Arkitektnyheter fra nord til sør
Reiulf Ramstad har fått Jacob-prisen og det er internasjonal blest rundt DRDHs «Stormen» i Bodø. Bli oppdatert på ukas arkitektur-Norge.

Jacobprisen er en utmerkelse for norske formgivere som er blitt utdelt siden 1957. Det er Norsk Design- og Arkitektursenter som står bak prisen. Denne uka fikk Reiulf Ramstad prisen.
– Ditt internasjonale kontorkollektiv bidrar til vår nasjonale kulturarv, i alle deler av landet vårt, sa statssekretær i Næringsdepartementet, Dilek Ayhan ifølge NTB, da hun overrakte prisen til Ramstad torsdag kveld.
Juryen for årets pris mener Ramstads arbeid «har et anerkjent, høyt internasjonalt nivå og beriker hverdagen for mange mennesker». Ramstad er den femte arkitekten som mottar prisen etter Sverre Fehn, Niels Torp, Jensen & Skodvin og Helen & Hard.
«Stilig bro»
Fast spaltist i Bergensavisa, Trond Tystad, ingeniør og samfunnsplanlegger, mener «The Bridge» lyser opp i høstmørket. Hvilken bro, sa du? Jo, Tystad sikter til en bro som studentene ved Kunst- og designhøyskolen i Bergen har satt opp. Den har spenn fra Bryggen til Torgutstikkeren ved Shetlands Larsens brygge.
«Vi behøver tresmykker rundt steinbyens hals for å fremstå med all vår skjønnhet som by,» skriver Tystad. Han mener bergensere nå er «like skarpe og klare for debatten om vår historiske strandsone som den klare høstkvelden».
Link nominert i Sverige
Link arkitektur melder på egne nettsider at kontorets bygg Skandionklinikken i Uppsala er nominert til Årets Bygg 2015 i Sverige. Klinikken er den første i Norden hvor man tilbyr protonbehandling av kreft. I fjor gikk Sveriges Årets bygg til Aula Medica i Solna, prosjektert av Wingårdh Arkitektkontor. Det er Byggindustrien og Svensk Byggtjänst som deler ut prisen.
Svart-hvit høyhus-debatt
Sjef for strategi og kommunikasjon i a-lab, Julie Sjøwall Oftedal, møtte arkitekt og OAF-leder Erik Collett til verbal høyhusduell i lokalavisa Osloby torsdag. Oftedal argumenterte for. Collett mot.
Oftedal sier ja fordi «vi trenger å bevare grøntområdene, minimere transportbehovet og skape godt byliv på gateplan (...). Å bygge høyhus har store samfunnsmessige gevinster.»
Collett, på sin side, understreket sitt nei med at «Høyhus er fremmede i Oslo, de melder seg ut av bykonteksten. Se hvordan Postgirobygget og Hotell Plaza kaster lange, kalde skygger og ikke «snakker» med omgivelsene.»
Prisutstilling i Bergen
Åtte kandidater er nominerte til årets Arkitektur- og byformingspris for Bergen kommune. Prisen deles ut for fjerde gang, og begivenheten finner sted på Byutviklingskonferansen den 28. november. Det er Rådet for byforming og arkitektur som er jury for prisen. Nominasjonene spenner fra næringspark via en høgskole til enebolig. En utstilling som viser prosjektene blir stående i rådhusets informasjonssenter fra 24.-27. november, melder Bergen kommune.
Trøndersk arkitekturdag
NAL melder at Arkitekturdagen 2015 blir arrangert i Trondheim. «Vi gleder oss til å ta turen til Trøndelag,» skriver Kåre Borgan i NAL på organisasjonens hjemmeside. Dagen skal foregår på Clarion Hotel og Congress 17. september. «Sett av datoen allerede nå. Følg med her på våre nettsider for mer informasjon», melder NAL.
Romsdal bygger stort i massivtre
Nye Romsdal videregående skole blir det hittil største massivtrebygget i landet, melder Byggmesteren.
– Dette blir et innovasjonsprosjekt som skal vise at det er mulig å sette opp så store bygg i tre. Den forrige regjeringen hadde som mål å få i gang igjen skognæringen i landet, og da er det viktig å få bruke tre i offentlige bygg, sier Per Olaf Brækkan, leder av bygg- og vedlikeholdsavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommune, til Romsdals Budstikke.
