«Ventestasjoner» skal få elever til å gå
I Gran på Hadeland blir seks av ti elever kjørt til skolen. Nå skal arkitekttegnede leketårn langs skolevegen få elevene til å ta beina fatt.

– Målet i Nasjonal Transportplan er at 80 prosent av elevene i Norge skal gå eller sykle til skolen.
– I 2012 ble alle norske kommuner pålagt gjennom Folkehelseloven å etablere helsefremmende tiltak i sin kommune.
– Skolevegprosjektet i Gran, som kostet 400 000 kroner, er finansiert av Norsk Form og Statens vegvesen.
De seks leketårnene, plassert langs skolevegen til Trintom barneskole i Hadeland, ble denne uka høytidelig åpnet. Installasjonene skal fungere som ventesteder for elevene slik at de kan gå sammen til skolen.
En av arkitektene bak prosjektet, Dagur Eggertsson i Rintala Eggertsson arkitekter, sammenligner ventestasjonene med fortidas melkeramper som ofte fungerte som samlingsplasser for barn:
– Der møttes man og ventet sammen før man gikk samlet til skolen eller et annet sted, forklarer arkitekten til NRK Hedmark og Oppland.
Arkitektur for bedre folkehelse
Ventestasjonene er et resultat av et pilotprosjekt om reisevaner og omgivelser som Gran kommune, Norsk Form og Statens vegvesen har hatt det siste året. Målet i prosjektet er å finne strategier for å få flere til å gå eller sykle til skolen på Hadeland.
I dag blir 60 prosent av elevene ved Trintom skole enten kjørt av foreldrene eller av skolebussen. Nå håper prosjektgruppen at minst halvparten skal gå selv.
Slik skal den fysiske helsen blant kommunens yngste innbyggere bli bedre.
Trefilter
Et viktig virkemiddel for å nå målet om flere gående skoleelever var å realisere fysiske prosjekter for å skape en mer attraktiv gangveg til skolen. Til å tegne og bygge disse installasjonene hyret prosjektgruppa arkitektene i Rintala Eggertsson og Tyin tegnestue.
I høst hadde arkitektene først en workshopdag sammen med elevene for finne ideer til løsninger for en tryggere og mer attraktiv gangveg til skolen. Så satte de i gang med tegne- og byggeprosessen.
Resultatet er installasjonene i tre som går under navnet «Filter». Med det tenker arkitektene at leketårnene skal være filtre mellom trafikk og landskap:
– Målet har vært å lage et filter mellom den bråkete veien og det stille landskapet, og å bidra til trygghet både hos barn og foreldre, sier arkitekt Andreas G. Gjertsen i Tyin tegnestue på Norsk Forms nettsider.