Får arkitekter til å dele
I boka «Share» spør Todd Saunders noen av Nordens fremste arkitekter om alt han lurer på. – Jeg er opptatt av at min generasjon arkitekter skal dele kunnskapen vår videre, sier han.

– Jeg liker å skrive og stille spørsmål. Jeg er alltid kjempenysgjerrig. Når journalister intervjuer arkitekter stiller de ofte vage spørsmål, sier Todd Saunders, som nå har funnet utløp for sin nysgjerrighet, særlig rundt andre arkitekters virke.
I boka «Share», har kanadiske Saunders, som har drevet Saunders Architecture i Bergen siden 1998, intervjuet 30 arkitekter fra alle de nordiske landene, om det å være arkitekt, og om deres arbeidshverdag. Undertittelen er «Conversations about contemporary architecture».
Kunnskapsoverføring
Mange av de han har intervjuet i boka kjenner han fra før: Kjetil Trædal Thorsen, Dagur Eggertsson, Sami Rintala, Reinhard Kropf og Børre Skodvin. Kjente utenlandske arkitekter som Gert Wingårdh og Bjarke Ingels er også med, i tillegg til yngre kontorer som svenske Förstberg Ling og norske Gartnerfuglen.
– Dette er folk med masse kunnskap, som jeg tenkte det hadde vært fint å dele. Jeg er opptatt av at min generasjon skal overføre kunnskapen vår til neste generasjon, at man skal bygge på skuldrene til de som har kommet før. Det har ikke vært noen kultur for dette tidligere, er mitt inntrykk, men dette er et forsøk på å gi tilbake, ærlig og åpent, sånn at arkitekturen kan være litt mer interessant, sier Saunders.

– De fleste er ikke perfekte
I over et år samlet han sammen rundt 500 spørsmål, og redigerte dem ned til 99. Så ble spørsmålene sendt ut, med oppfordring om å svare på to-tre av dem, som et utgangspunkt for samtale.
Blant spørsmålene Saunders stiller er: «Kan du fortelle om et pågående prosjekt som du er veldig begeistret for?», «Syns du du har oppnådd en god balanse mellom jobb og fritid?», «Hvordan pleier designprosessen din å begynne?» og «Er det å jobbe med arkitektur kreativt tilfredsstillende?»
– Det ble en veldig interessant opplevelse for meg, og jeg har lært veldig mye av det. Det tror jeg de 30 arkitektene som er intervjuet i boka også har.
– Er det for lite selvrefleksjon rundt disse spørsmålene blant arkitekter?
– Ja, det tror jeg. Vi gjør det internt når vi møtes på middager og den slags, men det er ikke så mange muligheter ellers. Media dyrker helter, og helter er alltid perfekte. De fleste av oss er ikke det.
Den nordiske modellen
Noen av de intervjuede arkitektene, som Palmar Kristmundsson fra islandske PK Arkitektar, fortalte at han satte pris på å sette seg ned og svare på spørsmål han aldri stiller seg selv.
Arkitektene er åpenhjertige i boka til Saunders. Håkon Matre Aasarød fra Vardehaugen snakker om at han en gang i framtiden kanskje kommer til å slutte å bygge og heller tegne tegneserier. Børre Skodvin snakker om regulering som et verktøy for å forsikre seg om at ingenting galt skjer. Enhver ønskelig by rundt om i verden ville vært ulovlig i Norge, mener Skodvin.
Men hvorfor nordiske kontorer? Saunders har tidligere undervist på Yale, og i møte med arkitektstudentene ble han også bevisst noe av det særegne med Norden.
– De amerikanske studentene gruet seg til å begynne å jobbe 14 timers arbeidsdager. I Norge og de andre nordiske landene er balansen mellom jobb og privatliv ganske god. Så jeg ville gjerne vise fram den nordiske modellen til resten av verden.

Vil bevare mangfoldet
– Ut fra svarene du får i boka, hva er de fremste problemene og utfordringene for nordiske arkitekter i dag?
– Jeg ser egentlig mer muligheter. Jeg har intervjuet 30 arkitekter, og det er et ekstremt mangfold blant dem. Vi må klare å bevare det mangfoldet, det er veldig fruktbart. Det er så mange veier å velge mellom i dette faget. Det er en del utfordringer, og alle løser dem på forskjellige måter.
Tanken er at «Share» skal bli en bokserie, som Saunders plukker opp annethvert år, og som også kan brukes i undervisning. Hva som blir temaet neste gang, vet han ikke.
– Kanskje blir det et land, eller et emne, eller kanskje vi går dypere i Norge. Det er mange veier det kan ta videre. Men ideen med å dele har jeg lyst til å jobbe mer med, både skriftlig, i undervisning og i prosjekter. Jeg har funnet ut at jeg liker å gi bort informasjon. Jeg har kun positive erfaringer med å være den typen person, avslutter han.