Nyheter

Bærekraft på norsk

HAUGESUND: Arkitekturdagen 2012 fikk en pangstart med inspirerende foredrag fra bærekraftnestoren Odd K. Steinsvik og Henning Sunde fra Wildcard-kontoret Rodeo Arkitekter.


Presenterte bærekraft på norsk: Arkitektene Odd K. Steinsvik (t.v) og Henning Sunde. Foto: Ingebjørg Semb
Administrasjonsleder i NAL, Ragnhild Ølstad, ønsket velkommen til Arkitekturdagen 2012. Foto: Ingebjørg Semb
Administrasjonsleder i NAL, Ragnhild Ølstad, ønsket velkommen til Arkitekturdagen 2012. Foto: Ingebjørg Semb

Både Steinsvik og Sunde holdt foredrag i seksjonen om bærekraft på norsk under Arkitekturdagen i Haugesund.

 

Learning from Arnold

Henning Sunde fra Rodeo arkitekter sto trolig for dagens friskeste og mest underholdende foredrag. Sunde mente arkitekter i Norge burde finne sitt unique selling point, og dro linjer til tidligere skuespiller Arnold Schwarzenegger under headingen «Learning from Arnold».

 

– Arnold så ut som en bjørn og hadde rar tysk aksent. Det gjorde han unik som skuespiller, hevdet Sunde. – Nå må vi i Norge finne én ting vi er spesielt gode. Det er ikke energieffektivisering, det er ikke resirkuelig. Det er klimatilpasset arkitektur.

 

Wildcard-arkitekten mente at vi må bare innse at det kommer til å bli mer drittvær, og vi må dra nytte av den kompetansen vi har om de ulike klimaene i nord, vest, sør og indre øst i Norge. I tillegg har vi offshore-industrien i værharde strøk. Klimatilpasset arkitektur er vår unique selling point, sa han.

 

Sunde avsluttet foredraget humoristisk med et slagord han mente NALs president Kim Skaara kunne bruke:

 

«Ikke vær redd om det rusker og regner, det er norske arkitekter som planlegger og tegner».

 

Imponerede og bærekraftig prosjektportefølje

Partner og arkitekt MNAL i Steinsvik arkitektkontor, Odd K. Steinsvik, tok over stafettpinnen og presenterte kontorets bærekraftige prosjekter i Nord-Norge fra 1972 fram til i dag.

 

Med over 40 års erfaring innen bærekraftig arkitektur, fanget han oppmerksomheten til hele foredragssalen på Rica Maritim hotell midt i Haugesund sentrum.

 

Steinsvik presenterte bærekraftig arkitektur basert på enkle prinsipper, som bevisst orientering av vinduer, naturlig ventilasjon og ustrakt bruk av tre. 

 

I rekkehusprojsket Storelva fra 2007 var slagordet massiv, passiv, tett og lav. Massivtre var brukt i hele bygningen, til og med badet hadde innvendige flater i tre.

 

– Ja, her har vi sett bort fra våtromsnormen på badet, innrømmet Steinsvik. – Men det går veldig bra med tre på bad, selv om det er ulovlig.

 

Bærekraftarkitektens noe avslappede holdning til regleverk kom også fram i prosjektet iBox fra 2005, som er den første prototypen i Norge på passivhus (totalt årlig energibehov på 5000 kWh/år):

 

– Bygget er ulovlig. Men: problemer er til for å omgås, og det gjelder også regler.

 

Arkitekturens potensial og lovløs bærekraft

Denne nettsaken er skrevet underveis i Arkitekturdagen 2012. På det videre programmet står både foredrag norske og internasjonale arkitekter i de to siste seksjonene «Arkitekturens potensial» og «Lovløs bærekraft»·

 

Dagen startet med et innledende foredrag om bærekraftig arkitektur i et samfunnsøkonomisk perspektiv av professor i Miljø- og ressursøkonomi ved UMB, Ståle Navrud.

 

Samfunnsøkonomiforedraget ble fulgt opp av en paneldebatt ledet av NAL-Akademiets leder Tor Inge Hjemdal. Debattantene var Michael Lommertz, leder av NAL Ecobox; Kjetil Trædal Thorsen, partner i Snøhetta; og Marius Holm, nestleder i stiftelesen Zero.

 

Hele programmet finner du på arkitektur.no

Dagen startet med paneldebatt om utfordringer og muligheten knyttet til bærekraftig arkitektur i Norge. Foto: Ingebjørg Semb
Dagen startet med paneldebatt om utfordringer og muligheten knyttet til bærekraftig arkitektur i Norge. Foto: Ingebjørg Semb