Nyheter

Arkitekter samarbeider med Palestinerleiren

Tirsdag arrangerte arkitektkontoret Eriksen Skajaa workshop i samarbeid med Palestinerleiren for å virkeliggjøre en ny leir.


Workshopen tirsdag trakk mange arkitekter og arkitektstudenter. Målet er å forme en ny Palestinerleir og gjøre budskap og asylsøkere synligere både i samfunnsdebatten og i byrommet. Foto: Eriksen+Skajaa

Workshopen hadde to mål:

1) Lage en visjon for det budskapet Palestinerleiren skal sende ut i det offentlige rommet.
2) Tegne forslag til en ny leir og et forum for diskusjon om asylpolitikken.
 
Joakim Skajaa sier målet med workshopen er å bidra til å løse både de akutte praktiske problemene for dem som bor i leiren, og gjøre budskapet og debatten om norsk asylpolitikk synligere i samfunnet og i byen.
 
Det var Kunsthall Oslo, Andrea Lange og kunstprosjektet Atelier Populaire som inviterte arkitektene i Eriksen Skajaa inn med ønske om å undersøke mulige løsninger for leiren.
 

Ny form, nytt innhold

Palestinerleiren ble opprettet 5. april i fjor, og har vært en permanent demonstrasjon mot norsk asylpolitikk. 30 palestinske flyktninger har bodd i teltleiren på plassen ved siden av Jakobs kirke på Grünerløkka i Oslo i ett år. Palestinerne i leiren har fått endelig avslag på asylsøknaden sin, noe de har til felles med mange palestinere i Norge. Nå er leiren demontert, og det jobbes for å finne en ny plassering og en ny form.
 
Palestinerleiren har og formelt og uformelt samarbeid med både Kirkelig Kulturversksted, Oslo Kunsthall, Atelier Populiare og Antirastisk senter. Representanter fra alle disse institusjonene var på plass på workshopen tirsdag. Det var også mange arkitektstudenter og arkitekter tilstede.
 
Workshopen startet med fire innledninger. Erik Hillestad fra Kirkelig Kulturverksted ytret et sterkt ønske om at leiren skal gis en ny dimensjon. Han ønsker at budskapet bør utvides til å gjelde alle asylsøkere og at en ny leir skal bidra til å skape debatt rundt norsk asylpolitikkk. Han ønsket seg også flere konserter og konferanser i tilknytning til leiren.
 

Vil bli mer synlig

Kunstner Andrea Lange innledet med optimisme på vegne av Atelier Populare, som er en workshop basert på et samarbeid mellom kunstnere og de palestinske aktivistene. Målet er å skape debatt om norsk asylpolitikk, og Lange understreket at samarbeidet mellom atelieret og leiren har vært kraftfullt og effektiv. Workshopen er en del av prosjektet Osloprosjektet i Kunsthall Oslo, og skal vare til oktober i år. 
 
Talsmann for Palestinerleiren, Mohamed Ganam, sa i sin innledning at leirbeboerne nå ønsker å gjøre demonstrasjonen enda mer synlig, og delta med enda sterkere kraft i debatten om asylpolitikken. Vi ønsker oss en ny profil, understreket han.
 

Viktig debatt

Skajaa sier kontoret ønsker å bidra til å finne løsninger for hvordan en ny leir skal inneholde, både materielt og i forhold til budskap og deltakelse i samfunnsdebatten.
– Vi er nødt til å diskutere hvordan vi behandler asylsøkerne i Norge. Mennesker som søker asyl skal få dekket sitt behov for å legge fram saken sin. Det kan kanskje en ny leir bidra til, sier Skajaa.