Nyheter
Pressemelding:

Fehnsymposiet 2010: Arkitektene utfordret byggebransjen

Hvordan sikrer vi arkitektoniske kvalieteter? En rekke profilerte arkitekter belyste dette temaet gjennom egne prosjekter under årets Fehnsymposium på Storhamarlåven i Hamar fredag 27. august. Representanter for andre byggfag og eiendomsutviklere bidro også med innlegg.


Børre Skodvin holder avsluttende foredrag under Fehnsymposiet. Foto: Marius Nygaard

I sitt avslutningsforedrag kommenterte Børre Skodvin flere spørsmål som var reist i løpet av dagen. Han fastslo at søking etter nyskapende løsninger forutsatte aksept både av uforutsigelighet og konflikt. Skodvin, som er instituttleder ved AHO og partner i Jensen & Skodvin arkitektkontor fremhevet situasjonsforståelse som utgangsunkt for formgiving. Han viste til Manthey Kulas Turbinhus ved Paalsbu kraftstasjon som eksempel på en slik tilstedeværelse.

Suksessen til Jensens & Skodvins Juvet landskapshotell er også basert på en unik og stedstilknyttet utvikling av funksjon og arkitektur.

 

Skodvin  aksepterte fullt ut understekningen fra Sverre Landmark i Aspelin Ramm Eiendomsselskap om at økonomisk realisme var en forutsetning i arkitektoppdragene. Samtidig så han forventningene om stor, rask og enkel fortjeneste som et hinder for arkitektonisk innovasjon og kvalitet. Særlig gjelder dette boligbyggingen.

 

I sitt foredrag hadde Nils Forsén, professor II ved AHO og byggeteknisk rådgiver i Multiconsult, hentet nøkkeltall fra SSB. De viser at boligprisindeksen i perioden 1993 – 2009 har steget til 375  mens byggekosnadsindeksen for boliger ligger nede på 175, nær, konsumprisindeksen (1993 =100). Forsén oppfordret bransjen til å foreta en kritisk og nyansert vurdering av hva som ligger i tallene. Hvilken rolle spiller tomtepris og beliggenhet og hva er investert i teknisk, funksjonell og arkitektonisk kvalitet?

 

Børre Skodvin mente at  det er uheldig at eiendomsutviklere selger rett etter ferdigstillelse. Da er det fristende å senke kravene til langsiktig opprettholdelse av kvalitet.

 

Lars Haukeland fra LPO viste hvordan helhetlige løsninger både kan bidra til god arkitektur og bedre byplanløsninger. Vulkanområdet er et eksempel under bygging. Arbeidet for å sikre energimerke A for Bellonabygget har gitt kompetanseøking både hos arkitekt (LPO) og utbygger (Aspelin Ramm).

 

Einar Dahle, Arne Eggen, Beate Hølmebakk og Einar Jarmund bidro med innspill basert på egne erfaringer. Eggen kunne fortelle at hans Ypsilonbro i Drammen nå er blitt så populær at folk gifter seg på broen.

 

Fehnsymposiet ble arrangert av Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Hedmark og Oppland arkitektforening og Domkirkeodden.