Arkeologisk museum: Seks skal konkurrere
Statsbygg har valgt ut deltakerne til konkurransen for utvidelsen av Arkeologisk museum i Stavanger. NAL opprettholder kritikken av konkurranseformen.

Helt siden konkurransen om Arkeologisk museum ble kunngjort, har det vært turbulens rundt konkurransen om utvidelse av Arkeologisk museum i Stavanger. Stridens kjerne har vært Statsbyggs måte å få frem et vinnerutkast på. NALs konkurransesekretariat har kommet med krass kritikk av metoden, som ser omtrent slik ut:
Statsbygg søker først etter interesserte aktører, såkalte rådgivergrupper bestående av arkitekt, landskapsarkitekt og rådgivende ingeniører. Når søknadene er inne, plukker Statsbygg seks deltakerteam, som dermed er såkalt prekvalifiserte deltakere i konkurransen. Disse gruppene utarbeider så sine forslag som sendes inn for anonym bedømmelse av en jury. Juryen gjør sin bedømmelse på vanlig måte, men i stedet for å kåre én vinner, forutsettes juryene å skulle finne frem til to eller flere «vinnere». Disse går deretter i separate, parallelle forhandlinger med Statsbygg, før den endelige vinneren kåres. Gruppene er blitt rangert av juryen før forhandlingene begynner, men denne rangering blir ikke gjort kjent for forhandlingsgruppene før etter at forhandlingene er avsluttet.
Disse deltar
Følgende team ble innstilt som prekvalifiserte for konkurransen om Arkeologisk museum rett før jul: Various Architects AS, Tupelo Arkitektur AS/Narud Stokke Wiig AS, Schmidt Hammer Lassen/Lund + Slaato, Rambøll Norge Arkitektur og plan/JAJA Architects, Askim/Lantto Arkitektur og Plan/Asplan Viak AS samt Arkitektfirmaet C.F. Møller Norge AS. Juryeringen av forslagene vil bli gjennomført i april og mai i år.
– På bakrommet
NALs konkurransesekretær Per Rygh har flere ganger det siste året uttalt at han er svært kritisk til denne typen konkurranser. Han opprettholder kritikken.
– Slike konkurranser ønsker vi ikke å være med på. Det er ikke fremkommet momenter eller endringer i konkurranseopplegget som gir oss grunn til å endre vår holdning. Slike konkurranser ønsker vi ikke å være med på, sier Per Rygh, som understreker at den reelle beslutningen nå vil bli tatt etter at konkurransen er ferdig og juryen er ute av bildet.
– Da er også anonymiteten borte, og faren er stor for at man ikke lenger har hovedfokus på løsningsforslagets kvalitet, hvilket alltid må være en arkitektkonkurranses hovedpoeng, sier Rygh.
Han mener det er underlig at ikke Statsbygg har tillit til at juryen kan finne frem til konkurransens vinner.
– Særlig når de selv har full kontroll over jurysammensetningen og juryen har tilgang til hele støtteapparatet i Statsbyggs fagavdelinger, poengterer NALs konkurransesekretær.
Rygh er også bekymret for det store tids- og ressursforbruket som denne konkurranseformen innebærer.
– Ressursbruken er allerede bekymringsfullt høyt i dagens normale konkurranser, sier Rygh.
Han er også skeptisk til den ubalansen som forhandlingsmodellen representerer, i og med at Statsbygg sitter med en annen kunnskap enn de firmaene de forhandler med.
– Statsbygg vet hvorledes firmaenes løsningsforslag er innbyrdes rangert rent kvalitativt, sier han.
Konkurransen gjelder utvidelse av utstillingskapasiteten, utvidelse og oppgradering av magasinene og økning av kvaliteten på formidlingstilbudet. Arkeologisk museum, som er en del av Universitetet i Stavanger, skal utvides med et tilbygg på inntil 5000 kvadratmeter. Juryen skal kåre minst to og inntil fire vinnerutkast. Alle de prekvalifiserte gruppene stiller med rådgivergrupper. Honoraret per gruppe er på 200 000 kroner. 34 grupper søkte om å bli nominert.