Nyheter

«Arkitekturhuset» i gammelt renseanlegg?

– Dette kan gå fort, sier Kim Skaara. I går la han frem en mulighetsstudie for Forsvarsbygg: OAF og NAL vurderer å bygge om det gamle renseanlegget på Akerhus Festning til «Arkitekturhuset».

Mulighetsstudien for «Arkitekturhuset» på Akershus Festning setter fart i planene om relokalisering for OAF og NAL. De andre eiendommene som vurderes skal presenteres i august. Illustrasjon: NAL og OAFs prosjektgruppe for «Arkitekturhuset»

Seks aktører er interessert i å utvikle det gamle renseanlegget på Akershus Festning. Blant dem er Oslo arkitektforening og Norske arkitekters landsforbund. Gjennom sin prosjektgruppe presenterte de i går en visualisert mulighetsstudie overfor Forsvarsbygg. Dette er det første av flere eiendommer som skal utredes som mulig relokalisering av NAL og OAF i det som foreløpig kalles «Arkitekturhuset».

 

­– Arkitektonisk kan denne bygningen passe som hånd i hanske for vårt romprogram, sier arkitekt Kim Skaara, som er representant for OAF i prosjektgruppen. – Bakkeplanet har en 120 meter lang fasade som kan virke utadvendt og innbydende med mange vinduer og et stort, sentrert inngangsparti. Under bakken ser vi for oss at man kan lage store lysgårder som sikrer dagslys til kontorene.

 

– Tidligere har det vært flagget at man vil at «Arkitekturhuset» skal være publikumsorientert og ligge mer sentralt enn det Arkitektenes Hus i Josefines gate gjør i dag?


– Beliggenheten til renseanlegget er sentral, og vi tror dette området kommer til å bli viktigere etter hvert som kvadraturen nå skal utvikles og det planlegges fjordtrikk til Vippetangen. Forsvarsbyggs øvrige bygninger i området vil også gjøres mer tilgjengelige for publikum fremover. Vi har tro på dette som et område med fremtidig vekst. Dessuten ville det en fordel for oss at Nasjonalmuseet Arkitektur ligger like ved, sier arkitekten.

 

Flere alternativer vurderes parallelt

 

Forsvarsbygg hadde tilbudsfrist for interessenter 2. mai. Det er grunnen til at renseanlegget er det første alternativet som utredes som et mulig lokale for «Arkitekturhuset». OAF og NAL vurderer flere andre eiendommer i Oslo parallelt. De ulike mulighetene skal presenteres samlet i august. Skaara forteller at OAF og NAL er på leting etter lokaler på mellom 2500 og 4500 kvadratmeter, og de aktuelle lokalene til Forsvarsbygg er på 4500 kvadratmeter.

 

– Er renseanlegget økonomisk innen rekkevidde?

 

– Vi har en egenkapital på rundt 50 millioner kroner i bygningen i Josefines gate. Men det er klart at renseanlegget vil være en kostbar løsning. Vi har ikke gitt Forsvarsbygg noe konkret tilbud på leiesum så langt. Det ville eventuelt dreie seg om en såkalt «bare house»-avtale, hvor vi leier over lang tid, for eksempel 50 år, mot at vi selv bygger om lokalene etter våre behov. Her ser vi to mulige hindre: For det første må leiesummen være nærmest symbolsk for at dette skal være innenfor rekkevidde for oss. For det andre har vi satt krav om at bygget må være tett hvis før vi tar fatt på en eventuell innredning og ombygging. Nå drypper det overalt, sier Skaara.

 

OAF-eren forteller at det også kan være aktuelt å slå seg sammen med en av de andre interessentene, siden lokalene så store i forhold til aktuelt romprogram for Arkitekturens Hus.

 

– Pushwagner kunne for eksempel være en mulig samarbeidspartner.

 

– Kun en mulighetsstudie

 

Skaara understreker  at forslaget som er lagt frem for Forsvarsbygg kun er en visualisering av en mulighet, ikke noe bindende verken når det gjelder form eller funksjon. Det er Skaara arkitekter som har gjort mulighetsstudien på oppdrag fra prosjektgruppen for «Arkitekturhuset».

 

– Hvem vil eventuelt få oppdraget med å tegne dette?


– Hvis Forsvarsbygg bestemmer seg for å gå inn for vårt forslag, blir det snakk om et direkteoppdrag, siden vi ikke får tid til noen konkurranse, sier Skaara. – Forsvarsbygg har sagt at de vil bestemme seg innen 1. september, så da må vi eventuelt bare hive oss rundt. Det blir opp til NAL og OAFs prosjektgruppe hvem som skal gjøre et slikt forprosjekt. Men som sagt er det uansett flere andre aktuelle eiendommer som skal utredes parallelt. Det er også fortsatt åpent om vi skal eie eller leie.

 

Renseanlegget på Akershus ble bygget i 1938-1940 og har stått tomt siden 1979. Utlysningen fra Forsvarsbygg tilsier at de ønsker kulturrelatert aktivitet der for å øke publikumstilstrømningen til området.

 

Her er de seks forslagene:

1. Arkitekturens Hus

2. Håndtverk senteret i Kongens gate

3. Norges Svømmeforbund
4. Festningen Kino
5. Kulturcluster (Aspelin Ramm-gruppen)
6. Pushwagner museum