Arrangementer

Hyvää iltaa! Venezia!

Finske Eero Lundén er valgt til å representere Norden under biennalen i Venezia. I samspill mellom mennesker og natur.

Den nordiske paviljongen i Venezia ble tegnet av Sverre Fehn i 1962. Foto: Ingebjørg Semb

Det er Finlands tur til å representere de nordiske landene under biennalen i Venezia, som åpner den 26. mai. Valget av utstiller har falt på Eero Lundén (Lundén Architecture Company) og deres forslag «Another Generosity», som vil undersøke forholdet mellom naturen og bygde omgivelser. «Å utforske nye måter å produsere bygninger på, som legger vekt på det fintfølende og ofte usynlige samspillet mellom menneskeskapte og naturlige miljøer,» heter det i vinnerforslaget.

Det er Nasjonalmuseet - Arkitektur som er Norges stemme i det nordiske samarbeidet med finske Arkkitehtuurimuseo og svenske ArkDes, og som er vertskap i den nordiske paviljongen, tegnet av Sverre Fehn i 1962. Lundéns installasjonen i 2018 bygger videre på Fehns ideer, og skal gi besøkerne en distinkt opplevelse og å skape en arena for møter og dialog gjennom hele utstillingsperioden.

Avdelingsdirektør ved Nasjonalmuseet - Arkitektur er glad for styrket, nordisk samarbeid. Arkivfoto

Umiddelbar støtte

Avdelingsdirektør for arkitektur ved Nasjonalmuseet, Nina Berre, er godt fornøyd med valget av Lundén Architecture Company, og sier at det finske forslaget fikk umiddelbar støtte hos det nordiske kollegiet.

– Det som umiddelbart appellerte til oss var Lundéns helhetlige tanker om et opplevelsesbasert konsept som tar i bruk paviljongen og Fehns arkitektur. Et konsept som gjør noe overraskende og nytt, samtidig som det peker tilbake i tid. Det kan faktisk minne om Fehns forslag til en pustende ballongpaviljong i Osaka i 1970, og som Fehn er Lundén opptatt av nye byggemetoder som både vil fornye arkitekturen og begeistre publikum, forteller hun.

Temavalg

Det er det irske arkitektkontoret Grafton som er hovedkuratorer i Venezia denne gangen. Temaet er «Freespace».  

– I hvilken grad kan det nordiske bidraget knyttes opp til Graftons kuratering? Er det et tema som kan passe inn i helheten?  

– Så absolutt. Problemet tidligere har ofte vært at hovedkuratorene kommer opp med et tema i seneste laget, men i år har Eero greid å respondere på hovedtemaet raskt. «Freespace» kan tolkes som et åpent tema, men det finnes flere referanser til hovedkuratorenes beskrivelser i Eeros konsept om møterom og dialogpunkter og til hans argumenter om at vi er nødt til å tenke nytt på hvordan vi også rent teknisk bygger i framtida.

Lundéns installasjon skal skape en arena for møter og dialog gjennom hele utstillingsperioden. Foto: Ingebjørg Semb

Økt nordisk samarbeid

«Et revitalisert samarbeid mellom de tre museene,» skriver Arkkitehtuurimuseo, ArkDes og Nasjonalmuseet – Arkitektur i en pressemelding om årets biennalesamarbeid, og Berre mener det borger bra for økt nordisk samarbeid, også utenfor messeområdet i Venezia.  

– Jeg opplever en helt ny energi i samarbeidet mellom oss tre, der både ambisjonsnivå og interesse er ytterligere styrket. Da jeg begynte i 2010 var det et vanskeligere klima, men det har utviklet seg i positiv retning. Utnevnelsen av Kieran Long som ny direktør ved Arkdes i fjor er en viktig del av dette, han vil virkelig noe med biennalen og arbeider for et sterkere nordisk samarbeid. Noe som igjen kan være bra, for eksempel for Triennalen her i Oslo.

Kritikk, takk 

– Både den nordiske paviljongen og biennalen i Venezia har, ikke unaturlig, fått kritikk. Hvorfor er det så viktig med nordisk tilstedeværelse i Venezia?  

– Selve paviljongen er unik, både kulturhistorisk og arkitektonisk, og den har vært med på å bygge en nordisk merkevare. Det er noe flott ved at paviljongen er eid av Finland, Sverige og Norge i felleskap og at vi stiller ut ett felles nordisk prosjekt. De siste årene har vist fram potensialet i dette, utstillingene har mottatt priser og oppnådd gode anmeldelser. I 2014 brukte vi det overordnete tema til å sette i gang et forskningsprosjekt som resulterte i internasjonalt samarbeid, konferanser, publikasjoner og artikler. For oss som museer er den nordiske paviljongen og biennalen i Venezia både et sted til å vise fram de mest spennende ideene fra Norden, og en anledning til å få delta i den internasjonale dialogen om arkitektur, avslutter Berre.

La Biennale di Venezia åpner 26. mai og står fram til 25. november, 2018.