Vil kjempe for A-blokka

Gudmund Stokke er teamleder for Urbis (som består av Nordic, Haptic Architects, SLA, Bjørbekk & Lindheim, COWI, Aas-Jakobsen, Ingeniør Per Rasmussen, Rambøll, Asplan Viak, Scenario, NIKU og Norsam). Stokke fikk nyheten om seieren i konkurransen om Regjeringskvartalet knappe to timer før Arkitektnytt fikk tak i ham midt i lunsjen. En glad Nordic-sjef ringte tilbake et kvarter seinere.
– Gratulerer Gudmund Stokke, og hva føler du nå?
– Jeg føler at vi har jobbet intenst med dette siden 10. februar og at det har vært veldig mye spenning i flere faser. Men vi har ikke fått summet oss riktig ennå, det er jo bare et par timer siden, og det kom brått på.
– Åja? Det kom brått på?
– Vi visste ikke at det skulle annonseres i dag før i går kveld.
– Hva er det første dere tar tak i i morgen?
– Det som skjer nå er at vi først må ha samtaler med Statsbygg om hvordan vi skal sette i gang tidsprogrammet. Vi må nok mobilisere teamet i løpet av en fjorten dagers tid. Skisseprosjektet skal leveres første halvår 2018. Statsbygg er opptatt av at vi kommer raskt i gang.
– Dere skal flytte teamet inn i eget, nytt kontor nå?
– Ja, nede på Byporten har Statsbygg sine kontorer, og der har de innredet et areal som skal være vårt prosjektkontor.
– Har dere sjekket kontorfasilitetene?
– Ja, faktisk, hehe. Da jeg var på et av møtene, tok jeg meg en kikk, det sto åpent inn til arealet og håndverkerne gjord en siste finish tror jeg. Det er skikkelig fine kontorer, veldig fint innredet. Så det er tydelig at Statsbygg vil at dette skal fungere bra. HMS-en er upåklagelig!
Høydene skal holdes nede
– Hvordan ser du på diskusjonen om programmets voldsomme størrelse i forhold til tomta?
– Vi har vært opptatt av flere ting, men et viktig grep har vært å holde høydene nede. Reguleringsplanen tillater jo mye større høyder, men vi har funnet ut at ved å legge bebyggelsen ned i høyde, glir den bedre inn i byveven og man får bedre sol- og lysforhold i byrommene. Så det har vært vår løsning på noe av dette, at vi får større flater i etasjene gjør at vi får fleksible arealer som kan romme mange arbeidsplasser. Det er optimalt for å gi rom for aktivitetsbaserte arbeidsplasser.
– Hva forventer du av de som skal medvirke?
– Ja, det med brukerprosessen er veldig viktig. Jeg regner med at det blir en intens brukermedvirkningsprosess for å tune inn løsningene så de blir mest mulig optimale. Det blir aldri så bra resultat som når du gjør det sammen med de som vet hvor skoen trykker. Det har vært gjort et grundig arbeid med medvirkning fram til der vi er nå, og det blir spennende å fortsette den gode prosessen. Det blir samhandling også i prosjekteringsfasen, så det blir interessant å være med på.
– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for når det gjelder kvaliteter i prosjektet?
– Det elementet jeg synes er veldig viktig er det vi kaller A-blokka, som vi har lagt slik at det danner fronten mot Nygaardsvolds plass og Akersgata. Der ligger det tre hus i vårt prosjekt. Finansdepartementet fra 1905, H-blokka til Viksjø fra 1958 og vår A-blokk fra år 2025. Det skal bli tre skikkelig fine ikonbygg, og det er en viktig del av konseptet. Det er et element som kan bli til noe som er veldig positivt og særpreget, så ja, det er jeg villig til å kjempe for.
Drømmeteam
– Skal dere gjøre endringer i teamet?
– Nei, teamet er står fast, og på arkitektsiden er det jo Nordic sammen med Haptic, kontoret til min sønn. Vi har samarbeidet i mange år, så de er med og utgjør arkitektsiden. Det ville være veldig unaturlig å skifte ut noen eller bringe andre inn. Jeg kaller oss et drømmeteam, så nei, det er ikke noe tema. Alle har plukket sine beste medarbeidere.
– Hva betyr dette for kontoret, på kort sikt?
– Vi har en stor ordreportefølje allerede, så vi har vokst gradvis de siste årene og det vil vi fortsette å gjøre. Nå er vi 150 til 160 ansatte, og nå skal vi fortsette veksten.
– Hva betyr dette for kontoret, på lang sikt?
– Vi er ganske ambisiøse, vi i Nordic, egentlig. Synes jeg selv, da. Vi har jobbet i mange år med å skape en langsiktig kvalitetskultur som skal overleve gründeren, som er meg i dette tilfelle. Nordic skal være et mye bedre og større kontor om ti år enn det er i dag. Et prosjekt som dette gjør at vi lettere får tilgang på å være med konkurranser i Skandinavia og i resten av verden. Man utvider omdømmet sitt, for å si det sånn. Det er en svært viktig langsiktig effekt for oss.