Arkitektnytt gir deg ukas nyheter
Prisdryss, nyansettelser og områdeutvikling i øst og vest.

Lindheim ny direktør
Tone Lindheim er ny direktør ved Naturhistorisk museum (NHM). Hun har bakgrunn som professor i landskapsplanlegging ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og er landskapsarkitekt og daglig leder i Bjørbekk & Lindheim, skriver Byggindustrien.
Lindheim har blant annet vært ansvarlig landskapsarkitekt for store transformasjonsprosjekter som Pilestredet Park, Nansenparken på Fornebu og Ekebergparken.
Knut Hjeltnes vant i Bærum
Bærum kommunes arkitekturpris for 2014 er tildelt Knut Hjeltnes for Åsveien 17. «Boligen har en stillferdig ytre form, samtidig som dets interiør er sjenerøst og karakteristisk. Overgangen mellom hus og hage er løst på en overbevisende måte som utnytter tomtens fulle potensiale. Boligen holder et usedvanlig høyt arkitektonisk nivå,» skriver juryen i sin begrunnelse. Tiltakshaver er Marianne Wiborg Møller og Ketil E. Bøe. Hovedentreprenør er Svein R. Andersen AS.
Visjoner for Indre Arna
Tre framtidsvisjoner for bydelen Arna utenfor Bergen er nå utstilt like nord for Øyrane Torg, melder Bergen kommune. Etat for plan og geodata har utfordret tre arkitektgrupper til å lage mulighetsstudier for fremtidig byutvikling i Indre Arna. Tre team stiller ut:
– 3RW sammen med S333, Christian E. Mong og Jerome Picard.
– Opa Form og Smedsvig Lanskap.
– Arkitektgruppen Cubus.
Tre planer for Lillesands indrefilet
Om noen år kan asfaltparken på Kokkenes være erstattet av park, opplevelsessenter og leiligheter med utsikt til både Blindleia og hele byen, melder Fædrelandsvennen. Tre arkitektfirmaer har fått et honorar på 100 000 kroner for jobben, og onsdag ble ideene presentert i bystyret.
A-lab legger opp til badeanlegg ytterst og et amfi som er synlig fra byen. Rambøll vil bygge mellom 45-50 leiligheter i to til fem etasjer, og ellers lage park, strandpromenade, badestrand og kunst- og kultursenter. Haarklau & Lindeberg foreslår å anlegge en aktivitetspark og en aquapark.
– Her kan det bli klatrevegger, skaterampe og sandvolleybane, sa Knut Haarklau onsdag, ifølge Fædrelandsvennen.
17. desember skal planene presenteres på et folkemøte.
Historisk museum fredet
Mandag ble museumsbygningen som huser Historisk museum i Oslo sentrum fredet. Bygningen beskrives av Riksantikvaren som enestående i norsk arkitekturhistorie og en sjelden blanding av nasjonale og internasjonale elementer. Bygningen ble oppført på Tullinløkka i Oslo i årene 1897 til 1902 etter tegninger av arkitekt Henrik Bull. Den ble tegnet for å huse utstillingssaler for universitetets kulturhistoriske samlinger. Blant annet var høyden på stavkirkeportalene bestemmende for takhøyden i første etasje.

Svensk pris til Snøhetta og White
Kulturhuset Väven i Umeå vant Kasper Salin-priset 2014 denne uka. Kulturhuset er et samarbeid mellom Snøhetta och White arkitekter, melder svenske Byggindustrin.
Väven er den første bygningen i et planlagt turområde langs elven i Umeå. Rune Grasdal har vært prosjektleder i Snøhetta og har samarbeidet med Maria Olsson i White.
AHO åpner dørene
Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo ønsker velkommen til utstilling av høstens studioarbeider. Publikumsåpning mandag 15. desember klokken 17.00. Etter det mandag, tirsdag og onsdag klokka 10 til 20.
Havnetomt i Europan
Os kommune og Europan er i ferd med å utarbeide konkurransegrunnlaget for arkitektkonkurransen for unge arkitekter fra hele Europa, melder Midtsiden
En tomt ved havna i Os skal være en av flere tomter i konkurransen. Tirsdag inviterte Europan og Os til folkemøte for å få innspill. Et tredvetalls tilhørere dukket opp, de fleste fra arkitektbransjen samt representanter for grunneierne og de politiske miljøene, forteller Midtsiden. På møtet ble det klart at fylkeskommunen bidrar med 510 000 kroner til kommunens deltakelse i Europan 13.
Os er en av fem deltakere i konkurransen. De fire andre er Bergen, Stavanger, Trondheim og Ørsta.
Tettere, grønnere
De studerer byutvikling og urban design ved Universitetet i Stavanger, og denne uken presenterer de forslag til utvikling av ulike steder i regionen, blant annet Brueland i Sandnes og Oskars plass i Stavanger. De skal også presentere et helhetsblikk på Stavanger-regionen, melder Stavanger Aftenblad. Førsteamanuensis Daniela Müller-Eie mener utdannelsen tilfører byutviklingen en etterlengtet dimensjon:
– Vi trenger byutvikling basert på både teknisk og kreativ forståelse. Altfor ofte er det folk uten planfaglig bakgrunnsom skal planlegge rommene der folk skal bo og oppholde seg, sier hun til Aftenbladet.
Plansmie i Hurdal
I oktober inviterte Hurdal kommune til åpen plansmie om framtidens Hurdal sentrum. 50 innbyggere ble samlet i Hurdal skole- og kultursenter, og det kom mange innspill og ideer på møtet, hvor arkitekter og planleggere fungerte som koordinatorer. Disse har jobbet videre med materialet, og 10. desember skal resultatet av fagfolkenes arbeid med materialet presenteres i skole- og kultursenterets auditorium.
Kompakt planlegging
En ny rapport fra Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) understreker viktigheten av et godt langsiktig samarbeid, kompetanse og helhetlig byplanlegging for å ivareta bokvalitet og sosial bærekraft i kompakt byutvikling, melder NIBRs nettside. Rapporten «Kompakt by, bokvalitet og sosial bærekraft» er laget av arkitekt og boligforsker Lene Schmidt. Hun har vurdert fire nye byboligprosjekter bygget i tråd med målene om kompakt byutvikling. Formålet har vært å studere bokvaliteter og hensyn til sosial bærekraft og hvordan resultatet kan forstås på bakgrunn av planer for utbyggingen og samhandling i planprosessene, skriver NIBR.

Toppverv for Nore
Styreleder i Arkitektbedriftene i Norge, arkitekt Lars Jarle Nore fra Rambøll, ble fredag valgt inn i Executive Board på årsmøtet i Architects' Council of Europe, ACE. Organisasjonen representerer arkitektorganisasjonene i 31 medlemsland i Europa og organiserer samlet 550 000 arkitekter, skriver Arkitektbedriftene å sine nettsider. ACE jobber blant annet for å øke forståelsen av arkitektur som en viktig sak av offentlig interesse og som et vesentlig element i etableringen av kvalitet i det bygde miljø.