Arkitekturfilm til folket
Arkitekturfilm Oslo ble korona-avlyst, men gjenoppstår denne helgen. – Temaet «det vi ikke vet om fremtiden», er ikke blitt mindre aktuelt, sier festivalsjef Gjertrud Steinsvåg.

En fremtidsby planlagt fra scratch i Minnesotas skoger, en reise i hellige bygg med blant andre arkitekt Peter Zumthor og ufo-lignende bolighus i finsk sekstitalls-futurisme.
Dette er noe av innholdet i filmopplevelsene Arkitekturfilm Oslo inviterer til denne helgen. Fra torsdag til søndag dykker filmfestivalen ned i ulik fremtidstematikk under tittelen «Det vi ikke vet».
Arkitekturfilm Oslo 2020 skulle ha gått av stabelen 11.–13.mars, men ble utsatt som følge av korona-nedstengingen. Nå re-lanseres programmet, og torsdag 8. oktober er det klart for fire dager med Arkitekturfilm Oslo.
– Årets tematiske fokus, «det vi ikke vet – hvordan bygger vi for en fremtid vi ikke kjenner», er ikke blitt mindre aktuelt i løpet av tiden siden 11.mars. Festivalen ble utsatt, og programmet til helgen er det samme som skulle ha blitt vist i mars. Selv om vi ikke har «re-kontekstualisert» programmet, ser vi helt klart at nye dimensjoner ved filmene og temaet legges til ved korona, sier Gjertrud Steinsvåg, festivalsjef for Arkitekturfilm Oslo.
Steinsvåg håper årets festival kan gi et litt annet blikk på hva fremtiden kan inneholde.
– I dag er det fort gjort å gå inn i en dystopisk tenkning om fremtiden. Det eksisterer en pessimisme rundt hva som venter oss, men vi ønsker å nyansere dette. Målet er å vise filmer som viser noe av den fremtidsoptimismen som kanskje dominerte mer på 60-tallet, da vi reiste til månen og trodde på fremskrittet. Ved å se på denne perioden i dag, med vår kunnskap, kan det også oppstå interessante refleksjoner rundt hvordan fremtidens mennesker vil se på oss.
Arkitektur på film
Arkitekturfilm Oslo arrangeres for femte gang og viser denne gangen filmer på Cinemateket og Rom for kunst og arkitektur. Festivalen hadde sin første pilotfestival i 2016 og vokste ut av et genuint film-, kunst- og arkitekturengasjement.
– Filmen er det rommet som kan formidle et slikt engasjement. Her kan du vise bilder, innholdsfortelling, en narrativ fortelling og musikk. I tillegg får du kinoopplevelsen som er spesiell i seg selv.
Steinsvåg tok over som daglig leder av Rom for kunst og arkitektur, et uavhengig galleri for kunst og arkitektur, i 2019. Dermed ble hun også festivalsjef for arkitekturfilmfestivalen som i år arrangeres for femte gang. Hun håper årets utgave vil nå ut til flere publikummere enn tidligere.
Det er i alt 13 filmer som vises på årets festival, deriblant tre barnefilmer. Den nyeste filmen er den østeriske øko-dokumentaren «Earth» fra 2019, den eldste er den sovjetiske science-fiction-filmen «Solaris» fra 1972.
– Festivalen har hele tiden ønsket å samle et lite antall filmer, heller enn å vise mange. Filmene blir plukket ut fra film-, arkitektur- og samfunnsinteressen til oss i programrådet. Vi prøver hele tiden å finne filmer som kler hverandre og som passer den overordnete tematikken.

Festivalens hjerte
Filmene omhandler både konkrete arkitekturprosjekter, som «Futuro - A New Stance for Tomorrow» om ufo-aktige, prefabrikkerte bolighus fra Finland. Men det er også mer åpne filmer om hva arkitekturen, som samfunnet for øvrig, forholder seg til, deriblant gruvedrift-dokumentaren «Earth», forklarer Steinsvåg.
– Vi har en veldig åpen og raus definisjon av hva en arkitekturfilm er. Selv om det blir mange dokumentarer er vi også veldig sjangeråpne. Det er denne åpenheten som er det jeg kaller hjertet i festivalen.
– Hvem er festivalen til for?
– Festivalen er for alle som på en eller annen måte er opptatt av våre bygde omgivelser. Dessuten prøver vi å få til ulike innganger til filmene slik at vi kan diskutere arkitektur med et mangfold av perspektiver. Ønsket er å skape en helhetlig diskusjon om arkitektur, og at festivalen kan være en døråpner til samtalen om arkitektur for de som liker å se film på kino.

Arkitekturfilm Oslo
- Arrangeres 13.-15. mars på Galleri Rom og Cinemateket i Oslo.
- Initiert i 2016 av Henrik der Minassian, Morten Ragnøy Ednes, Per Henrik Svalastog.
- Organisert av Rom for kunst og arkitektur. Samarbeidspartnerne i 2020 er Oslo arkitekturtriennale og Finno (Finsk-norsk kulturinstitutt).
- Programrådet til festivalen består av Gjertrud Steinsvåg (festivalsjef og daglig leder, Rom for kunst og arkitektur), Per Henrik Svalastog (arkitekt og styremedlem på Rom) og Morten Ragnøy Ednes (arkitekt/byutvikler og seniorrådgiver på Doga).
Satser på formidling
Nytt av året er at alle filmene, unntatt barnefilmene, har eksterne innledere. Blant annet skal Ellen de Vibe, tidligere byplansjef i Oslo kommune, innlede i forkant av åpningsfilmen «The Experimental City». Filmen som tar for seg The Minnesota Experimental City Project, et futuristisk prosjekt for å etablere en helt ny by i Minnesotas skoger.
Andre innledere er blant annet Julia Wiedlocha, litteraturviter og oversetter, Maria Fosheim Lund, filmviter og forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket, Einar Dahle, arkitekt og professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Anna Andersen, arkitekturhistoriker og filmskaper, Joakim Skajaa, arkitekt og kurator ved Nasjonalmuseet og Pål Brekke, forsker ved Norsk Romsenter.
– Vi er veldig glade for å ha fått inn alle de eksterne innlederne. Her får vi inn konkret fagkompetanse som kan knytte et internasjonalt filmprogram til norske forhold.
– Hva gleder du deg mest til å vise på festivalen?
– Jeg gleder meg veldig til den finske filmen «Futuro - A New Stance for Tomorrow», om disse fremtidshjemmene. Spesielt siden filmen etterfølges av et foredrag av den finske kuratoren og Futoro-spesialisten Marko Home. I tillegg har vi to filmer om forskningssenteret Cern i Sveits, som jeg tror blir veldig spennende. Også har vi kviss!
Billetter til filmvisningene på Cinemateket kjøpes her eller i billettluken på Cinemateket. Filmvisningene på Rom for arkitektur er gratis, men påmelding gjøres ved e-post til post@r-o-m.no.