemmene slås sammen med jurystemmene, og vinneren får et Holga-kamera. Bildene kan bli brukt på Osloby.no, Norskform.no og Stakkarsoss.no.

 

Juryen består av frilansjournalistene bak Stakkars oss, Aina Kristiansen og Hanna Norberg, programmedarbeider i Norsk Form og galleriassistent på Fotogalleriet, Marte Marstrand, og webredaktør i Norsk Form, Guri Idsø Viken.

Aina Kristiansen og Hanna Norberg startet bildebloggen «Stakkars oss» om Oslo i fjor sommer. Til å begynne med postet de mest selv, nå legger andre inn fleste parten av bildene. Foto: Marius Slagsvold
Aina Kristiansen og Hanna Norberg startet bildebloggen «Stakkars oss» om Oslo i fjor sommer. Til å begynne med postet de mest selv, nå legger andre inn fleste parten av bildene. Foto: Marius Slagsvold

En solfylt juni morgen i fjor kom de gående langs Akerselva på vei til jobb, snakket om at de hadde falt. De hadde falt pladask. De var forelsket i Oslo.

 

Samme dag som de ble forelska i Oslo, bestemte journalist og blogger Aina Kristiansen og kollegaen Hanna Norberg seg for å opprette bloggen «Stakkars oss» for å hylle byen.

 

Greit å ’disse’ Oslo

De to journalistene syntes det var blitt en slags aksept for å rakke ned på Oslo. På Instagram så de fine bilder med tilhørende ironiske kommentarer om hvor fryktelig det var her og det inspirerte dem til å lage en blogg som viste et annet Oslo enn det mange klaget over.

 

Når de gikk langs Akerselva og hørte fuglekvitter og så løvet sprette omkring seg, var det en fantastisk urban opplevelse. Slike opplevelser ville de formidle til flere.

 

– Vi må ha truffet en nerve.

 

Kristiansen forteller at allerede dagen etter at bloggen var opprettet ville DittOslo intervjue dem, og utover sommeren fulgte NRK, TV 2 og VG Helg etter.

 

22. juli forandret oss

Mange har skrevet til Kristiansen og Norberg for å utrykke sin takknemlighet over hva bildebloggen deres betyr for dem og for byen deres.

 

– Etter 22. juli ble det en større aksept for å være glad i Oslo, tror Kristiansen.

 

Det har vært et større samhold, sier hun og legger til at:

 

– Det er en litt sånn «ikke kødd med byen min!»-holdning.

 

Og holdningen er ikke forbeholdt de innfødte, den er adoptert av innflytterne også. Og de som først har Oslo i sitt hjerte fortsetter å følge oss selv etter at de har flyttet ut, forteller Kristiansen.

 

Oslo – en dårlig første ’date’

De som ikke kjenner byen er oftest de som er ute med minusordene. Mens de som kjenner byen er positive.

 

Går du av på Jernbanetorget og opp Karl Johan eller kommer kjørende på Ring 3 får du kanskje et dårlig inntrykk. Men disse stedene representerer ikke hele byen.

 

Kristiansen mener at Oslo er en by som må oppdages. Man må være litt tålmodig.

 

– Oslo er ikke en ved førsteblikkromanse.

 

Vil du bli glad i Oslo krever det litt innsats og velvilje. Man må være villig til å gi det en sjanse selv om første date ikke er en fulltreffer, forklarer hun.

 

Hun mener vilje til å se de små tingene er roten til Oslo-kjærligheten. Den har vokst seg sterk over årene.

 

Byen fanger

– Jeg blir!

 

Svarer hun på spørsmålet om hun har planer om å flytte tilbake til Jaren på Hadeland hvor hun kommer fra opprinnelig. For ti år etter at hun flyttet til Oslo er Kristiansen fortsatt Oslo-frelst og nyforelsket.

 

Hun tror at «Stakkars oss» bidrar til at flere får øynene opp for hovedstaden. Nå håper hun at fotokonkurransen skal bidra til å vise fram det vakre i det urbane.