50 år feires med lyshus
50-årsjubileet for Sverre Fehns paviljong angir tematikken for årets fellesnordiske utstilling på Venezia-biennalen.

Lys, materiale, struktur, rom, natur og atmosfære. Med disse ordene beskriver kurator Peter MacKeith Fehns paviljong. Han mener den representerer «det nordiske hjem».
MacKeith legger sin beskrivelse av Fehns paviljong til grunn for årets utstilling, som har fått tittelen Light-Houses.
33 arkitekter bidrar
I år er det finnene som har ansvaret for utstillingen i den nordiske paviljongen, som huser Finland, Sverige og Norge. Kurator Peter MacKeith er tilknyttet Sam Fox School of Design & Visual Art.
Som bidragsytere til utstillingen har Finland invitert 33 arkitekter og arkitektkontorer fra de tre landene. De er blitt bedt om å ta utgangspunkt i en rekke temaer: nordisk identitet, urban vekst, energibruk, bærekraft, helse, velvære, den økonomiske krisen og jordens knappe ressurser.
Miniatyrhus
Blant bidragsyterne finner vi både kjente og mindre kjente kontorer. Arkitektene har fått i oppdrag å designe og bygge hvert sitt miniatyrhus. Disse skal være konseptuelle hus som forholder seg til de gitte temaene i til til å uttrykke noe typisk for det aktuelle kontoret.
I utsillingen vil husene organiseres i klynger som små byer av lyshus, gruppert etter likhetstrekk og tematikk. Miniatyrbyene er ment å representere et nordisk fellesskap og samtidig vise et mangfold av stemmer i den nordiske arkitekturen.
Lyshusene skal stå på podier som den finske arkitekten Juhani Pallasmaa skal tegne. Pallasmaa var venn og kollega av Fehn.
Berre ser fram mot avklarte ansvarsforhold
Arkitektnytt har bedt Nina Berre, direktør for Nasjonalmuseet – Arkitektur, om en kommentar til det kuratoriske grepet og nivået på årets utstilling. I tillegg ville vi gjerne vite hvordan samarbeidet med Finland har utviklet seg etter hennes uttrykte bekymring i mai måned.
Dette er hennes kommentar:
«Vi gjør nå alt vi kan for å få til en så bra utstilling som mulig innenfor de rammene og forutsetningene som finnes. For de norske deltagerne arrangerer vi en workshop neste uke på Arkitekturmuseet i samarbeid med kurator Peter MacKeith. Utstillingens suksess avhenger i stor grad av deltagernes bidrag, og jeg håper de inviterte norske arkitektene kan få fram fine ting i løpet av kort tid og med små ressurser. Vi på Arkitekturmuseet ser fram mot 2014 når ansvarsforholdene er avklarte og rammene for utstillingsarbeidet er tydelige og mer generøse.»
De norske deltakerne
Atelier Oslo
Brendeland & Kristoffersen Arkitekter AS
Fantastic Norway
Haugen / Zohar Arkitekter
Helen & Hard AS
Jarmund / Vigsnæs Arkitekter
Manthey Kula
Reiulf Ramstad Arkitekter AS
Rintala Eggertson Arkitekter
Space Group
TYIN Tegnestue
De finske deltakerne
ALA Architects
Anttinen Oiva Architects
Avanto Architects Ltd
Lundén Wikar Österlund
Hollmen Reuter Sandman Architects
JKMM Architects
K2S Architects Ltd
Lassila Hirvilammi architects
NOW (Toivonen Tsuboi)
Sanaksenaho Architects Ltd
Verstas Architects
De svenske deltakerne
Arkitektstudio Widjedal Racki AB
Elding Oscarson
General Architecture
happyspace
In Praise of Shadows Arkitektur AB
Kjellander + Sjöberg Architects
Marge Arkitekter AB
(nod) Combine
Nordmark & Nordmark arkitekter AB
petra gipp arkitektur AB
Tham & Videgård