Lyden av arkitektur
Fra papirutgaven Arkitektnytt 03/2018

Flere podkaster:
• On the Grid
• AIA Podnet
• After the Jump
• Architecture NBN
• The Architecture Happy Hour
• 10PH - den gang og nu
Podkast er et lydprogram med alt fra fire til 90 minutters varighet som gjerne leverer kunnskap og underholdning i en lett tilgjengelig innpakning, gjennom intervjuer, anekdoter og gode historier, ofte tilsatt musikk som kler tema og tidskoloritt.
Setter du sammen podkaster etter egne interesser, kan du nærmest skreddersy din egen, personlige radiokanal, du kan holde deg oppdatert om hva som rører seg i samfunnet og få inspirasjon til gode samtaleemner i hverdagen.
Podkast kan lyttes til når man er på trikk, tog eller i bil, på tur eller hjemme og er lett tilgjengelig for alle som eier en smarttelefon. For mange av dem som tilbringer mye tid foran en skjerm, er lydformatet en tiltrekkende avveksling. En ypperlig fordel med lydformatet er at vi kan lage våre egne bilder, fantasien får spillerom, og du kan reise i din egen forestillingsverden.
Ikke overraskende kommer mange av de gode podkastene fra USA. Amerikanerne har lang historie i å lage underholdning, er gode på å blande småprat og fakta og bygge opp programmer med driv som vekker nysgjerrighet i lytteren.
Men hvem som helst kan lage podkast fra sin egen stue på ti minutter, ifølge nettkonsulent Kjetil Fyllingen. Mange lager en- eller tomanns-podcaster med temaer som humor og livsstil. I andre enden av skalaen er podkaster fra erfarne mediehus, med store ressurser og research-grupper. Flere radioprogram og aviser produserer sin egen podkast, som NRKs «Ekko», Aftenpostens «Aftenpodden» eller VGs «Uløst».
Vi har gjort jobben med å lete rundt i podkast-verdenen litt enklere for deg ved å lytte oss gjennom podkaster og har satt sammen et utvalg til deg som er opptatt av arkitektur, design og byutvikling.
01. Design Matters
Podkasten kaller seg «verdens første podkast om design». Debbie Millman har i 13 år profilert industriledende grafiske designere, kunstnere, skribenter og lærere. Podkasten, som produseres
av radiokanal og webside Design Observer, inneholder samtaler med mennesker som Brené Brown og Simon Sinek, egnet for å gi innsikt i kunstnernes bakgrunn, liv og virke. Marina Abramović er gjest i episoden fra desember 2017. Hun forteller om sin krevende barndom, om performance-kunst, om angst, intuisjon og magefølelse. Siden 2005 har Debbie Millman laget over 293 episoder og det bør derfor være mulig å finne en som interesserer akkurat deg!
02 . 99% invisible
Programleder Roman Mars er vert for denne uavhengige podkasten. Mekanismer som påvirker livene våre og fenomener til å undre seg over og bli klokere av, blir til underholdende episoder. Han dekker et spekter fra arkitektur og samfunn til historie og evolusjon. I episoden «The Age of the Algorithm» snakker han om betydningen av en algoritme. Hva har egentlig algoritmer med livet mitt å gjøre - og hvorfor er det så viktig at disse lages og brukes med omhu? Algoritmen som valgte ut hvilken passasjer som måtte forlate det overbookete amerikanske passasjerflyet i april 2017, hadde neppe forutsett alle konsekvensene! Når programlederne i episoden «The Finnish Experiment» spør om borgerlønn kan få flere folk
ut i arbeid, vekkes nysgjerrigheten. I episoden «La Sagrada Familia» får vi historien bak det berømte byggverket og svar på hva som var Le Corbusier og Alvar Aalto sin rolle i saken.
03. The Observatory
Grunnleggerne av Design Observer, Jessica Helfand og Michael Bierut, har startet egen podkast og dykker inn i globale temaer som kryptovaluta, ebola og demokrati. I episode 69 «Fixes and Facelifts» snakker de om hvordan det amerikanske demokratiet kan hjelpes, om Union Jack, om å være nysgjerrig og om hvordan ideer har det med å bli klekket ut samtidig. Protestene mot Snøhettas ombygging av Philip Johnsons skyskraper er et eksempel på hvordan bevaringshensyn og fremtidstro kan komme i konflikt med hverandre. Og er det virkelig mulig å designe for evigheten?

04. +KOTE
+KOTE er noe så sjeldent som en norsk podkast om arkitektur, by og samfunn. Podkasten er laget for meningsytringer, fag, debatt og formidling av kunnskap om våre nære fysiske omgivelser. Podkasten har en faglig profil og gir innblikk i viktige og reelle problemstillinger som berører oss mer direkte her hjemme. Vi hører alt fra debatter om Tøyen til radioserien «Mennesket og makten». Podkasten springer ut fra magasinet +KOTE som er et relativt nytt, uavhengig arkitekturtidsskrift drevet av studenter og nyutdannede arkitekter.
