Nyhet

Eksportprogram for norsk arkitektur

10 millioner kroner skal brukes for å hjelpe norske arkitekter med å få fotfeste i utlandet. Eksportsatsingen ledes av Design og arkitektur Norge (Doga) og Innovasjon Norge.

Anita Krohn Traaseth forklarer om pilotprogrammet Arkitektur ut i verden. Foto: Ingebjørg Semb

For første gang får norsk arkitektur et eget, statlig finansiert eksportprogram. Næringsdepartementet og Kulturdepartementet står bak den historiske satsingen som ble lansert mandag ettermiddag. Pilotprogrammet skal vare i ett år, med oppstart høsten 2017.

– Norsk arkitektur har unike kvaliteter som etterspørres i internasjonale fagmiljøer, sa Tor Inge Hjemdal, direktør for arkitektur i Doga, på pressekonferansen i går. ­

– Tilbakemeldinger vi har fått sier at norske arkitekter nyter spesielt stor respekt innen bærekraft, klima og miljø, men også innen den sosiale bærekraften. Vi er svært gode formgivere, og relasjonen med landskap og natur er viktig. Vi er flinke med materialer og detaljer og står for en åpen og inkluderende arkitektur. Byene vi lager er kompakte, grønne og gode å bo i. Dette gjør at vi skiller oss ut i arkitekturverden, sa Hjemdal videre.

Mæland: – Stort eksportpotensial

Selv om arkitekturbransjen er lønnsom og har en betydelig omsetning i norsk målestokk, sju milliarder kroner i 2014, foregår det aller meste på norsk jord. Til tross for at enkelte aktører som Snøhetta har vunnet prestisjekontrakter og reist signalbygg i andre land, utgjør eksport bare en prosent av bransjens totale omsetning, ifølge Prognosesenteret. 

– Det er få arkitektbedrifter som har tatt steget ut i verden, men de som har gjort det, har fått gode resultater. Det er derfor gledelig å kunne bidra til at flere satser internasjonalt, sa næringsminister Monica Mæland på Doga i går.

– Norsk arkitektur springer ut av den norske samfunnsmodellen og skaper inkluderende og bærekraftige bygg og omgivelser. Dette ser vi har et stort eksportpotensial i den omstillingen fremtidens byer står overfor verden over, sa hun.

Utlyses i april

– Sammen med Doga, som har en unik bransjekunnskap, skal vi i Innovasjon Norge gjøre vårt ytterste for å hjelpe til med å løfte norsk arkitektur ut i verden, sa administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth til de frammøtte på Doga.

Hun opplyste at utlysningen av programmet kommer allerede i april. Offentliggjøring av hvilke arkitektbedrifter som får delta i programmet kommer før sommeren, og programmet starter høsten 2017, opplyste Traaseth.

Hun understreket at Innovasjon Norge vil hjelpe arkitektbedrifter som har vekstpotensial og uttalte ambisjoner om virksomhet utenfor Norge.

– Vi skal bidra med kompetanse, kapital og rådgivning. Sammen med Doga og Utenriksdepartementet ønsker vi å koble dere opp mot noen av verdens beste innkjøpere av arkitektur. Vi kan hjelpe med konkrete ting som å kalkulere kostnader, gjøre analyser og foreta merkevareregistrering, som er ekstremt viktig, sa hun.

Traaseth understreket at søkere ikke bør nøye seg med Norden og USA. Den største utviklingen for smarte byer og samfunn skjer ifølge Traaseth i byer i Asia.

– Vi har mange kolleger som er der for å åpne dører og for å hjelpe dere inn, lovet hun.

Programmet er tidsbegrenset, og Innovasjon Norge ønsker at det skal gi innsikt underveis om hva som fungerer og ikke.

– Deltakerne i programmet skal være med på å designe det, så det blir mest mulig relevant, understreket Traaseth.

Ti millioner kan virke beskjedent, men Traaseth tror det kan komme mer penger.

– Dette programmet, med ti millioner, er en pilot på samme måte som programmet Spill ut i verden var en pilot. Om vi bruker denne tiden og de pengene vi har fått på å levere og vise at det er mulig å skalere, tror jeg det blir mye enklere å hente mer penger senere, sa hun.

Lokal kunnskap avgjørende

Samarbeidspartnerne Doga og Innovasjon Norge skal bruke tiden fram mot sommeren til å ferdigutvikle eksportprogrammet. Tor Inge Hjemdal antydet i går at satsingen skal spisses mot om lag åtte til tolv arkitektvirksomheter som har tydelige ambisjoner og forutsetninger når det gjelder eksport.

– Forskjellige land og byer har forskjellige problemer og behov. For å lykkes med dette programmet må vi opparbeide oss kunnskap om utfordringer, strukturer og konkurransesituasjon i aktuelle markeder, og kombinere denne med de fortrinnene norske arkitektbedrifter har, sa Hjemdal.