Interiørarkitektur

Bymøbler for likhet og demokrati

Norsk møbelprodusent skal møblere Times Square i New York. – Vi ønsker å være ambassadører for en byutvikling preget av likhet, allemannsrett og demokrati, sier administrerende direktør Jan Christian Vestre.

Fra papirutgaven Arkitektnytt 09/2018
Vestres testmøbler på Times Square har nå overlevd ett år med tøff bruk. April-Go-serien har vist seg robust nok til å tåle amerikansk utebruk. Foto: Vestre Foto: Vestre

Møbelprodusenten har et ønske om å bringe nordisk design ut i verden og lykkes med det. På Times Square skal flyttbare Vestre-møbler settes ut i området fra 42-47th Street. Firmaet ble introdusert til prosjektet gjennom arkitektkontoret Snøhetta, som har arbeidet med Times Square siden 2007.   

– 370 000 mennesker er innom Times Square i løpet av en dag, det betyr at de møblene som benyttes, må møte tøffe krav til slitestyrke.

Vi har gjennomført et lite testprosjekt, og møblene som ble plassert ut på Times Square har nå overlevd ett år med tøff bruk. Vi har bevist at de er robuste nok til å tåle denne bruken, forteller Jan Christian Vestre.

Møbelserien heter April-Go og er laget med tanke på prosjektet i New York. Designere er Espen Voll, Michael Olofsson og Tore Borgersen.

Demokratisk byromutvikling

Vestre har en overordnet målsetting om å bidra til demokratisk byromutvikling.

– Vi har en grunnleggende sosial hensikt, og det er å føre folk sammen. Vi ønsker å skape sosial interaksjon mellom mennesker. Byrommene er en felles arena der de demokratiske møtene finner sted, fortsetter Vestre.

Han synes det er uheldig med utemøbler som utelukker mennesker fra parker og byrom. Han mener den type møblering og design av uterom er mer utbredt i resten av Europa, der benker og møbler utstyres med pigger eller har en form og et design som hindrer at hjemløse får anledning til å sove eller hvile i offentlige rom.

– Vestre ønsker å være ambassadør for en byutvikling preget av likhet, allemannsrett og demokrati, sier Vestre.

– Vi erkjenner at produktene ikke bare skal se bra ut, men at vi skal skape sosiale byrom, sier Jan Christian Vestre (t.v), som sammen med møbeldesigner MNIL Atle Tveit ser på prototypen til benken Air på fabrikkbesøk i Sverige. Foto Vestre
– Det er en fin demokratisk tanke at byrommet er møblert med sittegrupper slik at du kan ta med deg medbrakt matpakke, synes Jan Christian Vestre. Aker brygge er preget av møbeldesigner MNIL Atle Tveit og Lars Tornøes karakteristiske design. Foto: Vestre

Ambassadør for positiv byutvikling

Han trekker også frem prosjektet på Aker brygge der Link landskap har vært ansvarlig for prosjekteringen. Det er møbeldesigner MNIL Atle Tveit og Lars Tornøe som har signert designet.

– Aker brygge er møblert med sittegrupper slik at folk kan ta med egen mat uten å måtte handle hos restaurantene. Det er noe grunnleggende demokratisk med denne møbleringen. I Europa og i resten av verden er ikke dette selvsagte valg, understreker Vestre.

Årets produsent

Vestre forklarer hvordan utemøbler kan være fleksible i bruk, og hvordan samme møbel kan brukes i ulike situasjoner.

– Man oppnår forskjellig sosial effekt med samme møbel plassert ut i byrommet på ulike måter. Landskapsarkitektene prosjekterer uterommene og har en bevist holdning til hvordan mennesker oppfører seg i byrommet, hvordan interaksjonen er, og hvordan adferden endres ved spesifikk møblering, sier Vestres administrerende direktør.

Han trives godt i samarbeid med møbeldesignere og landskapsarkitekter. De fleste møblene til Vestre er en del av en serie, samme design benyttes på benk med og uten rygg, på bord og flere andre typer møbler. Slik kan samme design benyttes på større områder med differensiert bruk. Hvordan en plass er forventet brukt, stiller spesifikke krav til møbleringen.

– Innerst på Aker brygge er det benyttet benker uten rygg som innbyr til venting i en kortere periode til båten eller trikken har avgang. Lenger ute på Aker brygge finner du liggebenker der du kan slappe av i timevis. Bruk og møblering henger nøye sammen, forklarer Jan Christian Vestre, som fornøyd kan bekrefte at Vestre nylig vant Bo Bedres pris i klassen «Årets produsent».

Aker brygge

Møbeldesigner MNIL Atle Tveit har samarbeidet mye med Vestre og er enig i at gode møbleringsløsninger er med på å skape brukervennlige offentlige rom.

– Gode offentlige rom gjør at vi bruker uterommet mer, og at folk føler at de kan oppholde seg over lengre tid i byrommet. I byen vil butikker, kafeer, serviceanlegg og utemøbler være med å bidra til å skape liv og trivsel. For min egen del ser jeg Aker brygge som et veldig godt eksempel på hva god utemøblering kan gjøre med et område for å tilføre kvalitet. Folk setter seg ned og blir værende i større grad enn før oppgraderingen som var ferdig i 2015. Ved skur 13 på Filipstad er det alltid et yrende liv med treningsapparater, skate-områder og folk som treffes og slapper av på solbenkene hele dagen. Utemøblene blir et naturlig samlingspunkt, de er aldri ledige, det er naturligvis herlig å se, avslutter Tveit, som er travelt opptatt med nye spennende prosjekter.