Nyheter
Misnøye i Venezia:

- Vi vurderer egen norsk utstilling

VENEZIA: Årets utstilling i den nordiske paviljongen i Venezia ble i går åpnet med fyndord om fred, harmoni og nye ideer. Publikum lot ikke til å være enige i at dette var relevante stikkord for utstillingen, og heller ikke de norske samarbeidspartnerne var fornøyde.

Den nordiske utstillingen under Venezia-biennalen 2010 møter kritikk blant publikum. Foto: Grete Kristin Hennissen

Norske prosjekter som er presentert i utstillingen:

 

Den norske opera & ballett av Snøhetta arkitekter

Gurisenteret av Askim og Lantto arkitekter

Den norske paviljongen på Expo i Shanghai av Helen & Hard arkitekter

Geoparken i Stavanger av Helen & Hard arkitekter

Gudbrandsljuvet utsiktsplattform og landskapshotell av Jensen og Skodvin arkitekter

Bålplass i Trondheim  av Haugen/Zohar arkitekter

 

Den internasjonale arkitekturbiennalen i Venezia åpner offisielt for publikum søndag 29. august og varer til 21. november 2010. Les mer om biennalen på labiennale.org

– Prosessen har vært for dårlig. Vi har ikke vært informert om utviklingen underveis og

er skuffet over resultatet, sier Eva Madshus og Nina Berre fra Nasjonalmuseet – Arkitektur. – For framtidige biennaler vurderer vi nå å lage en egen norsk utstilling i tillegg til den nordiske.

 

De to innrømmer samtidig at Sverre Fehns rom er vanskelige å lage utstillinger i, både i Venezia og hjemme.

 

– Skuffende og tamt

Niels Marius Askim foran presentasjonen av Gurisenteret av Askim og Lantto  arkitekter. Foto: Grete Kristin Hennissen
Niels Marius Askim foran presentasjonen av Gurisenteret av Askim og Lantto arkitekter. Foto: Grete Kristin Hennissen

I år er det Sveriges arkitekturmuseum som er ansvarlig kurator. En lang, bølget plansjevegg er satt opp i øyehøyde langs fondveggen og den ene langveggen i det store rommet med det vakre overlyset i Sverre Fehns bygg. Her er 17 arkitektkontorer representert, med seks prosjekter fra hvert land. Ved inngangen har man satt opp en arbeidsstasjon hvor tolv andre utvalgte arkitektkontorer skal sitte og jobbe på omgang i løpet av biennalen.

 

Flere av arkitektene Arkitektnytt snakket med var skuffet over utstillingen.

 

– Bildene har dårlig oppløsning, de er for mange og for mørke, de står for tett og formidler ikke byggenes kvaliteter. Snittegninger i bitteliten målestokk blir dessuten meningsløst i presentasjonen av så store anlegg, sa Anne Sofie Fet og Niels Marius Askim, fra Askim og Lantto arkitekter. De var kritiske til presentasjonen av prosjektene.

 

– Mange av disse prosjektene hadde for eksempel vært bedre formidlet i modell, sa Askim.

 

Intensjon om interaksjon

I tillegg til selve plansjeutstillingen har de svenske kuratorene forsøkt å svare på biennalens tema ”People meet in architecture” med arbeidsstasjonen ”At Work With”, som er bemannet på omgang av arkitekter fra tolv utvalgte kontorer som ikke er representert i utstillingen.

 

– I stedet for å bruke italienske vakter er vi arkitekter vertskap og diskusjonspartnere for publikum. Tanken er at det her skal oppstå interaksjon og ny ideer, sier Tor Lindstad fra Economy, som initierte prosjektet sammen med Testbedstudio.

 

Flere stilte seg spørsmålet om hvorfor det ikke var de utstilte arkitektkontorene som bemannet denne arbeidsstasjonen. Arkitektnytt fikk også inntrykk av at det var vanskelig for publikum å forstå hva som foregikk ved arbeidsbordene som var satt opp med pc-er.

 

Et annet supplerende element i utstillingen er et lavt, buktende sittemøbel for besøkende. Mange av de Arkitektnytt snakket med mente at den tilbaketrukne plasseringen gjorde at installasjonen ikke oppnådde hensikten, som var å aktivere rommet som et offentlig møtested i utstillingen.

 

– Hvorfor brukte kuratorene for eksempel ikke de store oransje blåsene fra Geoparken i Stavanger i stedet? Det ville både levendegjort Geoparken-prosjektet og aktivert rommet her som helhet på en helt annen måte. Her trengs det helt nye takter, avluttet Askim.

 

Se Arkitektnytts bildegalleri fra biennalen.

Ønsker egen norsk utstilling: Fra venstre avdelingsleder ved Nasjonalmuseet - Arkitektur, Nina Berre, og seniorkurator ved Nasjonalmuseet - Arkitektur, Eva Madshus. Foto: Grete Kristin Hennissen
Ønsker egen norsk utstilling: Fra venstre avdelingsleder ved Nasjonalmuseet - Arkitektur, Nina Berre, og seniorkurator ved Nasjonalmuseet - Arkitektur, Eva Madshus. Foto: Grete Kristin Hennissen

 

Les mer om utstillingen i den nordiske paviljongen på arkitekturmuseet.se