Nyheter

Data søker fortelling

Datautvikleren og formgiveren Even Westvang demokratiserer den kommunale tjenesten Saksinnsyn. Resultatet er en estetisk nytelse.


Diagram generert fra data i Saksinnsyn hos Plan- og bygningsetaten i Oslo. Her vises eksempelet Tjuvholmen. Illlustrasjon: vis.bengler.no

Saksinnsyn er i utgangspunktet en ganske utilgjengelig tjeneste på nettsidene til Plan- og bygningsetatens i Oslo. Westwang vil gjøre tjenesten tilgjengelig for alle, og nå søker han fagfolk som vil være med på å utforske mulighetene videre.

 

Byrom og sosiale medier

Even Westvang. Foto: Privat
Even Westvang. Foto: Privat

Even Westvang holdt foredrag på konferansen til Tverrfaglig Arena for Byutvikling (TAB) 14. juni. TAB arrangerer konferansen hvert år i samarbeid med Byutviklingskomiteen i Oslo rådhus.

 

Westvang jobber med å systematisere data, men vil kalles formgiver eller designer. Når du ser hva han lager, så kanskje du kan forstå hvorfor.

 

Arkitektnytt har fått datanerden og formgiveren i tale per telefon. Han har fungert som konsulent i Overlay, en undergruppe av forskningsprosjektet YOUrban, et samarbeid mellom AHO og Universitetet i Oslo. Forskningsområdet er byrom og sosiale medier.

 

Hvordan foregår det?

Westvang har programmert en robot til å skrape all post i Saksinnsyn. Å skrape betyr at roboten går gjennom alle sakene og sjekker parter, brev og vedlegg. I tillegg går den inn i eventuelle relaterte saker før den søker videre i neste sak. Denne prosessen kan ta noen uker.

 

Den innhentede informasjonen brukes deretter til å genere diagrammer som kan visualisere for eksempel nettverk av aktører og plan- og byggesaker på kryss og tvers.

 

Narrativt potensial

Denne type sammenstilling av informasjon kan fort brukes i Se og Hør og den type journalistikk, medgir Westvang. For her kan du se hvem som får bygge i strandsonen, og hvem som har fått seg ny badebrygge på hytta. Han er allikevel trygg på at personvernregler ikke brytes etter å ha vært i kontakt med Datatilsynet. De mener at bruken er uproblematisk, sier han.

 

Hvis man er redd for at robotene skal ta over for menneskene, er det betryggende at dataformgiveren nå trenger menneskelig hjelp. Det ligger et narrativt potensial i den store mengden data, men potensialet utløses ikke før dataene få en vinkling, forklarer Westvang engasjert.

 

Han ønsker nå å komme i kontakt med byutviklingsaktører som ser muligheter i datamaterialet. Deres behov vil gi rammer for materialet. Det er det som kan aktivere fortellingen, mener han.

 

Møte med Plan- og bygningsetaten i Oslo

Har du prøvd å orientere deg i Saksinnsyn? Da er du kanskje glad for å høre at Plan- og bygningsetaten i møte med Westvang, og andre fra forskningsprosjektet, har uttrykt at de er positive til det de har fått se.

 

Plan- og bygningsetaten ville gjerne se diagrammer over klagestatistikk. Hvor i byen det er flest klager, og hvem som vinner fram med dem. Westvang ser gjerne at etaten ber om andre bestillinger, men har ikke hørt noe enn så lenge.

 

Genial app

Underprosjektet Overlay har også utviklet en applikasjon på bakgrunn av Saksinnsyn-dataene. Med appen kan du holde kameraet på smarttelefonen din opp mot en bygning og umiddelbart få alle relevante opplysninger fra Saksinnsyn.

 

Westvang mener han har vært med på å utvikle en ny tilgjengelighet til offentlig materiale.  Han kaller det en demokratisering av byplanleggingen.

 

Prøv et eksempel på et aktivt diagram

Les mer om Westvangs arbeid

Link til forskningsprosjektet YOUurban.no