430 000 bortkastede arkitekttimer?
På tampen av forrige uke ble de rekordmange 1715 forslagene til et nytt Guggenheim Helsinki presentert. Konkurransen er kontroversiell, og motkonkurransen Next Helsinki er lansert.

Kontroversene rundt Guggenheim Helsinki har slett ikke satt noen stopper for arkitektenes vilje til å kaste seg på konkurransen: 1715 innsendte forslag tikket inn før fristen var ute, det høyeste noensinne. Til sammenlikning hadde Operaen i Oslo 250 forslag, det nye Nasjonalmuseet 237, mens Alexandria-biblioteket hadde 523.
En slags fornøyelse
Å studere konkurranseforslagene er i utgangspunktet en fornøyelse. Dette er et kuriositetskabinett av enorme proporsjoner som én gang for alle gjør slutt på spekulasjonene om signalbyggets død. Her lever nemlig det spektakulære i beste velgående: Pompøse variasjoner over isfjell, pyramider, båter (og ubåter), Hadid/Schumacherform, samt en mengde variasjoner over Gehrys Bilbao og Utzons Sydney-opera. Mye er til å le av, en del til å gråte av, og noe ser selvfølgelig både sobert og seriøst ut.
Men fornøyelsen får definitivt en bismak om man begynner å regne litt. La oss si at konkurransematerialet krever et sted mellom 100-800 timer per prosjekt. Setter vi et lavt estimat på 250 timer, er vi oppe i 430 000 timer. Anslår vi for ordens skyld en timepris på 950 kroner, er vi oppe i 408 millioner norske kroner.
Svimlende summer
Dette er svimlende summer, og det blir umulig å ikke spørre seg hva denne arkitektoniske kraftanstrengelsen kunne vært kanalisert inn i av annen relevant arkitektonisk research. Og hvem som kunne nytt bedre av dette enn at Guggenheim får servert et så enormt gratisarbeid på sølvfat.
Den verdensomspennende museumskjeden Guggenheim er blitt kritisert for å være en fremmed organisme som invaderer byer med egen agenda, samtidig som den mottar finansering fra vertsbyen og vertslandet. Dette har vært ett av ankepunktene for de mange protestene som har dukket opp i Helsinki.
Alternativ konkurranse
Derfor har gruppa Next Helsinki lansert en alternativ konkurranse, med utgangspunktet: «Hva om det fantes realistiske alternativer til luksusmerkevarebyggingen, monokulturen, top-down beslutningsprosesser og privatiseringen av fellesgoder?»
Med en jury bestående av blant andre Michael Sorkin, Juhani Pallasmaa og Neil Spiller, er de ute etter en annen løsning på hva Helsinki trenger. De skriver i utlysningen:
«Nå har Guggenheim Foundation lansert en arkitektkonkurranse på en av Helsinkis mest verdifulle og tiltalende tomter for en ny Guggenheim-bygning. Man håper på en transformasjon liknende «miraklet» i Spania (Guggenheim Bilbao, red. anm). Helsinki by er fristet til å bruke flere hundre millioner euro av offentlige midler for å få tilgang til fordelene av å markedsføre byen under andres merkevare. Er dette virkelig den beste bruken av tomten og skattepengene?»
Istedenfor håper Next Helsinki at byen skal utvikles som et «mer tilgjengelig, rettferdig, bærekraftig og vakkert sted.» Konkurransen har innlevering 2. mars 2015. Mer om konkurransen finner du her: http://www.nexthelsinki.org
Zeitgeist
Det er i hvert fall liten tvil om at konkurransen blir et funn for fremtidens historikere som skal studere zeitgeisten i 2010-erne, og hvordan man tenkte rundt både design og ressursbruk. Se forslagene her: http://designguggenheimhelsinki.org/stageonegallery/view/