Arkitekturpolitikk

Dødshuset fikk dødsdom

Bjarne Melgaards «A House to Die in» må finne seg en ny tomt etter at byrådspartiene velger grøntområde fremfor kunstnerbolig på Ekely.

"Det er stor motstand mot nye ting i Norge," sier Bjarne Melgaard i en kommentar. Her foran en modell av "A House to Die in". Foto: Danby Choi

Like før helgen bestemte byrådspartiene AP, SV og MDG seg for å be kunstneren Bjarne Melgaard, Selvaag Bolig og Snøhetta Arkitekter om å finne seg en annen tomt til å bygge den omstridte dødsboligen. Området Kikut på Ekely, i nærheten av Edvard Munchs bolig og atelier, skal forbli et grønt friområde «til beste for lokalbefolkningen rundt Kikutkollen», heter det i partienes fellesuttalelse.

Nabovarsel

Melgaards hus har skapt heftig debatt, både blant naboer og fagfolk, men kanskje aller mest førstnevnte. Da huset ble presentert i sin helhet med en pop-up-utstilling på Tjuvholmen i februar, sa arkitekt Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta til Arkitektnytt at han hadde «håpet at debatten kunne ha gått litt dypere. At den kunne utfordret noen av samfunnets og arkitekturens normer.» 

I en uttalelse til Aftenposten sier Melgaard nå at «det er stor motstand mot nye ting i Norge».

Selvaag Bolig, som eier tomten på Ekely, sier til samme avis at det er svært uvanlig at byrådet griper inn i en pågående reguleringsprosess og at de er svært overrasket over byrådspartienes beslutning.

– Vi har holdt på med denne prosessen siden 2012 og justert prosjektet i tråd med ønskene fra antikvariske myndigheter. Vi må selvfølgelig forholde oss til politiske vedtak, men dette er en merkelig måte å gå frem på, sier konserndirektør for eiendomsinvesteringer Petter Cedell til Aftenposten.

Mange av naboene på Ekely har engasjert seg kraftig i debatten, og er nå glade for at Kikut-tomten forblir et grøntområde. Illustrasjon: MIR og Snøhetta

Bred politisk enighet

Det var FRP og deres nestleder i bystyrets byutviklingskomité, Camilla Wilhelmsen, som fremmet forslaget om å stanse planene for dødshuset tidligere i år. Nå blir hun hørt av byrådet, og også Høyre varsler at de vil be sin bystyret-gruppe om å stemme nei til husprosjektet.

Byrådet lukker dog ikke døren helt for at Melgaards hus kan bli realisert. Byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen ber nå utbyggerne finne et godt alternativ. Også byantikvar Janne Wilberg mener at byrådets innstilling er uproblematisk:

– Et stykke ut i prosessen anbefalte vi Selvaag å finne en annen tomt til prosjektet, forteller Wilberg til Aftenposten.