Arkitektuka oppsummert
Les deg opp på alt fra arkitekturaktivisme i Sør-Trøndelag til byutviklingsdebatt i Tromsø.

I lokalavisa Nordlys denne uka går Britt Hege Alvarstein, Byråd for byutvikling (Frp), i rette med kritikken mot byutviklingspolitikken etter noen uker med debatt om Tromsø sentrum. Hun påpeker at byrådet snart får på plass reguleringsplanen for Skipsverftstomta, et byutviklingsprosjekt med flere hundre boliger, næringsarealer og parkering. Til de som etterlyser en videre oppfølging av Sentrumsløftet forsikrer Alvarstein at kommunen har startet arbeidet med noen av de viktigste punktene. Sentrumsløftet er et samarbeid mellom kommunen og Næringsforeningen, og ble vedtatt i kommunestyret for ett og et halvt år siden.
Til slutt poengterer Frp-byråden at Tromsø er en mindre by enn Bergen: «Vi har litt mindre av alt enn Bergen, men det forstår alle.» skriver hun og legger til at et internasjonalt reiselivsmagasin nylig kåret Tromsø til verdens tredje fineste juleby. «Gled deg over det og nyt stemningen nå i førjulstida,» oppfordrer FrP-politikeren.

«Stor kattepine»
Styreleder Ragnar Kristensen i Fortidsminneforeningen Vestfold gir sitt besyv med i Y-blokk-debatten i Aftenposten. Han framfører ramsalt kritikk av riksantikvar Jørn Holme og minner om Holmes uttalelse til NRK tidligere i år om at Høyblokken er den viktigste bygningen å bevare.
«Regjeringens øverste faglige ekspertise under Holmes ledelse, har med sin unnfallenhet påført Regjeringen en stor kattepine,» skriver Kristensen. han mener «kretser i Høyre» nå frykter at regjeringen kan komme til å «lide faglig nederlag i denne saken, fordi avgjørelsen om å rive Y-blokka er dårlig fundert og direkte upopulær.»
NMBU-studenter gjorde rent bord
Østlandets blad melder at det kun er NMBU-studenter blant finalistene i konkurransen om parken redskapsprodusenten Fiskars vil bygge ved fabrikken sin i Nydalen. Det var kun arkitekt- og landskapsarkitektstudenter som var invitert til konkurranse, men høgskolen på Ås danket ut de andre.
– Vi vet ikke noe om hvor mange som var med, men når alle vi er kommet til finalen, så unner vi hverandre å vinne, samstemmer Hege Vorkinn Sletten, Kristine Holte, Hanna Tryggestad og Carol Wong.
Liste-plassering for Abo
Den lokale nettavisen Midtsiden.no melder at Abo Plan & Arkitektur AS er på 29. plass over de mest lønnsomme bedriftene i Os kommune i 2014.
Ås eller ikke Ås, det er spørsmålet
Det foregår en diskusjon, opphetet sådan, om hvorvidt Institutt for landskapsplanlegging skal bli på NMBU på Ås, eller flyttes til AHO i Oslo sentrum. Som et innspill i debatten har ILP-studentene laget denne videoen.
Den har blitt hetende «Livet på Akropolis», og skildrer en students harde hverdag, med ødelagt datautstyr, miserable arbeidsforhold, ikke minst viser videoen hvordan studentene må rydde den ambulerende arbeidsplassen sin hver dag på grunn av plassmangel. Filmen har følgende rulletekst: «Studentene lurer på: Vi trenger plass! Hvor skal vi være i fremtiden? Gis oss et svar».
Følg på med på arkitektnytt.no for mer stoff om konflikten i ukene som kommer.
Estetikkutvalget som forsvant
I 2008 opprettet Levanger kommune et estetikkutvalg som skulle forankres som et underutvalg til plan- og utviklingskomiteen. Estetikkutvalget skulle være «et forum og et talerør for innbyggerne i kommunen i spørsmål som handler om det estetiske i by- og landskapsutvikling.» Nå roper Kjellrun Støp (V) varsku om at utvalget ikke har hatt noe møte siden mai 2013, melder Levangeravisa.
Utvalgets leder Gerd Haugberg (H) bekrefter at det PUK-oppnevnte underutvalget ikke fungerer. Haugberg tiltrådte vervet for snart to år siden, mens alle de andre medlemmene nå har trukket seg ut.
Press fra omgivelsene i kontroversielle byggesaker skal være noe av årsaken, melder avisa.

Det nyttet
Det er ikke hver dag noen går fakkeltog for bevaring av 1960-tallsarkitektur i Norge. Men onsdag denne uken resulterte fakkelaktivismen i at kommunestyret i Tydal i Sør-Trøndelag utsatte rivning av Idrettshuset, tegnet av arkitekt Nils Henrik Eggen for 45 år siden. Det melder Nea radio. Onsdag kveld, dagen før forslaget til rivning skulle opp, gikk over 80 personer, med andre ord en ti-del av Tydals befolkning, i fakkeltog mot forslaget om å rive Idrettshuset. Det var Kulturens Venner i Tydal som hadde invitert til protestaksjonen, som startet på Tydal Torg med utdeling av fakler og plakater.

Da faklene nådde Idrettshuset, holdt leder i Kulturens Venner, Tore Lunden, en appell. «Særdeles applaudert,» ifølge Nea radio. Lunden understreket bygget arkitektoniske og historiske verdi, og mente prosessen så langt hadde vært «politisk teater som ser ut til å ha utviklet seg til å handle om stahet og vrangvilje.»
Huset er ikke i drift nå, men rivningsutsettelsen betyr at huset blir stående i alle fall til 2018.
Noe å hente inspirasjon fra for Y-blokk-bevaringsvillige osloboere?

Berømt betong til salgs
«Et smykke av betong er til salgs,» melder NRK Buskerud, og sikter til Ljøterud og Ødegårds kinobygg fra 1965. Kommunen avvikler kinodriften i bygget og bekrefter overfor NRK at bygget er til salgs. – Dette handler ikke om et salg til høystbydende, men om å komme i dialog med seriøse interessenter som vil bidra til en helhetlig løsning, forsikrer Geir Øystein Andersen, direktør for Kongsberg Kommunale Eiendom.
Bygget inneholder to saler, og er et signaturbygg for gruvebyen. Kinoen er tegnet av arkitektene Ørnulf Ljøterud fra Kongsberg og Erik Ødegård fra Modum. Kommunen har foreløpig ikke har gjort sterke framstøt for å få solgt det spesielle bygget, informerer NRK.