Nyhet

Vil nedskalere Regjeringskvartalet

Senterpartiet vil droppe to bygg i det planlagte Regjeringskvartalet. Nå varsler de kamp i Stortinget.


Høyblokken er midtpunktet i regjeringskvartalet, og representerer gjenoppbyggingen etter krigen. På den ene siden representerer G-blokken fra 1906 unionsoppløsningen. På den andre siden vil den nye A-blokken representere det moderne Norge, skriver Statbygg på sine hjemmesider. Illustrasjon: Statsbygg/Team Urbis

– Det er galskap å bruke 36 milliarder kroner på nye kontorlokaler i Oslo sentrum, når vi ser de enorme behovene vi har rundt i landet, sa SP-leder Trygve Slagsvold Vedum til Aftenposten da den nye prislappen for nytt regjeringskvartal ble kjent i forrige uke. 

Neste onsdag skal kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) møte Stortinget for å svare på spørsmål om planene, blant annet på hvordan kostnadene fordeler seg på de ulike delene av prosjektet.

Det nye regjeringskvartalet skal ifølge planen stå ferdig i 2029 og prosjektet er delt inn i tre følgende byggetrinn. Illustrasjon: Statsbygg/Team Urbis

Nedskalering

Senterpartiets Marit Arnstad vil også legge frem et forslag om nedskalering av kvartalet. 

– Ingen regjering, uansett farge, vil kunne leve med å ha bygget et nytt regjeringskvartal til 36 milliarder. Det er altfor mye, sier Arnstad til Aftenposten i dag.

Til samme avis foreslår Arnstad konkret å stoppe planene for A-blokka, der Y-blokka stod, og den planlagte D-blokken mellom Høyblokken og Møllergata 19. Sp-politikeren mener Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor, som er tiltenkt plass i D-blokka, fint kan fortsette sin virksomhet fra henholdsvis Victoria terrasse og Glacisgata.

Dårlig løsning for byens befolkning

Arnstad mener dessuten at D-blokka er en dårlig løsning for byens befolkning:

– D-bygget vil bli en mur ned mot Youngstorget og den østlige delen av sentrum. Det vil være uheldig for bybildet, sier hun til Aftenposten.

Første byggetrinn skal etter planen starte like etter nyttår, med forutsetning at Stortinget godkjenner planene. Første trinn er ifølge hovedstadsavisen estimert til 20,5 milliarder kroner.

Det var Team Urbis som vant konkurransen om RKV. Teamet består av Nordic – office of architecture​, Cowi, Rambøll, Ingeniør Per Rasmussen, Aas-Jakobsen, Asplan Viak, Bjørbekk & Lindheim og SLA. Illustrasjon: Statsbygg/Team Urbis

Litt av et monument

I en kommentar på NRK Ytring skriver kulturkommentator i statskanalen, Agnes Moxnes, at veldig lite tyder på at det «finnes en reklamasjonsrett for det nye regjeringskvartalet», og at Solberg-regjeringen nok vil finne politisk støtte i Stortinget, selv om det betyr en kvadratmeterpris på formidable 222 000 kroner.

«Det er dyrt, selv når man regner inn strenge og dyre sikkerhetstiltak, krevende beliggenhet, og langtidsleie av erstatningslokaler,» skriver Moxnes. 

Hun peker på at dersom regjeringskvartalet reduseres, slik Senterpartiet nå foreslår, er den eneste tomten som fortsatt kan forbli ubebygget, den som for noen måneder siden huset Y-blokka.  

«Hvis Y-tomten blir stående ubrukt, vil det bli litt av et monument over statlig planlegging,» skriver hun.