05. DnA – Design and Architecture
Fra radiostasjonen i Los Angeles KCRW, snakker Frances Anderton med designere, brukere og kritikere om det siste innen produkter, trender, arkitektur, hendelser. Podkasten er knyttet opp til tema i Los Angeles og omegn. Flere av episodene er korte 4 minutters miniatyrepisoder som smakebit på de lengre episodene. I «Skirball Fire threatens Getty Center» får du vite hvorfor Getty senteret gikk fri av brannen som herjet i California i desember 2017 og geitenes rolle for å forhindre brannspredningen. Ønsker du mer om branntemaet kan du i oppfølgeren «Designing in the fire zone, LACMA’s bridge» (Los Angeles County Museum of Art) høre om vi kan designe oss ut av farene på en bærekraftig måte.
06. Clever
Designer Amy Devers og webmagasinet Design Milk’s Jaime Derringer snakker med designere og arkitekter som former omgivelsene våre.
Designerne forteller om sitt forhold til eget yrke, men også om hvem de er som mennesker, hvordan oppveksten har formet dem og om deres holdninger til livet generelt. Mottoet deres er at design, i den engelske betydningen av ordet, er universelt og omgir oss overalt.
En av designerne er Tina Roth Eisenberg, som er en sveitsisk designer bosatt i New York og skaperen av «Creative Mornings» med forelesninger, frokost og kaffe, som et møtested for kreative mennesker før arbeidsdagen starter.
Og om du lurer på hvorfor arkitekten bak Det jødiske museet i Berlin, Daniel Libeskind, valgte å bli arkitekt, hvordan hans historie har formet arkitekturen hans, og hvilket instrument han spiller, lytt til episoden fra 7. februar 2017.
07. Archispeak
Lurer du på hva som er den heteste tekst-fonten akkurat nå, hvordan konsulentene påvirker prosjektet og arkitektens hverdag, og hva kaffe kan bety for en arkitekt? I episode #65 Coffee Talk, sendt fra den amerikanske vestkysten, går man tettere inn på hverdagen i et arkitektliv, og både unge og erfarne arkitekter kan kjenne seg igjen i temaene som tas opp i uformelle, humoristiske samtaler mellom programlederne Evan Troxel, Neal Pann og Cormac Phalen.
08. Art, Design & Architecture,Ted Wells, Living: Simple
«Arkitektur og design kan gjør livet ditt bedre –eller verre.» Arkitekturhistoriker, forfatter, designer og kurator Ted Wells utforsker hva vi kan lære av spesifikke, berømte arkitekter og designere og bygninger og objekter de har skapt. I episoden «Cheap and Thin – Richard Neutra and Frank Lloyd Wright» forteller Richard Neutras sønn om forholdet mellom sin far og Frank Lloyd Wright og om innflytelsen på hverandres liv.
09. The Urbanist
Denne podkasten retter seg mot dem som er interessert i utvikling av byene våre, sammenhenger, trafikk, migrasjon og fremtidsplanlegging sett i et globalt perspektiv. Programlederne rapporterer fra Finland, Sveits og Tyskland og flere land og ser ut til å ha et stort journalistisk team, som driver research og lager essays og reportasjer. Podkasten sender via The Monocle’s radiostasjon i London.
10. About buildings+cities
Luke Jones og George Gingell snakker om arkitektur, bygninger og byer fra fortid til i dag og dekker et bredt historisk spekter. De dykker innom teknologi, film, fiksjon, komedie, tegning og den tenkte fremtiden. I episoden «Growing up Swiss» er Charles-Édouard Jeanneret – også kjent som Le Corbusier – samtaleemne.
Hovedpersonen i Ayn Rands «The Fountainhead», Howard Roark, dukker opp i episode 13. Lydklippene fra filmen og opplesning fra boka minner om en annen tid og gir deg mulighet til å reflektere over stereotypier, det komplekse samfunnet, roller, hvorfor boken ble til, og arkitektur generelt.
11. The business of Architecture
Har du lyst på ubegrenset betalt ferie og fleksitid? Drømmer du om å starte eget kontor? Her kan du finne strategier, tips og hemmeligheter for å lage en morsom, fleksibel og lønnsom arkitektpraksis. Sjekk ut om tipsene er universelle eller skreddersydde for amerikanske arkitekter.
Kilder:
• http://www.edisonresearch.com/...
• http://www.convinceandconvert.com/podcast-
research/the-11-critical-podcast-statistics-of-2017/
• https://www.vl.no/tro24/slik-l...
• Podkastenes egne hjemmesider
