A-lab inntar Paris
I februar vil A-labs historie og de siste tiårenes byutvikling i Oslo vises ved arkitekturgalleri i Paris.

Onsdag 1. Februar vil 11 prosjektbilder og 11 prosessbord (med Luxo-lamper av Jac Jacobsen) stilles ut på La galerie d’architecture i Paris. Bildene og bordene skal vise 11 prosjekter og prosesser fra A-labs Oslo-arbeider – fra Barcode, via Lille-Aker til Grønlikaia.
– Dette er en utstilling om A-labs utvikling og innflytelse gjennom våre prosjekter, men vår historie reflekterer også Oslo byutvikling de siste 20 årene, sier Julie Sjøwall Oftedal, partner og strategisk leder i A-lab arkitekter.
Nærme et vippepunkt
A-labs Paris-utstilling «Between The Blue And The Green - Reconnecting Oslo» kommer i kjølvannet av arkitektureksportprogrammet «Arkitektur ut i verden» for noen år siden, som var et samarbeid mellom Kulturdepartementet, Innovasjon Norge og Doga.
A-lab har nylig åpnet kontor i Paris og har den siste tiden stått på terskelen til et gjennombrudd blant annet på grunn av denne satsingen, forklarer Oftedal.
– Vi er på et vippepunkt i Paris og har i det siste kommet på andreplass i flere konkurranser. Samtidig har vi fått invitasjon til å lage denne utstillingen ved Galerie d’Architecture, som stiller ut ett internasjonalt arkitektkontor hver måned. Jeg tror det bare er Code og Reiulf Ramstad arkitekter som har vært stilt ut her før oss, så det er stort for oss.
A-lab har i dag et lite kontor i Paris, samt kontorer i Alvór (Portugal) og Silkeborg (Danmark).
Prosessen viktigst
A-labs franske assosierte partner, Frederic Bachmann, er ansvarlig for Frankrike-satsingen. Han forklarer at det er flere ting ved A-labs arbeid som gjør galleriet har valgt akkurat dem og at de svarer med å vise prosesser:
– Franskmennene er interessert i hvordan vi jobber, særlig med tanke på forholdet mellom private utviklere og planmyndigheter. I Frankrike er det myndighetene som foreslår grep for utviklingstomter, mens utbyggerne bare svarer på det som kommer ovenfra. Vi ønsker å vise hvorfor «det bygde» rundt oss ser ut som det gjør, sier Bachmann i en uttalelse fra kontoret.
Han blir supplert av sin kollega og kurator Tina Lam, som allerede er på plass i Paris.
– Som kontor jobber vi ofte ofte med ting som ikke nødvendigvis leses som arkitektur, men som påvirker opplevelsen av sted og rom. Her trekker vi blant annet frem arbeidet med bygulv og forbindelser utover gitt oppdragstomt. Arkitektur er så mye mer enn vegger og tak, sier Lam i en uttalelse.

Oslo-tilliten
Julie Sjøwall Oftedal forteller at A-lab har ønsket å benytte anledningen til å løfte frem Oslo og sette kontorets utvikling i et større perspektiv. Parallelt med A-labs historie i utstillingen vises derfor også en tidslinje for Oslo, som forklarer hvordan byens utvikling er et resultat av både Fjordbyplanen og byens strategier for fortetting.
– Jeg tror det er viktig å vise både det norske og det franske publikummet hvordan disse strategiene har overlevd politiske skifter og blitt foredlet over tid. Høy grad av tillit og lav grad av korrupsjon er viktige premisser for å lykkes i det offentlig-private samarbeidet. Derfor har vi også inkludert en modell av Lars Rambergs TILLIT-verk på Økern, sier Oftedal.
Seminar om Oslo og Paris
I forbindelse med utstillingsåpningen har A-lab også fått muligheten til å arrangere en panelsamtale i kompetansesenteret Pavillon de l’Arsenal, som er en sentral premissgiver i Paris’ byutvikling. Temaet blir hva Oslo og Paris kan lære av hverandre i et bærekraftperspektiv. Oslo-byrådet sender byrådssekretær for næring, Mansoor Hussain (Ap), til å delta i panelet.
– I samarbeid med Oslo Metropolitan Area (OMA) og har vi fått på plass et panel av helt sentrale byutviklingseksperter fra Paris, som møter representanter for Oslo. Vi skal drøfte 15-minutters-byen og de to byenes bærekraftstrategier for å forsøke å belyse hva som er overførbart og hvorvidt våre respektive hovedsteder er klar for fremtiden, sier Oftedal.
Redder fjorden
Det siste og nyeste prosjektet som stilles ut i Paris er A-labs bidrag til parallelloppdraget for Grønlikaia – et oppdrag som avgjøres i disse dager. Oftedal kaller dette deres «statement for fremtiden».
– Vi sier i det svaret at det ikke bare er viktig å bevare de blågrønne strukturene og livet i Oslofjorden, men at vi også skal gjenopprette fjordens helse. Gjennom prosjektet gjør vi hele økosystemet vi bygger i, inkludert oss mennesker til likeverdige deler av det. Landskapet vi skaper inkluderer også livet under vann. Dette er et radikalt grep som legges merke til – også fordi det krever avgjørende bruk av et veldig bredt tverrfaglig team, sier Oftedal som også vil få med at Oslo kommune har gitt støtte til arrangementet, og at den norske ambassaden arrangerer nettverkslunsj i forbindelse med åpningen.
Oslo neste
– Hva betyr det for A-lab å bli invitert til å lage denne utstillingen?
– Det tok tid før jeg skjønte slagkraften i dette. At kommunen sender en byrådssekretær sier hvor viktig de synes dette er, de mener det er god profilering av Oslo. Det er også stor stas at OMA har arrangert studietur til Paris i forbindelse med åpningen. Nå håper jeg at vi skal få satt utstillingen opp igjen i Oslo i neste omgang, så flere Oslo-boere kan få se utstillingen uten å måtte fly til Paris.
A-labs Paris-utstilling «Between The Blue And The Green - Reconnecting Oslo» stilles ut på La galerie d’architecture i Paris fra 1. - 25. februar. For mer informasjon se her.