Arrangementer

Velkommen til språkkafé!

Spor Arkitekter fortsetter suksessen med språkkafé for utenlandske arkitekter. Arkitektnytt var flue på veggen.

– Det er alltids plass til flere, sier (f.v) Predrag Stefanovic og Ana Henriques hos Spor Arkitekter velkomment. Foto: Ando Woltmann

Solen skinner over Oslo og termometeret viser Swix Blå denne lørdagen, men i de lyse lokalene til Spor Arkitekter i Pilestredet er det ingen som tenker på silkeføre, rubb eller fiskebein. Dypt konsentrert lyttes det til et foredrag om plan- og bygningsetaten i Oslo Kommune. Om PBE, beslutningsprosesser, roller, elektroniske tjenester, kommuneplanen, Oslo-modellen og språkbruk. «Sånn gjør vi det i Oslo» sier foredragsholder Ana Golub. 

Arkitektene rundt bordet himler lett med øynene og humrer. Velkommen til språkkafé.

Svensk inspirasjon

Ledelsen i Spor Arkitekter hadde lenge ønsket å gjøre noe for den økende andelen av yngre, utenlandske arkitekter da daglig leder kom over Facebook-siden «Newly arrived Architects in Sweden» via en tidligere arkitektkollega i Stockholm. Inspirert av gruppen, og andre svenske arkitekters språkkaféer, tok kontoret initiativ til en egen språkkafé. Ana Henriques og Predrag Stefanovic fikk ansvar for innhold og gjennomføring, og åpnet den månedlige kafeen i november 2016.

Ana er fra Portugal og har bodd i Norge i seks år, Predrag kommer fra Beograd i Serbia og har vært her i fire. Begge savnet et tilbud til arkitekter med utenlandsk bakgrunn og ville gjerne bidra med noe tilsvarende i Oslo.

– Vi ville ikke bare være en gruppe på Facebook, men også en gruppe som møtes fysisk, forteller Stefanovic.

– Dessuten var vi nysgjerrige og ville møte nyankomne arkitekter, fortsetter Henriques.

Bosniske Ana Golub jobber i plan- og bygningsetaten i Oslo Kommune og har stø hånd om norsk byråkrati. Foto: Ando Woltmann

Sammensveiset kaffekos

Oppstarten av språkkafeen sammenfalt med en rebranding av Spor Arkitekter, og føyde seg naturlig inn i de nye prosjektene til kontoret. Et idealistisk foretak der Spor ikke stiller bare med lokaler, litt kaffe og hvetebakst, men hvor flere ansatte engasjerer seg til å dele sin erfaring og kompetanse. Alt sammen helt gratis for deltakerne. 

Etter godt over ett år sammen har kafégjengerene rukket å bli en sammensveiset gjeng.

– Mange lurer på praktiske ting, på hvordan ting fungerer med regelverk og normer. Mange stiller faglige spørsmål, for eksempel om NAL og Arkitektnytt, og de fleste kjenner ikke alle ressursene her til lands, sier Stefanovic.

– Arkitektnytt, ja? Kjenner dem fra jobbannonsene! smiler en av deltagerne når undertegnede journalist blir introdusert som dagens flue på veggen.

– Dette handler ikke bare om språk, men om å lære det norske arkitektmiljøet å kjenne, om å knytte kontakter og danne nettverk, forteller Henriques.

Hvetebakst og Oslo-modellen er servert. Foto: Ando Woltmann

Faglig påfyll

Denne lørdagen er nasjonene Brasil, Italia, Polen, Tyskland, Frankrike, Portugal og Serbia representert rundt møtebordet, i tillegg til den bosniske foredragsholderen, Golub. 

– Dere må huske å lese reguleringsplanen! hamrer hun fast. 

– I hvert fall før dere lover bort noe, legger hun til med et smil. Latteren sprer seg rundt bordet.

Til kaféen kommer det jevnlig foredragsholdere og andre med faglig påfyll. Fra medlemsinfo om OAF via coaching-time til tips om hvordan man åpner sitt eget kontor i Norge. Alt foregår på norsk, spedd i noen hurtige simultanoversettelser der språket kommer til kort. Det utvises en raus, internasjonal solidaritet mellom de ulike landene her.

Plass til flere

– Det er alltids plass til flere, sier Stefanovic velkomment. Han sier påfyllet til språkkafeen er stabilt, men noe jevnere nå enn etter pangstarten i 2016. 

Inntrykket er at det ikke kommer like mange utenlandske arkitekter hit som for to år siden, men at det fort kan snu i et såpass konjunkturavhengig yrke som arkitektur. Sikkert er det at nyankomne vil bli tatt imot med åpne armer.

Meld deg på og finn datoer for neste språkkafé på spor.noeller @spors.sprakkafe på Facebook.