Direktøren for det hele
Statsbygg starter jakten på regjeringskvartalsjef, melder bygg.no.
– Dette blir en veldig viktig ansettelse, sier Statsbygg-direktør Harald V. Nikolaisen om utlysningen av stillingen som prosjektdirektør for nytt regjeringskvartal til nettstedet.
Arkitekturen i kvartalet skal vise representativitet og nøkternhet, byggene skal ha høy miljøstandard og gi fleksible og fremtidsrettede arbeidsplasser, melder Statsbygg.
Hønefoss får byforum
Onsdag inviterte arkitekt Knut Ridderhus og Ringerike Bibliotek til møte byutvikling i Hønefoss. «Temaet har vært brennaktuelt over lang tid, og Ridderhus ønsker å å alle som mener noe om utviklingen av byen i tale,» skriver Ringerikes blad. Hensikten med møtet var å danne et byforum hvor folk fra utbyggersiden, politikere, byråkrater, historisk interesserte, fagpersoner og vanlig publikum kan møtes.

«Stormen» i vinden
Wallpapers Malaika Byng var med i følget på en håndfull utenlandske journalister som var til stede ved åpning av kulturkvartalet Stormen, tegnet av London-baserte arkitektkontoret DRDH. Sammen med Byng var journalister fra The Guardian, Architects Journal, Wallpaper magazine og Architecture Today. Også en representant for den norske Ambassaden i London hadde tatt turen til Bodø, melder Nordland fylkeskommune. «(...) Bygningen har et abstrakt preg, den later til å endre form og fasong i forhold til hvor du står og betrakter den,» skriver Wallpaper-journalisten.
Husbank-millioner delt ut
87 prosjekter i Norge mottar til sammen 27,3 millioner kroner i kompetansetilskudd fra Husbanken i 2014, skriver bygg.no. Tilskuddet støtter både konkrete pilotprosjekter, men også kunnskapsutvikling og informasjonstiltak som skal være pådrivere for utvikling og bruk av nye løsninger og metoder i bolig- og byggsektoren, innenfor områdene miljø, universell utforming og bærekraftig byggeskikk, ifølge Husbanken.
Byutviklings-mill
Fylkesutvalget har satt av fem millioner kroner hvert av de neste to åra til byutviklingstiltak i Ålesund, Molde og Kristiansund. Sunnmørsposten melder videre at tiltakene skal som kan få støtte må være knyttet til prosjektet «Byen som regional motor». Det vil si tiltak for utvikling av attraktive bysentrum, særlig knyttet til arkitektur, estetikk, handel, møteplasser og folks bruk av byrommet, ifølge avisen.
Buss for bil
Statsbygg vil se på mulighetene for å busse Brønnøysundsregistrenes ansatte til og fra jobb i framtiden. Det melder Helgelendingen etter ukas informasjonsmøte i Brønnøysund, der temaet var nye skisser og planprosessen rundt det nye Brønnøysundregistrene, tegnet av Ratio Arkitekter. Det var prosjektleder for Statsbygg, Tore Berg, som kom med buss-nyheten. På møtet la Ratio fram sine ideer rundt skissene. Blant de som tok til motmæle og vil ha parkering som planlagt var varaordfører Paul Birger Torgnes og ordfører Johnny Hanssen fra Brønnøy
BIG in the USA
Klassekampen kunne denne uken melde at Bjarke Ingels og arkitektkontoret BIG har fått i oppdrag å modernisere USAs nasjonalmuseum. Museet Smithsonian ligger i Washington DC og er en av verdens største kulturinstitusjoner. Det er satt av 12 milliarder danske kroner og 20 år til moderniseringsprosjektet. Blant annet skal museet sikres bedre mot jordskjelv, og det skal lages en ny hage, melder Klassekampen.
Tydelig i landskapet
Vaar Bothner, landskapsarkitektstudent ved NMBU, melder klart fra om hva han synes om planene for utbyggingen i Kirkebukta i Kragerø. «Når den første byggeprosessen nå er igang er det overraskende å se at resultatet er en matforretning, noen leiligheter og parkeringsplasser. Ved å planlegge en matforretning og nye parkeringsplasser legger man tilrette for et område der folk kommer i et ærend, for så å reise igjen, helst så fort som mulig.» skriver han i et leserinnlegg i avisa Kragerø Blad Vestmar.